Mislite da smo loši i zli i to pričate unaokolo? O da, naravno i da vas održimo u tom uverenju evo malo magije za mir u svetu.

Čarobnjaci u svetu su relativno dobro umreženi i medjusobno saradjuju. Jedan od produkata takve saradnje je i pokret za Mir u svetu postavljanjem posuda za mir, koji je primarno krenuo od tibetanskih monaha, ali su ga prihvatile i druge čarobnjačke tradicije u svetu koje sad slično rade nezavisno od njih. Sama tehnika podrazumeva da se u posudu stave razni predmeti, da se onda izvode molitve i prizivi, kao i egzorcizam i da se onda sa duhom (ili duhovima) vezanim za tu posudu koji obezbedjuje uspeh ove operacije, ta posuda zakopa na neko mesto gde bi trebalo da obezbedjuje sigurnost od elementarnih katastrofa i od ljudskih koflikta.

 

 

Tibetanci su tako dugo vekova uspevali da se brane od ratova i prirodnih nepogoda i katastrofa, sve do pojave industrijske revolucije koja je donela tehnološki napredak koji je narušio suptilan odnos izmedju ljudi i nevidljivih bića koja nas štite i koja su sprečavala uništenje planete. Do tada, ovaj metod je bio tajan i tek tada su dva tibetanska Majstora odlučila da daju informacije o tome kako se on izvodi.

Postoji sedam tipova ovih čarobnjačklih posuda, ali su danas još samo tri u upotrebi:

– Posude da se umire ratovi i negativnosti koje dovode do ratova, kao što su bes koji dovodi do sukoba, žudnja za moći i pohlepa koje dovode do besmislenih činova rata i terorizma

– Da se umire duhovi koji izazivaju bolesti i epidemije i da se spreče novi da ne bi dolazilo do novih razboljevanja

– Da se spreči zagadjivanje prirode i četiri osnovna elementa od kojih je stvorena i da se prirodni resursi očuvaju čistim u korist svih živih bića

Svaka posuda, zavisno od namene i svrhe, sadrži različite sastojke koji se povezuju sa elementima – drogocene metale, poludrago kamenje, bilje, zemlju, vodu i sl. Takodje svaku vazu prati drugačije posvećivanje. U slučaju tibetanske i tantričke prakse to su mantre, ali ako to rade zapadnjaci to su molitve i čitanje psalama. Posude se postavljaju ili u vodu, na dovoljnu dubinu, ili se zakopavaju u zemlju vodeći računa da to nije pliće od bar jednog metra, na mestu gde mogu da neometano budu godinama. To uključuje da se izbegava da se postave tamo gde bi se hodalo iznad njih, tako da se ne zakopavaju na mestu pešačkih staza, ili na mestu gde ih može pomeriti korenje drveća i sl, ali isto tako ni u nečijoj bašti ili na njivi. One se zakopavaju u ćistu i nedirnutu prirodu. Ne zna se odakle potiče ovakva praksa. Na Tibet je po jednima došla iz indijske tantričke magijske prakse, ali se zna da su je koristili i nepalski šamani da bi tako obezbedili da seljane čuvaju duhovi zaštitnici mesta.

Profile of stone witch, natural rock shape, a miracle of nature, Petrified City, Ciezkowice, Poland

Ponude Nagama

Veoma je slična i praksi davanja ponuda bićima vode, Nagama, koja su polubožanstva u indijskoj tantri i koja su po legendi i stvorila ljude. Nage su bitna bića i u u nepalskom šamanizmu i veoma veliki deo prakse nepalskih šamana odnosi se baš na rad i sa njima.

Njima se takodje u posudama nudi pet metala, poludrago kamenje, školjke, kao i dutsi, tj medicinske pilule koje se prave od posebnih susptanci. Tako nepalski šamani obezbedjuju blagoslove ovih bića voda koja se po njihovom verovanju jako ljute ako se vode zagadjuju i onda nastaju velike prirodne katastrofe. Takodje, zna se da su slično praksu koristili i drevni Egipćani i Grci, pa ćak i rani hrišćani koji su je preuzeli od njih. U Srbiji je postavljeno najmanje devet ovakvih posuda, bar ja za toliko znam, kako bi se zaštitile reke i planine, odnosno sprečili novi ratovi.

 

Sretan Božić svima i mislite malo o tome kako da budete dobre osobe, svako jutro bolje nego dan ranije, kako da budete korisni vašem okruženju i da doprinesete nečim konkretnim da svet bude bolji.

 

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde