Tetragramaton, doslovno znači “četvoroslovna reč”. Tetragramaton ustvari nije ime, već verbalna, psihička i magijska formula. To je psihički kljuc do celokupnog magijskog učenja, reč ili formula ili “Ime”, koje se sa starohebrejskog prevodi na više načina -“Jehova”, “Jahve”, “Jeve ili samo “Zakon, “Zakon Svih Zakona” i dr.

Četiri hebrejska slova koja ga sačinjavaju jesu: Jod, He Vau i drugo He. Naravno, na hebrejskom se čita se desna na levo, tako da je reč ovdje prikazana obrnutim redom. Slovima latinice Tetragramaton se prikazuje : J H V H. Prvo značenje Tetragramatona je: “Ono što je bilo, Ono što jeste i Ono što će biti”. Kratko rečeno Tetragramaton je magijska formula, koja se primjenjuje za rešavanje najrazličitijih problema, kako u razumevanju samog sebe, tako i za realizaciju ideja koje predstavljaju odraz svesne čovekove volje. 


Pravi smisao Tetragramatona je u tome što je to univerzalni princip koji se manifestuje u svim sferama života, odnosno na svim kosmičkim planovima ili svetovima. Postoje četiri plana kosmičke egzistencije ili četiri sveta (naš fizički svet samo je jedan od njih, najgrublji).Hebrejska slova koja čine Tetragramaton predstavljaju simbole na različitim kosmičkim planovima.
Tetragramaton prožima i povezuje sva četiri sveta, imajući po jedan svoj element na svakom od njih.

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde