Magija je raskošna,bogata I skupa.Magija je za izabrane.Magija je ceo svemir.Taj svemir nisu samo potoci, jezero, ili gusta šuma,koju je paganski svet smatrao izvorom svoje moći, divlja I tajanstvena pećina,vrhovi planina I proplanci sa hordom zlih duhova, strašna mesta susreta đavola i njegovih službenika,mesta gde su se odigravali  prizori ozloglašenih orgija,I bili svetilišta bogohulnih obreda.Istorija srednjeg veka prožeta je senkama  užasnih verovanja u moći Crne magije.

Mesec I zvezde jesu osvetljavale tamu,ali u njihovim sakrivenim kutcima,bile su čarolije  I čarolije,razbarušenih ,opijenih I golih veštica I čarobnjaka.Čak je I noć bila uznemirena teškim udarcima zlosutnih ptica,gladnim vampirima u potrazi za žrtvom I njenom krvlju,zlosutnim vetrovima koji su u tami noći, donosili užasavajući dah iz podzemlja, dok su pohlepni nekromanceri prizivali duhove koji žele da uzmu dušu I telo čoveka.

 

Za potrebe magije čarobnjaci I Crni magovi su iskopali čitav svet I ljudsku maštu,uzimajući sve stvari ,I lepe ali I strašne I svirepe ,za njihove potrebe .Korištene su zvezde,pentagrami, trouglovi,geometrijske figure,cveće,parfemi,biljke, belladonna,crni makovi,orlovi nokti,razni destilati  I filtrati groznih bolesti,izlučevine životinja,otrovi zmija,sokovi gljiva,nečisti pepeo ali, I ljudska krv.

Da bi postali nevidljivi Crni magovi su koristili masku sastavljenu od spaljenih tela novorođenčadi I krvi noćnih ptica.Postili su I opijali  vinom  sa makom I konopljem natopljenim. Amuleti i talismani bili su napravljeni od  lobanja obešenih ljudi,kože zločinaca, ili ukrasa izrađenih od leševa, a samim time imali i posebne vrline.

Još jedan moćan instrument magije bila je Mandragora koja je otkopana ispod vešala, gde su leševi obešenih polagani, a crni pas vezan za biljku. Pas je ubijan smrtnim udarcem, nakon čega se verovalo da će njegova duša preći u koren, privlačeći i dušu obešenog.

 

Ali , magija nije bila samo povezana ,niti je danas sa podzemljem I hordom zlih duhova koji vrebaju iz pakla.Tradicionalna nebeska magija,nosi u sebi mnogo tajni duhovne ali praktične prirode,koja čini da se naša ličnost ali I potrebe transformišu na jedan mnogo suptilniji način.

Različite planete vladale su nad određenim objektima područjima i prizivima, i kao  takve  su davale veliki  potencijal onome što je pod njihovim pokroviteljstvom. Mars je favorizovao ratove i sukobe, Jupiterov ambiciju i intrigu, Venera ljubav,Saturn zabludu ..

 

KAKO JE NEBESKA MAGIJA DOSPELA U EVROPU?

Nakon krstaških ratova ,u Evropu su se probile  bliskoistočne knjige „Prirodne magije“,kao i ideje da su metali,biljke I kamenje prožete snagama raznih planeta što im je dalo moć da utiču na razne magične primene ako su pravilno upotrebljeni. Drevni Jevreji su pravili astrološke talismane od pergamenata I čvorova I nosili ih kao prstenje. Jedan od ključnih tekstova povezan sa „Prirodnom magijom“ jeste knjiga poznata u Evropi kao Pikatriks.O Pikatriksu smo pisali OVDE Napisao ga je nepoznati autor u 9.veku ,a u Evropu je došao preko dvora kralja Alfonsa Mudrog,Kralja Kastilje,u 13.veku,koji je doneo ogromnu količinu magijskog znanja u hrišćansku Evropu.Dali vam se sada prica o „Tajni“ I moći kraljeva koji su oni posedavali,ne čini  ,možda,smešnom?

 

Albertus Magnus ,dominikanski fratar iz 13. veka pisao je o moći kamenja I magijskih metala u svojoj knjizi” De mineralibus”,govoreći da su prvi učitelji prirodne filozofije savetovali rezbarenje dragulja I metala slikama sličnim nebeskim telima,tako što su posmatrali kada je nebeska sila najjača za tu sliku.  I mešanje ovih slika sa metalima I draguljima dovodilo je do stvaranja čuda.

video
play-sharp-fill

NEBESKI TALISMANI I PRSTENOVI MOĆI

Kornelijus Agripa,legendarni okultista,mislilac u svoje tri knjige “Okultne fiozofije”,u vreme renesanse, vršio je upoređivanje nadolazeće kabale I srednjovekovne klasične prirodne magije.Takođe, u svojim radovima on nabraja sve vrline brojki od 1  do 12 koje su kasnije iskorištene za izradu horoskopa.U radovima Kornelijusa Agripe I prvi put se spominje pojam Ceremonijalne magije.

Takođe, u njegovom kontekstu ,podrazumeva se da je moć dragog kamenja posebno aktivna ako se pretvori u poseban I izabrani astrološki talisman. Još je Hermes Trismegistos  u svojoj knjizi o slikama objašnjavao kako da se naprave astrološki talismani koji će se upotrebljavati za iscelivanje određenog dela tela.Za lečenje bolesti bubrega preporučivao je da se uzme pečat od suvog zlata I na njemu ureže znak Lava, koji bi se vezao oko ovog dela tela.I dok se zlato kao metal veoma pogodan za izradu magičnih prstenova kao što je arhetipski prsten nevidljivosti, koji se spominje još u Platonovoj „Republici“,ostali metali su zaduženi za izradu talismana.

Recimo ,Agripa o prstenovima govori da oni utiču na naše vrline ,jer utiču „na duh onoga koji ga nosi, s radošću ili tugom,I čine ga uljudnim ili strašnim,hrabrim ili uplašenim,mrzovoljnim ili ljubaznim,osnažuje nas protiv ogovaranja ,od bolesti,neprijatelja,zlih duhova I svake vrste štetne stvari,ili bar čine da ne dopustimo da nas one drže pod njima.“

 

 

ODORE I MAGIJSKI NAKIT ZA KOJE JE POTREBNO ČITAVO BOGASTVO

Sva raskoš I bogastvo visoke magije ogleda se  u kasnijim radovima i uputima za magične obreda,velikog magičara devetnaestog veka Elefasa Levija.

-Ako bi obredi bili iz bele magije I izvodili se u nedelju ,onda bi odora trebalo da bude od ljubičaste boje,tijara,narukvica I prsten od zlata,ako bi se ceremonija odvijala u ponedeljak,na dan Meseca,onda bi haljina morala biti izvezena belim srebrom,a tijara od žute svile ukrašena srebrnim detaljima.Dragulji prikladni za ovu priliku bili bi biseri,selenit,I kristali,a od parfema kamfor,amber pa I bela sandalovina.

-Ako bi se radile evokacije duhova u vezi sa transcedentalnim znanjem odabir odore bi  trebalo da budu u zelenoj boji ,a može biti I zelena sa različitim bojama.Glavni ukras je ogrlica od bisera I šuplje staklene perle koje su okruživale živu.Dragulj prikladan za ovaj rad je agat.

-Magijske operacije vezane za politička I verska pitanja podrazumevale su ogrtač od grimiza I prsten okovan smaragdom I safirom,dok je za rituale osvete  haljina  morala biti boje krvi,plamena ili rđe,vazana čelikom, a narukvica I prsten od istog metala.Tijara je od zlata a venci na tijari tkani od absinta.

No, Elefas Levi daje I upustva za izršenje rituala mnogima omiljene Crne magije

-Za ritual smrti I nesreće odelo mora biti crno,a vrat magičara okovan olovom.Prsten od oniksa,a venci oko glave od čempresa pepela I kukureka.

Takođe, za ostale potrebe crne magije nosila se crna odora bez šavova I bez rukava,dok je na glavi neophodno bilo imati olovnu kapu sa natpisima Meseca,Venere I Saturna.

Pikatriks govori o potrebi izuzetno skupocene odore Maga ,ukoliko želi  komunicirati sa duhovima.Jedan primer je Mars, kada je potrebno da Mag obuče crvenu odoru I da stavi na glavu crvenu lanenu ili svilenu tkaninu kao I crvenu kapuljaču kao I bronzani prsten na prst..osim toga potrebno je da se Mag bukvalno opaše svim mogućim borbenim oružjem kako bi se komplementirao sa sferom Marsa.Naravno u nedostaku potrebnnog metala postoje I zamene, ali to je druga priča.

Poznavaocima raznih novijih sistema magije nije teško zaključiti da u kompletnim ritulima kao I odabiru pratećeg ritualnog aksesora itekako postoji veza sa planetarim korespondencijama,bojama ,biljkama i parfemima,pa je kasnije I sam Krouli podelio magiju na deset vrsta magije ,upravo prateći ove podudarnosti,za razliku od mnogih autora I praktičara koji su magiju delili isključivo na crnu I belu.

Generalno,veštičarstvo se i danas zasniva na elementarnoj magiji ,dok gledajući renesanse grimoare može se videti da je sedam planeta i sedam dana u nedelji bio uobičajeni skup simbola namenjen zazivanju duhova i izvođenju čarolija naprednih magijskih i mističnih operacija.

Takođe,magične moći koje se pripisuju planetama Krouli je ostavi u Liberu 777,i zasnivaju se na verziji Drveta Života ,koje je proisteklo iz Zlatne Zore.Svaka planeta ima svoju i magičnu i mističnu stranu,magična je predstavljana odgovarajućim stazama,dok je mistična kabalistička sfera povezana sa planetom.

Kako god shvaćena I propagirana,u današnjem komercijalnom kontekstu,magija nije samo nasleđe druida,balkanskih veštica,italijanskih Strega koje su se upravo I borile protiv tlačitelja I feudalaca I ostavile trag na današnje neopagansko večtičarstvo kroz savremeno Viku.Iako je Gardner preko Kroulija u ritual Vike uveo elemente ceremonijalne magije ,kao I određeni vid korespondencije planeta I određenih dana za magične obrede,sva raskoš I bogatsvo potrebno za izvođenje velikih rituala visoke magije ostalo je samo za velike Magove,poznavaoce astrologije,hermetizma I svih vrlina koje planete I planetarni duhovi nose.

Delovi knjige koja je u pripremi „Istorija zapadnog ezoterizma i okultizma-put do savremenog doba“

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde