Čarobnjaci i čarobnice (sortiariusi i sortiarie), začarivači i začarivačice (inkarminatori i inkarnatrikse), kao i magijske trovačice (venefike) i biljarice (herbarie), svi su oni koristili zle duhove da nekog načine ljubomornim i da izazovu lošu sreću i napadnu nečije zdravlje i blagostanje. Još oko petog veka francuski kralj Klovis zakonom je zabranio zle čini koje se rade biljem i koje spadaju u domen crne magije. Takve crnomagijaške čini su rađene tako da se ostave na raskršću i bilo koji čovek ili životinja ko bi na to nagazio bi bio omađijan. Veoma često to je rađeno da se nečija bolest prenese na nekoga. Širom Evrope, nezavisno jedni od drugih, različiti narodi su poznavali zle čarolije za uništavanje useva i izazivanje oluja,koje s obzirom da nanose štetu drugome ,takođe,spadaju u rituale crne magije.

 

Magijska zaštita je za sve njih bila izuzetno bitna, a procedura je brižljivo poštovana. Na primer, kada je skupljano bilje za odbranu od crne magije, ono se bralo levom rukom, palcem i kažiprstom, pre izlaska sunca i poželjno tokom opadajućeg meseca, uz odgovarajuće bajalice koje su izgovarane kako bi se u njega spustila magijska moć koja mu daje snagu da zaštiti.

 

 

OTKRIVANJE PRISUSTVA CRNE MAGIJE

Jedan od načina da se vidi, recimo, da li će bolesnik napadnut crnom magijom preživeti, je bio da se vidi ponašanje nekih vrsta ptica kada ih puste blizu njega. Drugi način je bio da u posudu stave mokraću i mleko dojilje, sa jednom crnom dlakom. Od ponašanja mleka i urina, da li su razdvojeni ili se mešaju, gledalo se kakvi su izgledi da se neko zaštiti od crne magije. Još jedan od načina bio je da se uzme kokošije jaje sneto onog dana kada se bolest pojavila. Na njega su se ispisivale magijske formule i ostavljano je da prenoći napolju. Ako bi sutra unutar jajeta bila krv onda je to bio znak crne magije.

ZAŠTITA ŠESTIM PENTAKLOM JUPITERA

U slučaju potrebe da se neko zaštiti od krađe i napada na putovanju, nosila se sa sobom biljka verbena i izgovarala molitva Isusu Hristu gde se pozivala njegova krv da zaštiti putnika, često uz nošenje šestog pentakla (mističnog znaka) Jupitera iz magijske knjige Ključ Kralja Solomona, uz koji se ponavljao Psalm 21, stih 17. U slučaju da se putovalo vodom onda se sa sobom nosio drugi pentakl meseca.

 

 

KAKO IZBEĆI CRNU MAGIJU

Zapravo za svaku priliku i opasnost postojala je, u stvari postoji i danas, odgovarajući magijski odgovor. To su najčešće bili mistični simboli koji se ispisuju na neke predmete, odnosno stihovi iz Biblije ili Psalmi koji se izgovaraju.

Da bi sve to bilo efikasno, neka od srednjovekovnih saveta za izbegavanje loše magije protiv vas ,bila su i recimo ne jesti nikad glave životinja i ne plesati i veseliti se noću na dan uskrsnuća. Ali čak i ako je neko bio dobar vernik i nije kršio pravila nije bio zaštićen od crne magije.

 

 

MAGIJSKI NAPAD PRVE BRAČNE NOĆI I PONIŠTENJE MAGIJE

Jedan od najvećih strahova muškaraca bio je da će onemoćati u krevetu, tako da su posebni načini postojali da se zaštiti prva bračna noć od crnomagijskih pokušaja da se izazove impotencija kod muškarca. Način da se ovo izvede bio je da se uzme kanap i da se Psalm 50 čita unatraške i ubacivanje imena osobe koja se želi zavezati. Tokom toga prvo se formira čvor na kanapu, zatim se sa drugim pominjanjem lagano veže, da bi sa trećim se čvor jako stisnuo. To je često radjeno i tokom venčanja u crkvi sinhronizujući to sa sveštenikovim pominjanjem imena mladenaca.Jedan od tradicionalnih narodnih načina da se poništi ova zla vradžbina bio je da se muškarac pomokri na svoju burmu, tačnije rečeno kroz nju.

U svakom slučaju, ovo su realne stvari, ali da bi vam neko pomogao i skinu crnu magiju to mora biti neko ko to stvarno ume. A u Srbiji retko ko to ume i budite veoma oprezni kome dajete svoj novac pošto je puno prevaranata.

Fejsbuk Komentari
Baner

1 KOMENTAR

  1. […] Rani hrišćani su verbenu smatrali biljkom „od krsta“,jer su prema verovanju,njome lečili Hristove rane,kada je visio na krstu.Zbog toga se biljka verbena smatra velikim zaštitnikom od zlih demona,uroka i magije.U davna vremena ljudi su venčiće od verbene stavljali na vrata kao zaštitu,među useve i oko vrata.O njenoj magičnoj upotrebi i zaštiti od crne magije pisali smo OVDE […]

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde