Godine 1313. 13.avgusta rodi se Aradia.Istraživač paganskih kultova američki antropolog Čarls Leland boraveći osamdesetih godina prošlog veka na tlu Severne Italije,istražujući drevnu etrursku mitologiju ,zaključio je da se već vekovima na tom tlu neguje kult Aradie zaštitnice veštica.Prema predanju koje je on dobio od veštice Madlene,Aradia je ćerka Kraljice veštica Dijane i Lucifera Boga Sunca.Prema legendi koju je Leland i zapisao u “Jevanđelju veštica“,Dijana i Lucifer su bili brat i sestra,ona je prva kreacija,prva Tama iz nje se rodilo sve ostalo,dok je Lucifer svetlonoša,njen brat ,njena druga polovina.Dijana je volela magiju ,spuštala se na zemlju i sve do VI. veka njen kult je negovan u nepokrštenom delu Evrope kada je od strane Crkve zabranjen i proglašen demonskim.

Legenda kaže da se Dijana zaljubila u svog brata Lucifera,da je poželela Svetlost u svojoj Tami.Pošto nije mogla nikako da ga zavede ,jer se Lucifer plasio Tame,Dijana je rešila da ga prevari tako sto se pretvorila u mačku koje  je Lucifer obožavao.Sačekala je Svetlost tj. Zoru i zavela je Lucifera kao mačka.On ju je uzeo u krilo i kada je počeo da je miluje ona se opet pretvorila u Boginju i zavela ga.

Iz te ljubavi rodi se Aradia.Godine 1313 dana 13 Avgusta.Njena majka Dijana naučila je magiji da i ona uči ljude kako bi zaštitila potlačene od nove religije i feudaluzma .Aradia se kao avatar spustila na Zemlju i postala zastitnica Veštica .Etrurski folkloristi govori o Aradii kao mesiji koja je došla na zemlju i pomešana sa mnogim mitovima i verovanjima kroz ovu monumentalnu knjigu postaje inspiracija novim paganskim verovanjima.Neka istorijska istraživanja govore da je u realnosti Aradia je bila dete incesta koja je rođena 13. 08. 1313 u Toskani.Njena majka ju je dala na čuvanje sluškinji koja je bila Grkinja i obožavala je kult Dijane.Jedne večeri Aradia je videla sluškinju kako izvodi ritual ,ona ju je pozvala u krug i tako je naučila magiji.Tako je Aradia postala zastitnica italijanskih veštica Strega.

Dijana Aradii:

                           „I ti ćeš biti prva od veštica poznata; 
                           I ti ćeš biti prvi od svega sveta; 
                          I ti ćeš učiti umeću trovanja, 
                         Od trovanja onih koji su veliki gospodari svima;

                       I ti ćeš učiniti da umiru u svojim palatama; 
                      I ti ćeš povezati dušu tlačitelja (vradžbinama); 
                     A kad nađete seljaka koji je bogat, 
                    Tada ćeš ti veštica naučiti , svoje učenike, kako 
                   Da uništi sve useve olujama teškim, 
                  Uz munje  i strašnu grmljavinu 
                  Sa gradom i strašnim vetrom … “

 

 

Danas ovo predanje predstavlja osnovu Gardnerovske Vike.Leland je sve podatke koje je dobio od veštice Madlene zapisao u knjizi „Aradia-Gospel of the witches“ ili „Jevanđelje Veštice“.Knjiga pored dva mita o stvaranju sadrži i bajalice spelove kao i italijanske bajke.Iako kritičari kažu da je Leland dosta ulepšao štivo ,a Gardner ga falsifikovao,taj mit o Aradii,Luciferu i Dijani i danas živi u ritualnij praksi Vike.

Ono sto je zanimljivo za današnju Viku jeste da se prelomna godina za njeno osnivanje smatra 1951 kada je svoj koven osnovao Gerald Gardner tvrdeći da je i sam iniciran od strane vestice Old Dorothy koju su njegovi sledbenici tražili ali nisu uspeli da je nađu  Iako je kasnije prpnađena jedna žena za koju se smatralo  da je Dorothy ona je tvrdila da nista nema sa veštičarstvom!Te 1951 god. ukinut je u Britaniji zakon o inkviziciji i tada kreće razvoj modernog vešticarstva.

Kako jeVika ženska religija, Gardner je u svoj koven doveo sveštenicu Dorian Valiente koja se smatra majkom današnjeg veštišarstva.Gardneru se prigovara da je dosta toga uzeo od svog prijatelja Kroulija i ubacio u riualnu praksu Vike Vika kao religija danas se razlikuje od monoteistickih religija zato što jedina govori o dualnosti negujući ovaj stari paganski kult Boginje Dijane Boginje Meseca i Lucifera ili Rogatog Boga.Boginja Dijana je personifikivana kao žena u svim svojim fazama postojanja počev od device pa do starice.Zanimljivo je da se kult Meseca i zene ogleda u podudarnosti ženskih mesečnih ciklusa kojih ima 13 ,isto tako Vika slavi ukupno 13 esbata i sabata u godini.Lucifer je rogati Bog i on predstavlja snagu imoć,zaštitnik je lovaca.Aradia kao njihova kćer i zaštitnica veštica je jedino
Bozanstvo koje ne pripada dualnosti ove religije ,znaci nema svoj Božanski par.Danas se nasleđem Strega najviše bavi američki autor Raven Grimassi koji je ostavio brojna autorska dela o njima ali i o tradicionalnom svetskom veštičarstvu.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde