Večeras je pomračenje Meseca. Svi pitaju šta to znači i da li je opasno. Pomračenje meseca je jedan od najmisterioznijih i najintrigantnijih kosmičkih događaja. Pogotovo u ezoterijskom smislu. Gotovo da nema kulture koja pomračenje meseca nije shvatala vrlo ozbiljno i pridavala mu vveliki značaj. Takođe, za pomračenje meseca se vezuju mnoga varovanja. Većina tih verovanja su apokaliptične prirode. Naime, smatra se da je pomračanje meseca generalno negativan događaj. U Srbiji, naime, smatra se da je pomračenje Meseca opasna pojava. Ipak, apsolutno ne mora biti tako.

Šta je, zapravo, pomračenje meseca?

Pomračenje meseca podrazumeva da Mesec prolazi iza Zemlje u njenu senku. Tada su Sunce, Mesec i Zemlja skoro u poravnanju. Zemlja je između Meseca i Sunca, te potpuno blokira put Sunčeve svetlosti do meseca. Zato se Mesec tokom pomračenja čini crvenkastim. Može se videti sa svih delova Zemlje. Ne morate, kao kod pomračenja Sunca, da ga gledate sa određenog mesta na Zemlji. Pomračenje Meseca možete posmatrati bez zaštite za oči. Traje do nekoliko minuta. Kada je Mesec u apogeju, najdaljoj tački u orbiti, pomračenje Meseca najduže traje. Postoji delimično i totalno pomračenje Meseca. To zavisi od toga koliki deo Meseca ulazi u Zemljinu orbitu. Totalni pomračenje Meseca je kada čitav Mesec tokom svoje putanje ulazi u Zemljinu orbitu.

Postoji pet nivoa pomračenje Meseca. U prvom nivou, L0, mesec je taman, skoro nevidljiv, do siv. Sledeći nivo je L1, koji podrazumeva sivu ili braonkastu boju, a Mesec de donekle razaznaje. Nivo L2 podrazumeva rđastu boju, sa svetlom umbrom (haloom) i tamnom senkom. L3 je cigla boje, sa žućkastom ivicom. L4 je bakarno crvene ili narandžaste boje, sa plavkastom ili generalno svetlom ivicom senke. Takođe, postoji interesantnan događaj koji se zove selenhelion. Selenhelion je kada se u isto vreme dešavaju pomračenje Sunca i pomračenje Meseca.

Verovanja u vezi sa pomračenjem Meseca u istoriji

Mnogo kultura ima mitove vezane za pomračenje Meseca. Uglavnom, pomračenje Meseca ima loš kontekst, ali ne mora da znači. U mnogim kulturama smatralo se da pomračenje Meseca nastaje kad neka bitna životinnja proguta Mesec. U starom Egiptu, smatrali su da je krmača nakratko progutala Mesec, Maje su mislile da ga je progutao jaguar, a Kinezi su mislili da je to učinila žaba krastača sa tri prsta. Indusi su smatrali da je bolje da se okupaju u reci Gang posle pomračenja. U Mesopotamiji, mislili su da su sedam demona napali Mesec i da su mogle da spasu Mesec ako psuju i kamenju ga. To je bilo od posebne važnosti jer su mislile da je sledeća u napadu Zemlja. To bi značilo da će napasti i kralja kao, zapravo, predstavnika Zemlje, te su u ritualima koristili drugu osobu umesto kralja da zavaraju demone. Inke su čak mislile da bi jaguar tada mogao da se spusti na naš svet i napravi užas i pokolj pa su se bacali kopljima na Mesec. Grci su, kao kolevka Zapadne nauke, smatrali pomračenje Meseca dokazom da je Zemlja orkugla.

Šta je to Krvavi Mesec?

Krvavi Mesec

Krvavi Mesec je, bukvalno, totalno pomračenje Meseca. Naime, tada Mesec ima crvenu boju. Svetlost od Sunca prodire kroz atmosferu pa dolazi do refrakcije zraka svetlosti na ljubičastom spektru, što na mesecu do koga ta svetlost dopira ostavlja crvenu boju.  Smatra se da je važna tkv., „lunarna tetrada“ u periodu od 2014–2015. godine. Naime, četiri totalna mesečeva pomračenja su se poklapala sa svetkovinama Pashe i Tabernakula odgovarala, a to je opisalo u knjizi Joela iz hebrejske Biblije. Verovao se da ova tetrada najavljuje Drugi Hristov dolazak i Uskrsnuće, jer je to opisano u Knjizi Otkrivenja. Krvavi Mesec je, inače, poznat po negativnom kontekstu u ezoteriji.

Smatralo se da agitira (uzbuđuje) nervni sistem, čini ljude nesmotrenim, kao i da predskazuje nesreću i velike promene. Ipak, ono što se praktikuje u ezoteriji je da se na dan Krvavog meseca praktikuju rituali koji će pomoći samospoznaji i samorazvoj, upravo budući da se tako velika magijska energija koja se oslobađa u tom trenutku mora kanalisati. Ne sme joj se dozvoliti da divlja i pomuti um. Zato ne valja ništa započinjati u ovom periodu u smislu postupka i procesa, jer nemate punu kontrolu. Ovo je vreme samotazvoja i odluka, a ne delanja.

Srpska narodna verovanja u vezi sa pomračenjem Meseca?

Srpska narodna verovanja vezana za pomračenje Meseca slična su svetskim. Ne započinji ništa. U drvo ulazi žižak, meso će se ucrvljati. Čak se smatra da ako trudnica radi nešto nožem, dete će imati zečiju usnu. Najbolje je i ne gledati direktno, već u odrazu u vodi. Kod Srba, pomračenje meseca se, pogrešno, smatra negativnom pojavom jer mi nekako kulturu duhovnog samorazvoja osim kroz molitvu koja je posredovana ljubavlju, verom i upužena Višoj sili, te nije strogo individualan događaj.

Ipak, pomračenje Meseca obavijeno je dozom misterije i opasnosti. U prilog tome govori činjenica da su, prema zapisima srpskog etnologa Kazimirovića, veštice na Balkanu u ovoj noći posvećivale svoje atame ili noževe sa crnom drškom. „Pozicija posude je takva da se pomračeni Mesec može videti na površini vode i čeka se da Mesec izađe iz pomračenja. Tada se izgovaraju određene bajalice koje prizivaju sile da osnaže nož. Kada se celi Mesec pojavi iz tame nož se ispere iz vode. Veruje se da se ovim ritualom nož napuni i osveži snagom.“

U ovoj noći se po verovanju Kelta mogu videti vile ili Sidhie o kojima smo pisali OVDE

Duhovni potencijal tokom pomračenja Meseca jačanje Raja i Tama stanja

Pomračenje Meseca

Metafizički posmatrano, pomračenje Meseca, zbog velike energije koja se tada oslobađa, može se shvatiti poput otvaranja vrata ili prolaza koji nas podržavaju u ulasku u višu dimenziju bića. Vrlo je važno iskoristiti energiju pomračanja Meseca kako bi pomogla u ovoh transformaciji.

Takođe, smatra se da je pomračenje Meseca sjajan period za novi početak. U pitanju je vreme kada gubimo inhibicije i kada možemo da vršimo temeljniju introspekciju. Okrenite novi list. Donesite velike odluke. Vidite sebe u drugom svetu.

Smatra se da tada jačaju Raja i Tama aspekti postojanja. Tama se odlikuje lenjošću, pohlepom, vezanošću za materijalne stvar, odnosno, nagonima, što podrazumeva gubitak inhibicija. Raja daje pokretačku energiju. Zato se pomračenje meseca povezivalo sa nastupajućim velikim promenama.

 

Tokom pomračenja Meseca važno je da ostanemo “uzemljeni”. Naime, moramo da zadržimo samokontrolu. Energetski potencijal možemo iskoristiti samo ako znamo najpre da kontrolišemo sopstvene potencijale. Moramo biti otvorenog duha. Nemojmo se bojati svoje snage. Pomračenje Meseca je dar prirode koji treba iskoristiti na najbolji mogući način i ne treba ga se bojati. Večeras je pomračenje Meseca. Ostanimo otvorenog uma i pogledajmo u svoju dušu. Možda nas negde čeka neka bitna promena, ko zna?

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde