Dragulji i poludrago kamenje u magiji i ezoteriji nisu nova pojava.  Oni se primenjuju u umetnosti i ukrašavanju još od vremena početka civilizacije i drevnih kultura Mesopotamije i kasnije Egipta. Paralelno sa time, verovalo se da kamenje ima magična svojstva.

Lapidarijumi

Najraniji tekst za koji znamo da se time bavio potiče iz četvrtog veka pre nove ere, a pripisuje se, da li je to tačno ili nije ne znamo, Aristotelu. Kasniji tekstovi su bili medicinskki i alhemijski priručnici koji su bili prisutni još od vremena Rimskog carstva, preko arapskih zemalja, pa sve do manastirskih biblioteka. Takvi tekstovi su se u srednjem veku nazivali lapidarijumima, a vremenom su se podelili na dve vrste, lapidarijumi koji su se bavili lekovitim svojstvima kamenja i oni koji su se bavili njihovim magijskim osobinama i astrološkim povezanostima.

U islamu su se različita nebesa predstavljala kao sačinjena od različitog dragog kamenja, svete ideje su prešle na zapad i u srednjem veku su se religijske ideje pomešale sa astrološki, alhemijskim, magijskim i medicinskim idejama i od toga su nastala brojna sujeverja vezana za poludrago i drago kamenje.

Kamenje za zdravstvenu upotrebu Eliksiri

Još od vremena drevne Grčke kamenje se za zdravstvene i magijske potrebe unosilo interno. Ali kamenje i minerali mogu biti otrovo, zato su pravljeni eliksiri sa kamenjem. Za vodu  se danas smatra da ona asimiluje frekvenciju onoga u čemu je, ili šta je u njoj, tako da potopljen mineral u njoj može da utiče na nju. Naravno, neki minerali su toksični i od njih se NE PRAVE eliksiri. Kako je to u drevnoj prošlosti rađeno teško je znati, ali u moderna vremena to se radi sa nebrušenim kamenjem, u kristalnom obliku, čistim i stavljenim na sunce da se aktiviraju magijske i isceliteljske moći. Onaj ko ga koristi bi prvo meditirao, a zatim pripremljeni poludragi kamen stavio u prozirnu staklenu posudu, najbolje od medicinskog stakla, napunjenu desilovanom vodom. Posuda bi se onda pokrila staklenim poklopcem i ostavlila na prirodnu površinu (drvo ili staklo) da stoji na suncu dva sata. Neki u to dodaju i odgovarajuću količinu alkohola. Sunčeva svetlost je za fizičko blagostanje i zdravlje, a kad se pravi na mesečevoj, to je onda za psihičke koristi.

 

 

Kamenje koje otkriva otrov

Smatralo se da kamenje ima magičnu moć da otkrije otrov.Na dvorovima, a to je trajalo sve do Francuske revolucije, na kraljevskim trpezama bio je jedan neobičan predmet, koji se zvao  drvo za proveru. Njega je činilo metalno postolje (često pričvršćeno za posudu za so) koje je imalo od pet do petnaest različitih privezaka koji su visili sa njegovih grana. Verovalo se da ovi privesci od kamenja detektuju, kao i da neutrališu, otrov u bilo kojoj hrani, ili piću, koji bi bilo servirano tokom obroka. Hrana i piće bi se tretirali jednim po jednim priveskom od safira, rubina, smaragda, ahata, boraksa fosila itd, kako bi se testiralo da li su sigurni za jelo. Vladar mora da je bio veoma nervozan što bi mu se hrana ohladila dok ne dočeka da prođu sve te provere, ali to je bio danak njegovoj magijskoj sigurnosti.

Dragulji i poludrago kamenje u magiji i ezoteriji imaju ogromnu primenu, a ova mala šetnja kroz svet poludragog kamenja i njegove magijske i isceliteljske pripreme je tek vrh ledenog brega, pošto je ova tema veoma duboka i opsežna, ali će vam sigurno dati bar neku predstavu o tome kako se može raditi sa kamenjem u ezoteriji.

Drago kamenje u Pikatriksu i skolastičkoj slikovnoj magiji

Magija tirkiza-princeza zelenog tirkiza i kletva taoističkog sveštenika

Raskošne tijare ,odore i dragulji nebeske magije

Kristali kao iscelitelji-osnove rada koje su veoma bitne

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde