Kađenje predstavlja vid magijske zaštite upotrebom dima koji se dobija paljenjem bilja i cveća.Ovaj vid zaštite  star je verovatno koliko i čovek. Postoji i svim kulturama i na svim prostorima, tako daovaj običaj ujedinjuje čovečanstvo.

Kod nas se to zove kađenje. Indikativno je da je narodni naziv za žalfiju kadulja, što znači da je ona na Balkanu, a i šire, korištena baš za ovo.

Njeno latinsko ime je Salvia i  dolazi od latinske riječi salvare, što u prevodu znači spasti, spasavati ili izliječiti. Znači da su je još drevni Rimljani koristili u madicinske i magijske svrhe. Pa kako da se onda zaštitite se od negativnosti i crne magije pomoću kađenja?

Kada se radi kađenje u zatvorenom prostoru dobro je obratiti pažnju na ventlaciju. Od udisanja može da vam bude muka, a to se često dešava kada se koriste jeftini indijski štapići koji su veštački i budući da su čista hemija u lakšem slučaju može nas od njih boleti glava. Isto važi i za neke veštačke tamjane i zato je dobro kuovati ili prirodne indijske mirisne štapiće, ili prirodni tamjan u crkvenim prodavnicama. Prirodni tamjan nije jeftin zato što raste samo u malom broju zemalja (Somalija, Jemen, Oman, Etiopija…), ali je za zaštitu najbolji. Drugi razloig je štose sa vazduhom izbacuje i negativna energija koja se čisti. Ako nema gde da izađe  vi sami u energiju tu zatočavate.

Dakle uvek na početku otvorite prozor. Pre početka čišćenja jasno definišite nameru čina koji obavljate i to jasno izgovorite. Vi ste svesni i čvrsto odlučni da pročistite prostor ili neku osobu od negativnih uticaja. Zatim se zahvalite biljki koju koristite za to. Duhovna higijena je velikom delu zasnovana na lepim manirima i poštovanju. Ako vama biljka pomaže poštujte je i lepo se ophodite prema njoj. To znači da procenite tačno koliko je potrebno mirisa.

Kod izbora mirisa savet je da izbegavate mirise koji nisu sa ovih prostora. Palo Santo, na primer,  jeste veoma ozbiljna i moćna biljka, ali znate li da radite sa njome? Dali je ona povezana sa vašim precima? Nije, zato ne preuzimajte elemente druge kulture zato što ti duhovi vam nisu dali dozvolu da radite sa njima.

 

Kadulja, smirna i tamjan su za nas sa ovih prostora sasvim prihvatljivi i upotrebljivi.

 

Kada kadite kuću ili neku osobu u  kadionicu se prvo stave briketi. Briket je mali, po pravilu okrugao, komad uglja koji se užari kako bi na njemu tamjan, smirna ili neki drugi miris mogao da gori. I kod briketa je dobro biti oprezan pri kupovini, zato što nisu svi istog kvaliteta i ne gore svi dovoljno kvalitetno. Zato i ovde važi preporuka da se kupuju na proverenim mestima, prvenstveno u crkvenim prodavnicama i manastirima. Kada se briket upali šibicom, ili upaljačem, pa kada se plamen ugasi i ostane samo užareni briket na njega se stavlja par zrna tamjana. Sam čin paljenja tamjana, ili mirisa, je spoljašnja radnja. Nju mora daprati i inutrašnje delovanje. Zato se pri paljenju tamjana izgovara molitva u kojoj se u ime Oca i sina i Svetoga Duha moli da nas Hrist učvrsti u molitvi i da tamjan ispuni blagošću presvetoga čina zidove doma i obnovi osvećenje. Tek potom togase desnom rukom prostor i osobe kade dimom. Ako je više ljudi u domaćinstvu, kadi se prvo najstariji, a najmlaši na kraju.

 

I briket i tamjan imaju svoju simboliku, briket se odnosi na ljubav prema veri, a tamjan na toplotu duše, dok sam miris ima smisao simbolike blagodati Svetog Duha.

Ovo je veoma dobra preventivna duhovna higijena od negativnosti i opasnosti duhovnih predatora koji vrebaju, kojoj su potrebne samo dve napomene.

Prva je da nakon paljenja tamjana užareni briket, koji još nije izgoreo, ne baca se u đubre već se prvo polije sa malo vode. Iz očiglednog razloga da se izbegne požar. A druga je da se vodi računa šta se kupuje. Recimo, kopal nije tamjan iako se prodaje pod tim imenom. To je smola iz Južne Amerike i pripada sasvim drugoj kulturi i energijama sa kojima radi. Ako je koristite na ovim prostorima uz molitve koje se ovde koriste, možete samo da napravite zbrku i sebi štetu.

Lekovitost slovenske šume-žene koje ne mogu da rode odlaze pod mlade grane ovog drveta

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde