Pretpostavljam da će sledeći niz običaja vezanih za samu ceremoniju venčanja,mnogima biti iznenađujući,ali sama ceremonija sklapanja braka između dvoje ljudi,mogli bismo sa pravom reći ,od početka do kraja ,obeležena je magijskim radnjama.Pisali smo ranije o simbolici paganskih venčanja OVDE,ali o čitavom nizu magijskih radnji koje se praktikuju i u današnjim obredima,malo se zna.

Nekada davno,ceremonija sklapanja braka ,nije imala tako romantičnu notu koja je danas preovlađujuća u našim obredima.U drevnoj Grčkoj i Rimu,ljubav između dvoje je uglavnom krunisana brakom u cilju održavanja ekonomskog i socijalnog statusa.

Najranija upotreba venčanica pojavljuje se u drevnim jevrejskim ceremonijama,mada se ista praksa nalazi i u grčkoj i rimskoj kuturi.

 

Venčanica mlade koja se kao i danas nosila samo jedanput imala je svoju ulogu, ne u impresioniranju prisutnih svojim dizajnom,već upravo magijskom načinom obezbeđivanja sigurnosti budućih supružnika.Intrigantan detalj mladine odeće bio je veo koji nije pokrivao lice ,kao što je danas slučaj,ali je bio dovoljno veliki da se omota oko mlade.Postoje različiti izvori koji govore o boji vela,ali najčešće se spominje žuta,koja je u svojoj osnovi imitirala plamen sveće,sa svrhom da mladu ,tom magijskom radnjom zaštiti ,od duhova i zbuni iste.Ipak ,ovaj veo je imao još jednu praktičnu funkciju,da obezbedi da mlada ne pobegne u toku same ceremonije.No i ostali deo venčanog aksesoara je ,takođe, imao magijsku podlogu.Ispod venčanice nosila se fina haljinica  koja je šivena od vune,sa razlogom, jer su ljudi verovali da je vuna srećna tkanina koje može da spreči zlo. Oko pojasa je mlada imala komplikovano vezani Herkulov čvor,takođe od vune,koji je mogao samo njen suprug da odveže.Izbor nakita je, takođe ,imao svoju magijsku funkicju.

Možda najinteresantniji „magijski detalj“  na svadbi,a koji je i dan danas prisutan i u našoj tradiciji ,jeste izbor deveruše i devera.Deveruše koje su na dan venčanja nosile,a i danas bi trebalo,slične haljine mladanoj,u svojoj osnovi imaju magijsku namenu da zbune zle duhove koji mogu da prisustvuju ceremoniji i privuku one koji će doneti sreću mladencima.Među nekoliko sličnih haljina i „obučenih devojaka“ zli duhovi ne bi bili u stanju da prepoznaju ko je mlada.Ipak u staroj Grčkoj, iako je običaj sa deverušama takođe postojao,samo je mladi bilo dozvoljeno da nosi belo, jer je bela smatrana bojom njene radosti.

Generalno se smatralo da je mlada izlaskom iz svoje kuće izgubila zaštitu porodičnih božanstava,i da se nalazi u limbu sve dok ceremonija sklapanja braka ne bude završena,kada će se ona naću i zaštiti duhova mladoženjinog domaćinstva.

Takođe,praksa kucanja čašama ima svoje korene u jevrejskog tradiciji,čiji je cilj da podseti na uništenje Solomonovog hrama i donese sećanje na gorčinu u trenutku radosti.Ali praksa lomljenja predmeta ,recimo prazne posude,prisutna je i u hindu tradiciji,jer se veruje da će zvuk uplašiti prisutne zle duhove.Kod nas je običaj da se ceremonija venčanaj obeleži lomljenjem čaša.

Čak i nakon ceremonije sklapanja braka mladenci moraju biti oprezni,pa se praktikuje prenošenje mlade preko praga,gde se na raskrsnici između dva sveta,domaćinstva i spoljnog,može nalaziti gomila zlih duhova.Cilj ovog prenošenja jeste da u dovratku bude zabeležen hrabri čin kojim se mlada brana od njihovog uticaja.Plodnost novovenčanog bračnog para se obezbeđuje bacanjem žita ili pirinča.

Gotova čitava ceremonija venčanja je ,kako vidimo,od povorke deveruše do najslađih završih elementa,ukorenjena u nadprirodnom. Torta i prsten kao zavšni deo ceremonije ,osim što zatvaraju krug,i sami po sebi nose magijsku simboliku kruga.Još u starom Egiptu prsten se smatrao simbolom večnosti,koji je pretočen u venčani prsten.Takođe,u okultnim tumačenjima prsten predstvalja krug od dragocenog metala,simbol savršenstva i besmrtnosti,koji potiče od zmije koja grize svoj rep,Oroborus,i predstavlja spoj transcedentne i ovozemaljske namene.

Ako pogledamo današnju praksu i „ljutnju“mnogih mladi ,ako im neka druga devojka svojim stajlingom „ukrade dan“.možda čitajući ovaj tekst,shvate da to i nije tako loše.Magijski obredi utkani u ovaj jedinstven čin stupanja u bračnu zajednicu su odlika čitave ceremonije sa ciljem da se budući supružnici zaštite od zlih duhova i sila.

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde