Prema  modernoj legendi, Sveta Sara je bila povezana sa Marijom Magdalenom za koju se verovalo da je izbegla u Francusku, što je povezuje sa kipovima Crnih Madona. jedan takav kip nalazi se i u našoj zemlji, u crkvi u Apatinu.


Legenda koja potiče iz Provanse navodi da je Marija Magdalena bila Isusova žena i da su oni imali dete. Zajedno sa dve druge Marije, Marijom Salome i Marijom ben Jakov, barkom je doplovila do francuske nakon Isusove smrti. Isusovo dete koje je rodila bilo je Sara.


Mnogo je verovatnije da je Sveta Sara u stvari hristijanizovani oblik indijske Boginje Kali, koju su Romi dolazeći iz Indije pre 1400 godina. Po nekima običaj kupanja kipa Svete Sare je nastavak običaja da se kipovi Boginje Kali kupaju u Gangu i ostalim indijskim rekama. Takodje, jag ritual, odnosno paljenje svete vatre koji se radi za Svetu Saru Kali, veoma je sličan indijskom jagja ritualu paljenja svete vatre.

 

 

Sveta Sara Kali, odnosno Crna Sara, je ciganska svetica. Predstavlja se kao crna statua koju u Francuskoj u maju Romi na belom konju nose iz njenog svetilišta do mora gde je ritualno kupaju. Romske žene imaju običaj da u trenutku dok se Sveta Sara uranja u more vrećice sa svojim kartama za gatanje takodje uranjaju u more.


Sveta Sara je zaštitnica romskog naroda. Kada Romi plešu oko vatre i viču Opča, opča Klara Klara Kali, to znači živela Crna Klara i to je način na koji ulaze u trans.


Postoji još jedna legenda, a to je ona o drugoj romskoj boginji, Bibijaki. Njeno ime znači tetkica, a praznik kada se slavi je treći petak nakon Belih poklada. Ona se spustila na zemlju za vreme epidemije kolere i izlečila bolesnu decu.

 

 


Neka mitološka bića, tj duhovi, iz romske mitologije su nekad povezana sa Svetom Sarom Kali, kao na primer Agenere, ali ima i onih koji nisu, kao na primer Lovac na pacove.


Da li je Sveta Sara Kali isključivo rezervisana samo za Rome po pitanje pomoći? Neki misle da jeste, dok drugi kažu da svima koji joj se iskreno obrate i posvete pruža zaštiti tokom putovanja, ili opasnosti. U prilog tome govori i to da neki smatraju da je lokalna svetica koju obožavaju na Zakintosu, Sveta Maura, u stvari Sveta Sara Kali.


Kako se pridobijaju blagoslovi i pomoć Svete Sare? Uzme se sveća nad kojom se tri puta izgovori molitva njoj posve’ena i zapali. To se ponavlja sedam dana. Ako se ispuni ono čemu su molitve namenjene onda se pali bela sveća sedam dana koja se posveti njoj i svim Romima sveta.

Otvoreno pismo pratiocima časopisa Veštičarenje

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde