Upoznajmo svetski šamanizam kroz svet  biljaka, snova,astralnih projekcija,lucidnog sanjanja i proročkih vizija.Postoji skupina  biljaka entheogena poznatih kao „Oneirogeni“ (od grčke oneiros što znači „san“ i gen koji znači „stvaranje“), koji proizvode, i takođe pojačavaju stanja svesnosti poput sna. Ove biljke i korenje već hiljadama godina koriste se za proročke vizije  kroz snove, iskustva izvan tela i da vas svesno probude  tokom stanja sna .

Iako zahvaljujući holivudskoj produkciji i globalnoj populariziciji šamanskih ceremonija,tema lucidnog sanjanja i upotreba oneirogena,dobija na popularnosti,istina je da su ove teme usavršene još pre više hiljada godina od strane naših predaka i dan danas se praktikuju u desetinama autohtonih kultura širom sveta.

Pogledajmo kojih je to  osam biljaka koje se odavnina koriste za izazivanje ovih stanja svesti sasvim legalno u šamanskim ceremonijama,širom sveta.

-Calea Zacatechichi-meksička biljka snova,možda i najpoznatija biljka iz sveta snova koju si koristili Kontal Indijanci iz Meksika za lucidno sanjanje.Može se koristiti u čaju,ukus je gorak ,ili pušenjem osušenog lisca. Osim  što izaziva intenzivnije slike tokom spavanja, dan nakon toga može izazvati osećaj blagostanja i jasnoće .

 

-Artemisa Vulgaris- Mugvort, je biljka koju već dugo koriste mnoge kulture za izazivanje proročkih snova  .Biljka se koristi tako sto se puši pravo u pluca ili se spali kao tamjan u poslepodnevnim satima.Često pomaže i isceljenju prilikom snova,time što prouzrokuje tamnije snove i omugućava uvid u temeljne rane.Upozorenje-ova biljka izaziva opuštanje  materice kod trudnica,pa je trudne zene ne smeju ni dodinuti.

 

-Heimia Salicifolia-biljka koja je od strane Asteka zvana “ Sinicuichi“ ili „Otvarač Sunca“,i koja se još uvek od strane meksičkih šamana koristi kao katalizator ulaska u trans.Tradicionalno ,čaj od ove biljke priprema se tako što se skupe sveži listovi ,preliju hladnom vodom i ostave na Suncu da se kuvaju minimum 24 časa.Kaže se da se na taj način znanje Sunca ugrađuje u napitak i nastaje eliksir koji se kasnije konzumira.Izaziva intenzivne proročke vizije ,pa ćak i sećanja na prošle živote.Karakteristično je i promena akustične percepcije i zaleđivanje vida ,nakon konzumacije.

 

-Nymphea Caerulea-biljka nadimka „Egipatski plavi lotus“,korištena još u doba starog Egipta kao blagi sedativ.Konzumira se kao čaj,eliksir ili pušenjem.Povećava kvalitet sna,pomaže u lečenju nesanice,a isto tako može podstaci lucidno sanjanje.

 

-Enthada Rheedii-afrička biljka ,koja se u tradicionalnoj medicini ,koristi da podstakne živopisne snove i omogući komunikaciju s duhovima.Konzumira se unutrašnje meso dok je  biljka sirova,ili se pomeša sa drugim biljkama dimljeno ili sušeno,neposredno pre spavanja-Entada olakšava ulazak u svet snova i povećava svesnost o REM fazi,ćime se postiže veča svesnost o sanjanju i mogućnost postizanja lucidnog sanjanja.

 

-Asparagus Racemosus- „Šatavari“ jedna od napoznatijih svetskih oneirogena,potiče iz Indije,i naziva se još indijski asparagus.Osim velike primene u ajurveda medicini,njen kineski naziv Tian Men Dong, ili „biljka nebeskog duha „,nam govori o njenoj moći da produkuje astralne projekcije ili leteće snove.Koristi se od 1 do 3 gr dnevno u koncentrisanom obliku.

 

-Silene Sapensis-biljka proročkih snova,u africkim šamanskim ceremonijama smatrana svetom biljkom,ćiji se čaj od korenja koristi za produkciju lucidnih snova kod šamana i drugih učesnika,prilikom ceremonija isceljenja.

 

Ukoliko želite da  da konzumirate bilo koju od navedenih biljaka,preporučljivo je da predhodno dobro ispitate svoje zdravstveno stanje ,a sa biljkama se upoznate o sadržaju i supstanci.Imajte na umu da će tip,kvalitet,starost,način skladištenja biti bitni ćinioci koji će uticati na vaše isustvo sa njima.

Ne samo to ,već i postavljanje određene doze kao i prave namere su činoci koji se moraju pažljivo razmotriti pre nego odlučite da istražite dubine svoga uma.

 

Fejsbuk Komentari
Baner

1 KOMENTAR

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde