Da li ste znali odakle  potiče većina malih „slatkih“ čarolija sa svećama,mesečevim menama,magičnim biljkama  koje haraju internetom u poslednje vreme?Iz neopaganskog pravca Vike koju je osnivao Gerald Gardner .Sam Gardner je bio druid i Mason u svom magijskom opredelenju u Viku je ugradio deo keltskog paganizma. Pre svega ,Točak godine prema kome Vikani i sprovode svoje obrede.Naravno da svaki sabat ima svoje magijsko značenje, ali nekako je nezgodno na našim prostorima čestitati bilo koju njihovu svetkovinu osim ako neko nije inicijant ili bar samostalni posvećenik tog pravca.Vika na našim prostorima nije deo tradicije,Balkan ima svoje tradicionalno veštičarstvo ,ali je Vika itekako raširena po svetu ,pa i kod nas,i kroz nižu hermetiku svih onih koji žele bar malo da dotaknu draži magije.

Takođe u Viku jeste implementirano i italijansko nasleđe Strega i može se reći da je Gardner uradio „dobar posao “ u očuvanju tih drevnih paganskih rituala i etnološkog blaga sveta.No čini se da je u poslednje vreme Gardnerova prvobitna ideja o magijskom redu zasnovanon na elementima Zlatne Zore,izgubila svoj magijski deo u svojoj širokopojasnoj ekspanziji,zbog činjenice da mnogi koji se izjašnjavaju kao Vikani beže od osnovnih postulata samog pravca,birajući za sebe samo segmente koji im mogu poslužiti.

Vika zapravo prati preoblikovanje Boga i Boginje kroz vremenski ciklus od godinu dana prateći smenu godišnjih doba i same prirodne dogadjaje koji kroz ritualnu praksu dozivljavaju svoj smisao.Jedan od najintrigantnijih svetkovina jeste Beltane ,koji se obeležava uobičajeno prvog maja i u svom smislu prateći prirodni tok, odaje počast životu i zametanju samog života.

Sam period festivala Beltane predstavlja vrhunac proleća i početak leta. Zemljine energije su u njihovoj snazi ​​i najaktivnije. Čitav život je ispunjen moćnom plodnošću.U trenutku kada se događa Beltane najveći potencijal postaje začeće. U aprilu se seksualnost života i zemlje najveći.Rađa se  vatra, dolaza i svetlosti, ali i strasti.Na brdima oko Edinburga i danas se pale Beltanske vatre ,u čast dolaska Sunca.Takav sličan običaj zadržan je i kod balkanskih naroda paljenjem kresova ili lila koji se održava nešto kasnije.

Beltane je sam po sebi seksualnost.Gardner je kroz modernu Viku revitalizovao drevni ritual Hieros Gamos ,koji se izvodio još u kamenom dobu ,kod Vavilonaca ,ali i Grka .Sam ritual obeležen svetom seksualnošču koji se najviše izvodi za vreme Beltanea i predstavlja treći i najveći  stepen inicijacije.Ritual je seksualno magijski isto kao i drevni rituali koji su se odrzavali širom antičkog sveta.

 

„Sveti brak je jedna od najintrigantnijih i najkontroverznijih tema u istoriji Magije i to je pojam koji pre svega označava teogamiju, odnosno božansku svadbu. Svetkovina potiče iz kamenog doba. Kod Sumera i Vavilonaca je jednom godišnje postojao obred u kojem je izabrana sveštenica izvodila (nekada i javno) polni odnos sa vladarem, koji je u ovom slučaju predstavljao Boga.

Ritual – koji isključivo ima seksualni aspekt za podlogu – izvodi se potpuno bez odeće u okviru male grupe slavljenika oba pola poznate pod imen- om Koven.Veliki Ritual se ne izvodi na svakom okupljanju Kovena.“Više o samom ritualu možete pročitati ovde

Veliki Veštičji Ritual

Deo ritualne prakse Vike za vreme Beltanea jeste i pletenje traka oko Majskog stuba,koje su zapravo opet zasnovane na ujedinjenju muške i ženske energije.Zbog ovih pogodnih prirodnih struja ,plodnosti i začeća pagani širom sveta pristupaju još jednom obredu sklapanju brakova i održavanju hanfasting ceremonije.

Handfasting ceremonija – Sve što ste želeli da znate o Paganskim venčanjima

Beltane je dobro vreme za oživljavanje nade, snova i težnji, pokretanje i začeće novih poslova,veza ili drugih segmenata života.

Kako god i koliko god bilo skriveno interesovanje za magiju na našim prostorima,pozivanje na pripadnost određenoj struji bi barem zahtevalo i korektnost i prihvatanje načela onih koji su je osnovali.

Vika je prigodan primer usklađivanja prirodnih potencijala iz godišnjih ciklusa i ritualne prakse usmerene upromenu  magijskim delovanjem.Beltane kao jedan od najintrigantnijih delova Točka svoj potencijal nosi u seksualnoj magiji.

Vise o osnivacima Vike i njihovom magijskom radu mozete pogledati na ovom linku

https://alltacailleach.wordpress.com/photo-archive-of-witches-past/

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde