Afričke šamanske isceliteljske torbe

Tradicionalne čarobne torbice potiču iz zapadne i centralne Afrike, tačnije plemena Battu i Kongo.Međutim, dolaskom robova u Novi svet tradicionalne afričke torbice  su se promenile i počele razlikovati od onih afričkih sa islamskim obeležjima , dok su nove torbice obogaćene   sa domaćim i kolonijalnim idejama.

Tradicionalni afrički šamani iscelitelji koji se zovu “banganga”, u jednini „nganga“u svoje torbice,dodaju razne sastojke poput drvenog uglja,grobljanske prašine,fosilne smole,drvenih ostataka ,kamenja..Ovi predmeti se nazivaju „minkisi“ u jednini  “ nksi” Šamani su u njima pronašli određenu rezonancu koja ih povezuje sa duhovnim svetom. Duhovne sile koje mogu boraviti u njima su-

Duhovi  predaka („bakulule“), duševni duhovi („bisimbi banketa“) ili zemaljski duhovi („minkuiu“). Banganga (šamani  iscelitelji)  razgovaraju sa svojim moćnim nksijima, kako bi potražili savet I smernice,baš ka što to rade savremini vlasnici Mojo torbica.Često se pacijentima kaže da se ujutro vrate po dijagnozu kako bi iscelitelj kroz snove komunicirajući sa ovim duhovima mogao da dobije predzanke ili odgovore.

 

ČAROBNE TORBE DOLASKOM U USA MENJAJU OBLIČJE

U Luzijani ove torbice  sa amajlijama  se nazivaju „gris-gris“, a prema nekim istoričarima potiču od naroda Dagombe u Gani i usvojila su ga druga muslimanska plemena. Originalne „gris-gris „torbice su  obično bile obogaćene natpisima Kuranskog pisma i korišćene  za sprečavanje zlih džina i nesreća. Dolaskom porobljenih Afrikanaca u USA praksa pravljenja i korišćenja „gris-grisa“ je dobila novo obličje , islamski tekstovi su se s vremenom izgubili i postepeno su zamenjeni magičnim alfabetima, sigilima i simbolima iz judeo-hrišćanskih grimoira. Iscelitelji Luizijana Voodooa, na kraju su prilagodili  čarobne torbe koje su već bile uobičajene u praksi Hoodoo.

 

Mojo torba je takođe poznata kao torba s trikovima, torba za korenje i curio torba.Mojo torbica predstavlja  simbol svog vlasnika i trebalo bi da poseduje njegovu energiju kako bi čaroliju pokrenula ,zajedno sa duhom unutar nje,za onoga za koga je i namenjena.

 

ŠTA SE SVE STAVLJA U MOJO TORBICE

Bilje i korenje

Minerali (pirit, sumpor, so, plave anil kuglice itd.)

Delovi životinja (crna mačja dlaka, pileće vrpce, kosti pacova, školjke kaukra, zečje stopalo itd.)

Lične stvari ili predmeti (odsečeni nokti, kosa, komad tkanine iz nečije odeće ili donjeg veša itd.)

Srećne amajlije  i tokeni (kockice, živa ili srebrni dimeti, magnetni škotski psi, nokti podkve, plavi stakleni diskovi za oči itd.)

 

 

 

 

 

Tlo, prljavština i prašina (prljavština sa groblja prašina iz crkve itd.)

Papirni talismani (pečati iz Ključa Salomonova, 6. i 7. Mojsijeva knjiga itd.)

Peticijski papiri

Sastojci zaštitnih znakova (jedinstveni sastojak lekara ili korektivne prakse)

 

IZBOR BOJE MATERIJALA ZA PRAVLJENJE TORBICA

 

Tradicionalno se ova torba pravi od  crvenog  flanela , jer se crvena boja iz više razloga smatra srećnom bojom. Jedna od osnova je da crvena boja u Kongo simbolici ,ukazuje na životne navike kao što su rođenje i smrt, izlazak i zalazak sunca, kao i na boju zemlje u kojoj se prepliću magične i duhovne sile. Ako postoji jedna stvar koju ove zajedničke torbe afričkog čarobnjaštva imaju u zajednici, to je da su napravljene od crvene tkanine ili kože.

 

Simbolizam boje torbe / tkanine je u savremenoj praksi Hoodoo, prilagođen tako da praktičari koriste druge boje tkanine.Sama priroda Hodooa je pre svega naklonjena prirodi,a osnovne brige uključuju održavanje domaćeg okruženja bez problema,blagoslov kuće,,vernost partnera,opšte zdravlje i sreću,ali i korišćenje prakse za sreću u zaposlenju,karijeri,školi,pa su samim tim praktičari i određene boje torbica uskladili sa namenom.

 

Zelena –  za novac, posao, stalan posao, kockanje, dobri usjevi

Crna –za  preokretanje zla , loše namere

Crvena –  za romantiku, seks, strast

Bela –za  aceljivanje, zaštita

Plava – za mir, harmonija

Ružičasta –za  ljubav, ljubav, privlačnost

Ljubičasta – za moć, kontrolu, ubeđivanje, dominacija

Narandžasta – za hrabrost, motivacija, inspiracija, otvarač za puteve

Žuto za – pobožnost, privlačnost

Braun – za pravdu

 

Neki iscelitelji  ili „proizvođači „torbica,idu linijom uobičajene prakse da ukupan broj sastojaka dođe do neparnog broja (1, 3, 5, 7, 9, 11 i 13), za koji se veruje da je najsretniji i najsvetiji broj u Hoodoo-u. Ostali praktičari , međutim,broj  stvari uopšte ne broje.

KAKO NAPRAVITI MOJO TORBU

Kao i kod svih sadržanih čarolija, načini i metode izrade Mojo torbi razlikuju se od jednog do drugog  praktičara ali, postoje specifični elementi u procesu koji su standardni u Hoodoo tradiciji.

Ritual stvaranja magične  Mojo torbe obično se izvodi u magičnom ili duhovnom radnom prostoru ili na oltaru, praćen paljenjem sveća i tamjana.

 

FAZE PRAVLJENJA MOJO TORBICA

Pre svega sastavljanje: prikupljanje svih sastojaka ili materijala koji odgovaraju cilju torbice.

Molitveno punjenjem flanelene vrećice svim sastojcima i vezanjem ili šivenjem (svi mojo sastojci trebaju biti zatvoreni ili sakriveni).

Aktiviranje ili zagrevanje: proglašavanje svrhe Mojo torbice i oživljavanje ga zvučnim recitacijom svrhe, udisanjem vazduha u kesu i kupanjem sa svećama.

Hranjenje: za razliku od ostalih čarolija, Mojo je živ, pa ga treba hraniti. Hrana za Mojo  torbicu može biti prelivanje tečnošću neke vrste poput likera ili drugih destilovanih alkoholnih pića, urina, sperme, kolonjskih voda ili parfema itd kao i pomazanje njenim odgovarajućim uljima, zapisivanje i moljenje.

Imenovanje: ime torbe može nam doći tokom izrade.

Prilikom hranjenja, torbica  se obično ne natapa uljima, posebnim vodama, itd., Već se jednostavno utapa u tečnost.

Mojo torbe obično nosi osoba i uvek je van vidokruga ostalih. Mojo obično nosi osoba ispod odeće ili ako je ne nosi, sakrivena je negde na sigurnom. Prvih sedam dana većina onih koji prave torbice bi svojim klijentima predložila da je drže što bliže vlasniku, noseći je blizu kože. Nakon sedam dana, na vlasniku je da li ga i dalje želi nositi  ili sakriti na tajno mesto i nositi ga samo kad je potrebna njegova magija. Ako neko slučajno ili nenamerno primeti torbicu , nikada ne sme otkriti njegova svrha, već umesto toga odmah promeniti temu razgovora kako bi sprečilo ‘ubijanje ruke’.

Ako su vrećicu pripremili i nappravili drugi po „porudžbini“, vlasnik nakon što je primi, moraće da je personalizuje, obično obleležavanjem telesnim tečnostima poput urina, sperme, krvi ili sline.

Za osnazivanje torbice koriste se Psalami,ali je ova praksa namenjena poznavaocima upotrebe Psalama u magijske svrhe.Psalama se obično izgovaraju kako bi se osnažila torba. Ako se kesa priprema za tri različita stanja, recitirajte tri različita psalma dok ga prolazite kroz dim tamjana.

MOJO TORBA ZA NOVAC

 

Pravljenje ove torbe se započinje na rastućem Mesecu u četvrtak.Pažljivo odaberite biljku kantariona koja vas poziva da je odaberet prema vašem duhu.Pomoću svoje dominante ruke stavite koren u šolju suncokretovog ulja,koje je inače po svojim biljnim korespondencijama povezano sa Suncem.U ulje umešajte sedam kapi ružinog mirisa,ili ulja ruže.Zatvorite čvrsto i svakodnevno mešajte ili kotrljate posudu četrnaest dana.Zatim izlijte višak ulja ,i stavite ga u komad zelene tkanine zajedno sa muskantnim oraščićem,malo klinčića i mali štapić cimeta unutra.Šivajte tkaninu iglom umočenom u ulje suncokreta i ruže, zelenim pamučnim koncem.Ovako napravljena torbica se hrani na Pun mesec i na početku kada mesec opada.Možete je hraniti mešavinom prašine,osušenog bosiljka,magnetnom prašinom ili esencijalnim uljem sandalovine.

U sledećem članku biće još upustava za pravljenje ovih magičnih torbica

Fejsbuk Komentari
Baner

1 KOMENTAR

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde