Da’ath često smatramo 11-tim sefirotom kabalističkog Drveta Života .Ono se sastoji  od 12 grana  pri čemu se 10 sastoji od sefirota, 11. ili Da’ath, mesto je na kojem je svih deset sefirota na Drvetu života ujedinjeno kao jedno.

Genesis 3:1
Ali zmija reče zeni:
“Nečete umreti sigurno.Ali Bog zna kada to pojedete ,vaše oči če biti otvorene i bićete kao Bog,poznajući i dobro i zlo“

Da’ath je mesto gde neravnoteža moći iscuri iz Drveta života i pruža osnovu za „sitra achra/ahra “ ili „drugu stranu“ ili „levu stranu““zle blizance“ Drveta života , potpuno nezavisnu Kraljevstvo od Svetle strane Drveta.

Moć Da’ath-a, kod praktikanata leve strane ili LHP puta  sadržana je u  „Školjkama“ ili „Ljuskama klifota“, koje kada im se pristupi ,prema zastupnicima ovog pravca,mogu dati moć i znanje da ooslobode adepta sa“ kabalističkog „drveta život, ili nezavisnost Boga / Božanstva.Original jevrejski naziv za klifote je Kelipah.Generalno čitav svet kabala deli na Sitra D’Kedushah(strana svetlosti)  I Sitra Achra(strana nečistoće).

U zapadnom ezoteričnom okultizmu, klifoti se često definišu  sa dva glavna kriterijuma – samoobogotvorenjem i antinomijanizmom. U zapadnoj ezoteričnoj tradiciji to je poznatije kao levi put.

U Kabali Drvo  života kulminira kao keter ili kruna i na taj način stapa sa Bogom / Božanstvom. Da bi se postigao keter ili najviši sefirot Drveta života, čovek mora prihvatiti stvari kao što su samopožrtvovanje, poslušnost, kolektivizam, sublimacija  ali i religijski put stvari koje su u suprotnosti  nekome ko ceni individualnost i nezavisnost.

Duga se tradicionalna kabala suprostavljala ostvarivanju bilo kakvog kontakta sa svetom Klifota.Prema legendi Bog je stvorio i anđela po imenu Riđi koji je čuvao jamu koja je predstavljala  Da’ath  i njoj su se nalazile sve božje nesavršenosti.U starim jevrejskim inicijacijam prelazak uskog mosta iznad goruće jame predstavljao je ono što mi danas zovemo prelazak Bezdana ili  Da’ath -a.Za razliku od ortodoksne kabale  hermetička kabala traži kontakt sa klifotima Tek uticajem Isaka Lurije klifoti kroz Lurijansku dobijaju svoj kosmogonijski značaj.Klifoti predstavljaju pale iskre svetlosti lomom posude Gebura i kao takvi još uvek predstavljaju deo svetlosti.Pojedini autori to najčešće upoređuju sa grumenom uglja koji je iz vatre pao na dno i pocrneo ali iako crn još uvek ima svetlosti u sebi.No ne mogu se svi klifoti vratiti svetlosti.Zato kabala razlikuje dve vrste klifota

Kelipat Nogat-klifoti koji mogu ponovo proći kroz iluminaciju i

Shalosh Kelipat Hatmayot -tri potpuno nečista klifota .

Zato danas hasidski misticizam kroz lurijansku kabalu sadrži u sebi micvahe kojima osim što se borimo protiv njihovog uticaja -pomaže i njima da opet postanu Svetlost.

 

 

 

.

 

 

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde