Velečasni Dan Rehill, pastor katoličke škole svetog Edvarda u Nešvilu u Tenesiju, kaže da se konsultovao sa egzorcistima Vatikana pre donošenja nepopularne odluke.

Rimokatolička škola u Tenesiju proterala je univerzalno popularnu seriju romana o Harry Potteru JK Rowling sa svojih polica biblioteke, nakon što je pastor uzeo u obzir način njihovog prikazivanja magije, upozoravajući na kletve i vradžbine koje autor opisuje kao stvarne i „rizikuju prizivanje zlih duhova“kada se pročitaju.

Velečasni Dan Rehill objasnio je svoju odluku u e-poruci roditeljima učenika katoličke škole Sv. Edwarda u Nashvilu , izjavivši da se savetovao s egzorcistima u SAD-u i Vatikanu, pre nego što je zabranio sedmosrostruku priču o karijeri dečaka čarobnjaka u Hogwarts i njegova bitka protiv lorda Voldermorta i snaga tame.

„Ove knjige predstavljaju magiju i kao dobro i zlo, što nije istina, ali je u stvari pametna obmana. Prokletstva i kletve korištene u knjigama su stvarne kletve i vradžbine; a kad ih čovek pročita, rizikuje prisustvo zlih duhova u prisutnosti osobe koja čita tekst „, napisao je velečasni Rehill, očigledno sa svom ozbiljnošću.

Rebeka Hamel, nadzornica škola katoličke eparhije u Nešvilu, rekla je za Tennessean da je velečasni Rehill zaista poslao e-poštu i ima poslednju reč u vezi s tim, pošto Katolička crkva nema zvaničan stav o najboljoj gospođi Rovling. „Svaki pastor ima kanonske ovlasti da donosi takve odluke za svoju župnu školu“, rekla je ona. „Ima svoju nadležnost da deluje na taj način.“

Škola je nedavno otvorila novu biblioteku za svoje učenike, objasnila je gospođa Hamel, pozivajući fakultet da ponovo oceni svoj katalog. „Znam da su tokom procesa prolazili i nekako otklanjali deo sadržaja u nadi da će ih progurati i poboljšati tiraž“, rekla je ona. Gospođa Hamel je rekla da škola neće stajati na putu učenicima koji čitaju Harrija Pottera po nahođenju roditelja.

Na fotografijama su skrivene magijske ilustracije u knjigama o Hariju Poteru.

IZVOR https://www.independent.co.uk/news/world/americas/harry-potter-banned-school-library-nashville-tennessee-exorcist-a9087676.html

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde