Kratak istorijat Samhaina

Samhain je keltski praznik koji slavi vreme kada su mrtvi u stanju da posete svet živih. Tada je barijera između dva sveta, ionako nedefinisana, slabija neko inače, te se smatra da magijski rituali imaju veću snagu.

Samhain i Noć veštica se razlikuju u svom prakti. Noć veštica je praznik stvoren tokom nekoliko vekova. Samhain je deo keltske mitologije. Samhain se slavio i slavi 31. oktobra. Druidi su palili lomače oko kojih su igrali ljudi u kostimima da ih, kako se veruje, mada to nikad nije dokazano, duhovi ne bi prepoznali. Od 13.5.609., ukazom pape Bonifacija, 1. novembra se slavi Noć svih svetih, u slavu svih hrišćanskih mučenika. Rimski praznici Feralija, koji predstavlja dan mrtvih, i slavljenje Pomone, zaštitnice voća i drveća, padali su krajem oktobra, te su se stopili sa Noći veštica.

Najpre je u američkim kolonijama slavljenje kraja žetve i proslave u tom smislu, sa bundevama i jabukama bilo tradicija, pa je zamrlo. Obnovilo se u drugoj polovini 19. veka velikim talasom novih evropskih imigranata. Traženje slatkiša u kostimima ili “trick-or-treat” je američka tradicija vezana za ovaj praznik koja datira od 19. veka. Danas je ovaj praznik komercijalizovan.

Samhain je bio osnova za stvaranje praznika koji mi danas znamo kao Noć veštica. Za mnoge pagane, Samhain je Nova godina. Okultistima je od značaja Samhain. Danas govorimo o ritualima vezanim za pretke karakerističnim za Samhain.

Napravite oltar

 

Boje

Sveće treba da je u zlatnim, toplim, jesenjim i zemljanim tonovima, kao i u ljubačastoj i boji burgundca. Posuđe treba da je u zlatnim i srebrnim nijansama. Stolnjak treba da je crn ili beo. Sve ove boje biramo jer moramo da ispoštujemo jesen, žetvu, period klanja životinja, kao i suštinu Samhaina: olakšan prelaz između sveta živih i duhova. Takođe, ne smemo zaboraviti ni da je ovo veštičija Nova godina (keltski kalendar).

Žetva

Jabuke, bundeve klipovi kukuruza, korenasto povrće. Jabuke su iz još jednog razloga vezane za Noć veštica konkretno, ne za Samhain. Naime, zbog toga što se odvijaju krajem oktobra, Samhain kao keltski praznik se stopio sa rimskim praznikom poštovanja boginje Pomone, zaštitnice voća i drveća, a njen simbol su bile jabuke. Zato se jabuka lovi iz bureta zubima.

Simboli smrti

Valja dodati simbole smrti (lobanje, kosture,) jer je ovo simbol umiranja žetve i prelaska leta u zimu.

Hrana i biljke

Medovina, začinjeno vino, osušeno lišće, orasi, crni ili integralni hleb takođe imaju mesta na Vašem oltaru.Najbolje je koristiti sezonske biljke. Takođe, ruzmarin će ispoštovati pretke, zova se vezuje za smrtnost, kopriva se smatra da otvara čula. To nas navodi na još jedan aspekt Samhaina, a to je predskazivački.

Predskazivanje

Veza između Samhaina kako perioda jačanja veze između ovostranog i onostranog i predskazivanja je čisto tehnička. Zato je dobro da se na Vašem oltaru nađu tarot karte, ogledalo, kugla, visak.

 

Ritual za poštovanje predaka

Otvaranje vrata između svetova omogući će kontakt sa precima. Najbolje je da se ovaj ritual obavi napolju.

Izgovorite:

Samhain je ovde, i vreme je prelazaka.

Zima se približava, a leto umire.

Ovo je vreme Mračne Majke, vreme smrti i umiranja.

Ovo je noć naših predaka i drevnih.

 

Stavite ruzmarin na oltar. Ukoliko se radi o grupnoj ceremoniji, neka se poređaju u krug pa neka se dodaju ruzmarinom dok ne stigne na oltar.

 

Izgovorite:

Ruzmarin je za sećanje,

a večeras se sećamo onih koji su živeli i umrli pre nas,

onih koji su prešli veo,

onih koji više nisu s nama.

Setićemo se.

Okreni se na sever i reci:

Sever je mesto hladnoće,

a zemlja je tiha i mračna.

Duhovi zemlje, želimo Vam dobrodošlicu,

Znamo da ćete nas zamotati u smrt.

 

Okrenite se prema istoku i recite:

Istok je zemlja novih početaka,

mesto gde započinje dah.

Duhovi vazduha, mi vas pozivamo,

znajući da ćete biti sa nama dok odlazimo iz života.

 

Okrenite se jugu govoreći:

Jug je zemlja sunčeve svetlosti i vatre,

a vaši plamenovi nas vode kroz životne cikluse.

Duhovi vatre,

želimo Vam dobrodošlicu,

znajući da ćete nas pretvoriti u smrt.

 

Okrenite se prema zapadu i recite:

Zapad je mesto podzemnih reka,

a more je neprekidna plimna plima.

Duhovi vode, želimo Vam dobrodošlicu,

znajući da ćete nas nositi kroz oseke i tokove našeg života.

 

Upalite crnu sveću, govoreći:

Točak godine se okreće još jednom, i krećemo u mrak.

 

Zatim upalite belu sveću i recite:

Na kraju te tame dolazi svetlost. A kad stigne, proslavićemo još jednom.

 

Svaka osoba uzima set traka – jednu belu, jednu crnu i jednu crvenu. Neka se kaže:

Belo za život, crno za smrt, crveno za ponovno rođenje.

Vežemo ove trake zajedno sećajući se onih koje smo izgubili. Svaka osoba tada treba da plete ili veže tri trake zajedno. Dok to činite, usredsredite se na sećanje na one koje ste izgubili u životu. Dok se svi pletu, recite:

Molim vas da mi se pridružite u napevu dok ulažete energiju i ljubav u svoje vezivanje.

Kao što će kukuruz doći iz zrna, sve što umre ponovo će se pojaviti.

Dok seme raste iz zemlje, slavimo život, smrt i ponovno rođenje.

Na kraju, zamolite sve da ponesu svoje trake sa sobom i stave ih na lični oltar ako ga imaju. Na taj način mogu se podsetiti svojih najmilijih svaki put kada prođu pored tih traka.

 

Ritual za grupe preminulih

 

Ovo je ritual za grupe predaka. Objasnićemo detaljnije šta to znači. Iskoristite so ili semenke za ptice da napravite krug. Ukrasite oltar za Samhain. Poređajte sveće, po jednu za svaku grupu mrtvih. Prvu sveću dodelite ženama, drugu muškarcima. Grupe odaberite sami. Meditirajte pre rituala ako je moguće.

Recite:

Sada je sezona Samhaina. Sezona je naših predaka, naših slavnih mrtvih, onih koji su pali i prešli preko vela sa ovog sveta na drugi. Ovo je vreme da ih poštujemo i odajemo počast. Večeras, u tami, pod ovim zvezdanim nebom, sećamo se onih koji su bili zaboravljeni. Večeras vas pamtimo, nepoznato, nevoljeno, neželjeno našeg sveta. Ko god da ste bili u životu, večeras, sada, u smrti, vi ste naši dok posmatrate sa druge strane, bar nakratko.

Zapalite prvu sveću i obratite se ženama. Pitajte ih kako su prešle. Recite im da ih se sećate. Pitajte gde su umrle, da li su bile same, da li im je bilo teško? Da li im je grob obeležen? Nedostaju li im porodice?

Zapalite sledeću sveću i pitajte muškarce isto to. Pitajte da li su umrli u borbi, da li ih je smrt zatekli u strahu da li su obezbedili porodicu, da li ih je smrt oslobodila tereta nepravdi života?

Zatim palite sveću za svaku grupu koju želite (deca, kolege, porodica, stari, vojnici…) Recite im svima da ih nismo zaboravili, da nam nedostaju, da poštujemo njihovo vreme ovde i sve što su nam dali.

Odvojite par minuta za meditaciju.

Na kraju, recite im svima:

Duhovi, gosti iz drugog kraja, vreme je. Počastvovali smo vas i proslavili vaša imena, iako vas možda nismo poznavali u životu. Sada je vreme da krenete dalje. Vratite se na mesta sa kojih ste došli, na mesta kojima pripadate kao jedan od naših voljenih mrtvih. Vratite se, znajući da ste ove noći bili počašćeni i pamćeni. Vratite se preko vela i ostanite na onom svetu. Opet nećete biti zaboravljeni, a mi ćemo vas počastiti našim sećanjima. Zbogom, odmarajte se lako i neka vam dolazeći delovi putovanja budu dostojni.

Odvojite nekoliko minuta da biste se centrirali. Završite ritual na bilo koji način obično, razbijajući sveti prostor. Ugasite sveće i ponudite brz završni blagoslov za sve grupe dok se dim odmiče u noć.

Ritual za poštovanje porodičnih predaka

Ritual za poštovanje porodičnih predaka je vrlo važan za porodično jedinstvo i lični mir. Na oltar dodajte porodična nasleđa, neke bitne uspomene, fotografije, nacionalne zastave razglednice zemlje porekla, porodično stablo, malo zamlje sa grobova predaka,  sve što imate. Pripremite porodični obrok, ako je moguće neka nakstariji član pomogne pripremu obroka, osim alkohola, a i neka posluži svakog. Neka je na stolu sezonsko voće i povrće, jabukovača, vino, crni hleb.

Odvojite mesto za stolom i upalite sveću za svakog živog člana porodice, a namenite i za svakog preminulog za koga želite.

Kad sednete, jednostavno pozovite petke da Vam se prirduže ove večeri, recite im da ih poštujete, da ih se sećate i da mislite na njih. Ispričate priče vezane za njih. Izrecitujte genealogiju koliko znate i želite. Kad je obrok gotov, počitite sto od svega sem od tanjira za pretke. Napravite krug ljudi. Neka se deli čaša vina ili jabukovače. Kako svaka osoba prima pehar, neka recituje ličnu kratku genealogiju. Neka čaše završe na mestu za pretke. Sada, neka najmađi kaže:

Ovo je čaša za sećanje. Sećamo se svih vas. Umrli ste ali niste zaboravljeni. Živite u nama.

Aktivnosti na groblju

 

Očistite travu, korov i sam spomenik. Najbolje vodom, da se ne ošteti mermer. Ponesite neki stočić za napravite oltar. Uobičajnom oltaru dodajte vodu, simbolički, radi pročišćenja. Namprvite kolačiće u obliku kovčega, lobanja, nekog kulturološki prihvaćenog simbola smrti. Obrokujte na groblju. Kad završite, recite pretku da ga se sećate, da nije zaboravljen, da je uvek dobrodošao u vašu dušu i vaš dom i da uvek živi u nama.

Ritual sa decom

Napravite oltar za ritual. Dodajte na oltar ono što se tipski vezuje za Noć veštica (slepi miševi, bube, kosturi, bundeve) kako bi se dete lakše prilagodilo situaciji. Namestite sveće za svakog pretka koga želite da ispoštujete. Objasnite detetu da hoćete da odate počast pretku. Ukoliko ne zna šta je meditacija, nemojte dete time opterećivati. Samo mu recite da mora malo da se odmori neki minut, da ne razmišlja ni o čemu ako može.

Ako hoće nekako da učestvuje, da oboji lice ili udara u mali bubanj ili pevuši, nega ga. Njegova duša je čista, ne može pogrešiti niti duha uvrediti.

Napravite i postavite porodičan obrok. Recite da se sećate tog i tog pretka. Podsetite se priča o njemu. Neka dete nešto doprinese priči ako se seća. Svakako neka kaže da se seća pretka i da uvek ima mesto u njemu. Neka se malo poćuti, pa krene sa obrokom. Obrok mora imati mesa i sezonskog voća i povrća.

Svrha ovih rituala

Svrha učestovanja dece u ovim ritualima je ista kao u svakom društvenom događaju, pogotovo duhovne prirode, u vezi sa mrtvima. Na nauče da poštuju mrtve. Isto kao što će ići na Zadušnice, ali nijedan normalan roditelj im neće nametati svoja uverenja. Zato je i suludo buniti se protiv Noći veštica isto kao što bi bilo i protiv Zadušnica. Ali predrasude ne idu pod ruku sa zdravim razumom i moralom.

To je, inače, uzrok i svih ovih rituala:

Da bismo naučili da poštujemo pretke jer bez njih ne bi bilo nas.

Da naučimo da postoji samo fizička smrt, a da čovek živi dok živi sećanje na njega.

 

Literatura:

O’Driscoll, Robert (ed.) (1981) The Celtic Consciousness New York: Braziller ISBN 0-8076-1136-0 pp. 197–216: Ross, Anne „Material Culture, Myth and Folk Memory“ (on modern survivals); pp. 217–42: Danaher, Kevin „Irish Folk Tradition and the Celtic Calendar“ (on specific customs and rituals)

 

Wigington, Patti. „Samhain Rituals and Ceremonies.“ Learn Religions, Jun. 25, 2019, learnreligions.com/samhain-rituals-and-ceremonies-2562728.

 

https://www.history.com/topics/halloween/history-of-halloween

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde