Učenje Strega datira još iz 14. veka kada je njihova zaštitnica Aradia prenela znanje drevne religije Boginje Dijane. Kod autora Čarlsa Lelanda u delu “ Aradia Jevanđelje Veštica“ ,može se naći legenda o “ Prelepoj Hodočasnici“. Prema toj priči,postojala je mlada žena iz grada Voltera ,koja je „putovala nadaleko i naširoko, učila i pripovedala religiju starih vremena, religiju Dijane, Kraljice Vila i Meseca,“ boginje siromašnih i potlačenih „.

Ona je učila staru religiju o prirodi i magiji, ali pre svega je učila o duhovnosti. Osim toga ona je dala nadu seljacima, čiji su životi bili u službi bogate klase. Ona ih je naučila sopstvenim snagama vrednosti, u doba kada je Crkva propovedala o sramoti i grehu. Aradia uči o harmoniji s prirodom, a njeni sledbenici se spajanju s prirodom kroz sezonske obrede i ritualno promatranje Punog Meseca.Propoved italijanske vestice Madlene ,bila je inspiracija Čarlsu Lelandu,za njegovo delo „Jevanđelje veštica“ ,a Gerald Gardner je u svoj neopaganski pravac Vika,utkao mnoga učenja koja su sadržana u ovom delu.

Leland nam govori o mitu u kome kaže da je Aradia kćer Lucifera I Dijane, ali prema italijanskim izvorima Aradia je bila stvarna osoba koja je rođena 13.8. 1313 godine u gradu Voltera.Kao tinejdžerka se preselila blizu Rima u brežuljke jezera Nemo.Tada počinje njeno mistično spajanje sa drevnom religijom,putem telepatije i svoje rođake, koja je bila poštovalac Dijaninog kulta.Aradia je učila da se određene moći mogu dobiti kroz posvećenost drevnoj religiji ,obožavanjem Boginje Dijane. Te moći Aradia je nazvala „darovima“, jer je naglasila da su te moći pratioci posvećenika drevnoj religiji ,a ne razlog da se postane veštica.Koji su darovi Aradie možete pročitati OVDE

Prema učenju Aradie, boginja Diana ima tri aspekta Fana, Jana i Tana, kao što je i Bog Fanus,Janus, i Tanus.Kako je Aradia svoje učenje širila u 14. veku kada je nastala inkvizicija,njeni sledbenici su se podelili u tri kovena ili tri plemena od kojih je svaki bio čuvar jednog od tri drevna znanja,Zemaljskih,Lunarnih i Zvezdanih misterija.

Strega je italijanska reč za veštice.Jedan od potomaka i naslednika linije koje su pripadili ovim kovenima je i i italijanski pisac Raven Grimassi koji je i sam naslednik viševekovne tradicije kroz svoju Napuljsku lozu,ali je imao i primedbe na Lelandov rad,govoreći da je Lelnad čitavu priču ulepšao. Za proslave Strega u Italiji koristi se reč „Treguenda „,a ne Sabat. Treguenda ima za koren reč „Tregua,sto znači „predah ili primirje“.

Zanimljivo je napomenuti da je „Tregua“ ,takođe ,sleng za svečanosti Punog Meseca.Prava reč za svečanosti Punog Meseca je“ Veglione“ , a doslovno znači „Plesati celu noć“. Veglione je, takođe, ime popularnog narodnog plesa u Italiji. U ranim vremenima sledbenici stare religije bili su poljoprivrednici i zanatlije,koji su čitav život provodili u radu.Ovi festivali su ih zaista „odmarali“ od napornog života.

FESTIVALI

U Aridian Tradiciji postoje osam takvih proslava, četiri glavne i četiri sporedne .Glavni obredi se održavaju u oktobru,februaru maju i avgustu. To su duhovni Festivali koje se smatraju od veće važnosti. Manji festivali se održavaju na prolećni i jesenji ekvinocij ,i zimski i letnji solisticij. To su Festivali Zemlje i po svojoj prirodi su posvećeni sezoni ,odnosno poljoprivrednim radovima.

Zajednički naziv svih ovih osam svetkovina je Kotur.Na fizičkom nivou to je simbol promene godišnjih doba. Na duhovnom nivou simbolički je nazvano „sezonom duša“.Kotur počinje da se okreće 31.oktobra ,kada je vreme Prosveštenika ili Boga Meseca i tada se obredi vrše u ritualnim haljinama,sve do 1.05 kada počinje vreme Prosveštenice ili Boginje Meseca.U ovom periodu rituali se vrše bez odeće.. Većina obreda se izvodi na italijanskom, ali se i engleski jezik takodje koristi. Takođe, u upotrebi je i jezik ,koji je nazvan „jezik Meseca“i najverovatnije se radi o starom etrurskom jeziku. On se pojavljuje samo u nekoliko starih rituala.

Progon veštica u Italiji je započeo oko 100 godina kasnije nego bilo gde drugde u Evropi, i bio je gotovo u celosti usmeren na organizovane grupne prakse. Veštice su stanovnici lokalnih sela obično tolerisali zbog njegovih / njenih isceliteljskih sposobnosti,ali i pored toga da bi sačuvale drevna znanja, veštičji klanovi su se udruživali u plemstva.U savremenim krugovima praktikanata italijanske magije,pojavio se sukob dve struje,stregonerija i stregerija.

Stregonerija,koja se u zapisima etnologa definisala kao štetna i zlonamerna magijska praksa,čiji su oblici od vremena progona veštica u Evropi u velikoj meri usahli ,preminuli i adaptirali su vremenom na hrišćansku tradicju i narodna uverenja ,koja malo ili nimalo podsećaju na autentičnu stregoneriju koja je nekada postojala u Italiji.Takav oblik magije praktikuju i italijanske Benedikarije.

Stregerija,čiji je predstavnik bio i Raven Grimasi,nakon asimilacije stregonerije sa hrišćanskim elementima,predstavlja se kao autentičan vid nasleđa italijanskih veštica ,koji nikako nije hristijanizovan kao stregonerija.Da objasnimo,ritualna praksa stregonerija,uključuje korišćenje hrišćanskih simbola.kao što su hostija,sveta voda,ime Isusa,krunice,prenošenje moći na Božić,povezanost sa crkvnim praznicima ,svecima itd.

RITUALI PUNOG MESECA

Rituali Punog Meseca su vreme obnove. Tu je okultno svojstvo da se mesečina ,ako je pravilno iskorišćena,može koristiti u životne svrhe.Druga svrha Obreda Punog Meseca je da ih osnaži kao veštice. Mesečina se može koristiti za povećanje psihičkih sposobnosti i punjenje centara moći pojedinca. Puni Mesec predstavlja i prisutnost boginje. Boginja vlada noću, a Mesec je njen sveti simbol. Sve žene su povezane s njom kroz Mesec,što utiče na protok krvi.

Boginja je poznata kao Kraljica Neba. Obučena je u zvezde, i nosi Mesec kao krunu.Bog je vitalnost i snaga. On je Sunce, Gospodar Svetlosti. On može dati život ili smrt. On je Gospodar Nebesa, odeven u Sunce. On je atrakcija, senzualnost i seksualnost. On je fizička priroda, a Boginja je je duhovna priroda svakog čoveka. Kako je more duboko povezano sa snagom Meseca, Strege u svom radu koriste i aspekte morske magije,sto je naročito karakteristično za Janaric veštice iz središnjeg priobalnog područja Italije.

Očuvanje starih načina je jedan od zadataka savremenih Strega. U Aridian tradiciji pravilo je da se nikada ništa ne sme obrisati od nasleđenog učenja iz bilo kojeg obreda ili usmene nastave. Materijal se može dodati u ritualu, ili usmeni nauk moze biti proširen.Mnogi drevni obredi posvećeni poljoprivredi su i dalje očuvani, iako su ih Italijani prilagodili savremenim potrebama.Jer,uprkos napretku potrebe su i dalje iste,hrana sklonište, sigurnost, sex, porodica, ljubav, i svrha..

Obredi plodnosti ,takođe, su sačuvani. Nažalost, mnogi moderni koveni su uklonili sve obrede seksualne energije,i zamenili ih simboličnim gestovima, što opet predstavlja seksualnu inhibiciju i skrnavljenje tradicije. Tradicionalno Strege i dalje u vreme vladavine Boga Meseca nose crne ritualne haljine.Jedan od razloga je sto crna apsorbuje svu svetlost,a drugi ,što je to u vreme inkvizicije bio način da se veštica u tmini noći sakrije od inkvozitorskih progonitelja.Jedinu izmenu doživeo je pehar koji je kao elemenat vode tradicionalno korišćen u vidu tikve.Kod Strega ne postoji Vikin aspekt od godinu i jedan dan napredovanja,ali ipak postoje tri stepena koja se moraju proći u posvećenosti i napretku.

Čitava ova priča nam govori o pojedinim razlikama između negovanja izvornog paganizma i neopaganskih formi tipa Vika,koje predstavljaju na neki način mešavinu više pravaca paganskih učenja,u koju su implementirani delovi ceremonijalne magije.Italijanske veštice Strege ,su retki istinski predstavnici jednog pravca ,kulta Boginje Dijane ,revitalizovanog u 14.veku ,a koji je u svojoj izvornoj formi opstao i dan danas…

Više o Stregama i Stregeriji možete pročitati na zvaničnom sajtu,Ravena Grimasija ,čije smo delove rada,koristili kako bismo predstavili ovo autentično italijansko magijsko nasleđe.Sajt,pored velikog broja književnih dela,predstavlja duhovnu zaostavštinu ,posle njegove smrti.

http://www.stregheria.com/home.htm

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde