28. septembra u 83. godini preminuo je Rejmond Baklend.

Baklend se preko pedeset godina aktivno bavio metafizikom i okultizmom a trideset godina je o tome pisao. Baklend je po preseljenju u Ameriku posle 1973. godine, kao visoki sveštenik Gardnerovske Vike, osnovao tradiciju Seax Vike i bio prvi koji je popularizovao Vikanske ideje u Americi.

On je autor više od šezdeset knjiga, uključujući best selere kao što su: Kompletna knjiga Veštičarenja, Ciganski Sanovnik i Praktična upotreba sveća u ritualima. Rejmond je lektorisao i vodio radionice širom Amerike i pojavljivao se na mnogim nacionalnim i svetskim TV i Radio stanicama. Takođe je pisao scenarija, bio tehnički konsultant za filmove a u njima se i sam pojavljivao.

Baklend je prvi objavio članak koji je upućivao na Trostruki Veštičji zakon, u magazinu „Beyond“ 1968. godine. Trojni zakon kao stvarni „zakon“ bio je tumačenje Vikanskih ideja i rituala, koje je napisala veštica Monik Vilson, a koji je dalje popularizovao Rejmond Baklend u svojim knjigama o Viki.

Trojni zakon kasnije karakteriše pesma pod nazivom „Rede of the Wicca“, koju je izdala Lejdi Gven Tomson 1975. godine u Green Egg vol. 8, br. 69. Trostruko pravilo često referišu Vikanski „Clan Mackenzie“ u romanima S. M. Stirling.

Rejmond potiče iz Britanske Romske (ciganske) porodice a svoj život je proveo na maloj farmi u centralnom Ohaju. Osim pisanja, Rejmondova strast je bila konstrukcija maketa aviona.

Fejsbuk Komentari

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde