Na našoj severnoj hemisferi tokom zime se može videti  jedno od najlepših sazvežđa Mlečnog puta,Orion,sa svoja dva verna pratioca Velikim i Malim psom.Ono što ovo trijadu čini toliko mističnom jeste pojavljivanje zvezde Sirijus u Sazvežđu Veliki Pas, koja je kroz istoriju i razna okultna društva imala veliki značaj.

 

 

Orion je jasno vidljiv na noćnom nebu od novembra do februara .Orion se nalazi na jugozapadnom nebu ako smo na severnoj hemisferi, ili na severozapadnom nebu ako smo na južnoj hemisferi. Najbolje se vidi na širini između  85 i -75 stepeni. Alnilam, Mintaka i Alnitak, koji čine Orionov pojas, najznačajnije su zvezde u Orionovoj konstelaciji. Betelgeuse, druga najsjajnija zvijezda u Orionu, stvara desno rame lovca.Bellatrix služi kao Orionov levo rame.

U drevnom Egiptu ,gde se zvezda Sirijus dobro vidi tokom cele godine ona je smatrana za najvažniju zvezdu na nebu.Ustvari, ona je astronomski temelj čitavog religioznog sistema Egipćana.Poštovana je kao Sothis i bila povezivana sa Isis ,boginjom majkom u Egipatskoj mitologiji.Egipatski kalendar je povezan sa helijačkim izlaskom zvezde Sirijus koja se događala neposredno pred letnje poplave reke Nila.Pasja zvezda je najavljivala dolazak toplih i suvih dana leta u julu i avgustu, pa otuda i popularan naziv za letnje žege.

 

 

Prema egipatskoj mitologiji, bogovi su potekli iz pojasa Oriona i Siriusa – najsvjetlije zvezde na nebu.Sirijus i Orion su kritički važni jer predstavljaju Isis i Osiris, boga i boginju iz koje je navodno izrasla sva egipatska civilizacija i, naravno, sva ljudska civilizacija. Drevni Egipćani bili su vrlo jasni i nalazimo dokaze u spisima u kojima je Orion povezan s stvaranjem, Orion i Osiris su isti u drevnom Egiptu, a Egipćani su verovali kako će se Osiris jednog dana vratiti iz Oriona, Koncept da su tri piramide u Gizi u jedinstvenom poravnanju Orionovog pojasa je fantastičan.Zašto Velika piramida ima zračne osovine koje upućuju na Orion?Ovo su samo neki od pitanja koja – do danas, nemaju jasan odgovor gledajući sa naučne strane.Ali..

Misterijske škole su smatrale da je Sirijus „Sunce iza Sunca“, i samim tim pravi izvor jačine našeg Sunca.Ako Sunce održava nas fizički svet,Sirijus je zvezda koja naš duhovni svet ćini živim.
Kako su egiptske piramide izgrađene u koleraciji sa ovom zvezdom,smatra se da je njena svetlost korišćena u ceremonijama egipatskih misterija.U prilog tome idu i razni ventilacioni otvori koji su pronadjeni na egipatskim piramidama.

Iako je veoma teško tumačiti mitologiju drevnih društava i dokazati povezanost sa zvezdom Sirius,konstantna veze izmedju raznih okultnih znanja i zvezde Sirius neprimetno je putovala kroz vekove.Moderna tajna društva poput Rozenkrojca,slobodnih zidara kao i Goldendaunovaca, pripisuju zvezdi Sirius atribute od najvećeg značaja.

Masonski autor Hatcinson opisuje zvezdu Sirijus kao prvi i najuzvišeniji objekat koji zaslužuje našu najveću pažnju u loži.U masoneriji ona se naziva Blazing Star,i simbol je božanstva,sveprisutnosti i sveznanja.To je izvor božanske moći i božanskih lica.
Da bi postigao savršenstvo čovek mora da shvati i dvostruku prirodu sveta,muškog i ženskog,crnog i belog,dobra i zla.Ovaj koncept je simbolicno predstavljen jedinstvom Ozirisa i Isis muškog i ženskog principa koji rađa Horusa ,Zvezdano dete.

Okultista Alister Krouli je na kodiran način govorio o Pasjoj zvezdi, ali je ceo njegov rad ostao identifikovan sa ovom zvezdom kao centrom najveće magičke moći.Za razliku od njega ,njegov štićenik Kenet Grant je eksplicitno i opšrno pisao o Pasjoj zvezdi.Njegovo verovanje da zvezda ima centralni ključ za otključavannje egipatskih i tifonijskih tradicija,je toliko ojačalo vremenom da je postalo centralni fokus njegovog istraživanja.

Iako svaka okultna filozofija opisuje Sirijus na malo drugačiji nacin,ona se i dalje dosledno smatra Suncem iza Sunca,pravim izvorom okultnih moći.Smatra se kolevkom ljudskog znanja i veza između Zemlje i zvezde Sirijus izgleda da nikada ne zastareva.
U Tarotu zvezda Sirius je predstavljena sedamnestom glavnom kartom koja prikazuje devojku koja kleči u vodi, a iza nje je osam zvezda.Sedam su planete drevnih ,a osma najsjajnija je Sirius.

 

Fejsbuk Komentari
Baner

1 KOMENTAR

  1. Seth je rastrgao Ozirisa sa 72 pomocnika.
    Sam broj 72 otkriva astronomsku vezu sa precesijom, taj broj ne moze nikako biti slucajan.
    Ceo mit je astronomska alegorija, a Seth je u centru dogadjaja.
    Niko nije pronasao Sethovu zivotinju na zemlji, jer su je trazili na pogresnom mestu.
    Ona je medju zvezdama.

    Sto se tice Oriona:
    Egipcani Saha nikada nisu poistovetili sa Ozirisom, a Izida nije Sopdet.
    Prica o Ozirisu i Izidi stara je predaja, gde su oni, kao Sah i Sopdet zamenili Geb i Nut.
    To je prica o zemlji i nebu, koje je razdvojio bog Shu. Gebu su Sah i Oziris jako slicni, a boginja Nut kao i Sopdet prikazana je kao krava, te je tu doslo do mesanja bogova kroz vekove.
    Medjutim, Oziris nije Sah, razlikuju se u mnogo cemu.

    Na zodijaku u Denderi Oziris je na mestu sazvezdja Ara-oltar. Izida se nalazi iza Satis-boginje sa strelama-Artemida koja je ubila Oriona strelom, i Anuket, odmah do Boga Setha-Kentaur. Vidimo kako su svi tu, na juznom nebu.
    Ozirisa su zvali skriveni, a Orion nikada nije skriven.
    Sopdet su pomesali sa Izidom, a Izidu sa Hathor. Sve su boginje-krave, od boginje neba-Nut, a egipcani su sazvezdje Veliki pas nazivali krava. Zato je neobicno kada Izida kaze : „ja sam ona koja izlazi prema psecoj zvezdi“. Samim tim ona kaze, kako nije Sirijus.

    Kod nas postoji predaja o zvezdi Volarici. Mislilo se dugo kako je u pitanju Sirijus, ali, naprotiv, i ovde je doslo do zabune. Sada u pricu ulazi i babilonski bog Marduk, tj. sazvezdje Bootes-Volar.
    Mit je jako slican Orionovom, jer je i Volar veliki lovac koga prati pas-psi.
    Volarica zena Volara, ustvari je sazvezdje Devica- zvezda Spica. Njen brak sa Mardukom-Volarom slavio se svake godine na Novu godinu. Ovde je u pitanju slavljenje proleca, ozivljavanje prirode, uskrsnuce zemlje-Geba. Devica i Volar su prolecna sazvezdja.
    Orion i Veliki pas su kroz kasnija razdoblja pomesani sa Volarom i Devicom iz nekog razloga.
    Slicno kao prica o zecu koji nosi jaja na Uskrs. Prica vodi poreklo iz Egipta, kao i sam Uskrs. U njoj se kaze kako se ptica pretvorila u zeca tokom zime, da se ne bi smrzla, a taj zec je nastavio da nosi jaja koja su prinosena ofarbana crvenom bojom u egipatske hramove. Sam prikaz iz Denderinog hrama na mestu sazvezdja Zec prikazuje pticu-kokosku. To je jos jedan dokaz koliko su se izvorne astronomske predaje iskrivile tokom godina.

    Malo bi bilo cudno, da ako su tri piramide u Gizi tri zvezde Orionovog pojasa, da se jedna od tih piramida naziva kucom boginje Izis. Nisu samo tri zvezde Orionovog pojasa bile poravnate sa piramidama u doba Lava 10500.god. Tada se dogodila jedna neobicna pojava na nebu, u blizini oltara-Ozirisa.
    Bilo je to vreme velike poplave. Bog Thot izgradio je tri piramide u Gizi kao vremenski marker tog nemilog dogadjaja.

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde