Sve je veće interesovanje za magičnu moć amajlija i talismana i njihova kupovina.U masi okultne ponude ,ponekad se da primetiti ,da veliki znalci baš i ne prepoznaju osnovne razlike između ova dva pojma,pa se dešava da jedno prodaju kao drugo ili obrnuto.

Generalno,amajlije i talismani nisu izum našeg doba.Još su drevni filozofi uočili sposobnost pojedinih metala,objekata,kamena ili simbola da imaju svrhu medijuma između astralnih sila i čoveka ,dajući im spiritualna ili isceliteljska značenja.Vremenom su simboli koji su nekada bili urezivani u kamenje postali savremeni talismani,ali se oni ne mogu porediti sa magijskim talismanima za čije pokretanje energije je potreban magijski rad.Recimo, najveće obrte značenja u istoriji imala je Svastika čiji simbol je pronađen uklesan u kamenu još iz neolitskog doba Indije.Nalazila se i u Kini.Na razne načine okrenuta „levo“ ili „desno“ , uvek je do savremenog doba  i stvaranja nacističke Nemačke imala pozitivno značenje.Sreću,prosperitet,zdravlje,dug život.

Takođe,jedan od bitnijih simbola u istoriji je i Tau Krst koji je postao osnov svih kasnijih krstova.Tau krst najverovatnije ima svoje poreklo u drevnim hijeroglifima i označava red i poredak i prepoznaje se kao amblem autoriteta.Ova forma krsta pronadjena je na obe hemisfere i uvek je simbolizovala i večni život,od Egipta pa do Kopta.

Ovakvi simboli se zbog svog izvornog značenja danas uglavnom prave u formi talismana kako bi vlasnicima doneli iste benefite.

Ali to nisu ni prirodne amajlije niti magijski talismani.

Amajlija je „prirodni“ objekat , koji može da se koristi kada je posvećena za mnoge svrhe- kao što to je zaštita , sreća , zdravlje , da privuče i odbija stvari . Talisman s druge strane je “ veštacki “ napravljen i mora biti pokrenut magijskom energijom da bi delovao ,a svrha mu je slična kao kod amajlija..Trebalo bi napomenuti da se Amajlije pre svega koriste da bi se sprečile ili odbile neke energije ili stvari,dok se Talismani koriste kao prenosnici /projektori ili za privlačenje.

Amajlija je napravljena od prirodnog predmeta .
Odličan primer za to je šuplji kamen ili veštičji kamen,kamen sa prirodno napravljenom rupom u sredini.
To je kamen koji se obično pronalazi blizu voda i ima veliku rupu ,a koristi se kao zaštita pre svega.

 

U procesu stvaranja kamena u Amajliju ,bar tako rade pripadnici Vike,treba ga pre svega očistii i posvetiti. To važi i za bilo koji drugi predmet koji koristimo u te svrhe. Tako za ovaj primer, veštičji kamen, poznat po svojoj zaštitnoj osobini , može se najpre očistiti sa vodom i solju.
Takođe se može očistiti ako se njime pređe kroz dim zapaljene trave npr lavande ili tamjana.
Nakon pročišćenja amajlija se vezuje za našu energiju,tj posvećuje, a mozemo tražiti i od Božanstava da nam podari njihovu zaštitu.

Ovi prirodni predmeti se mogu dodatno obrađivati dodavanjem određenih boja ili simbola na njih kako bi se pojačao njihov efekat.Osim Veštičjeg kamena,kao amajlije se koriste i kosti životinja,kao sto je zub vuka.U Africi su to cele lobanje ili kosti,od biljaka je najpoznatiji Beli luk,zatim cimet,crna so,kedar,beli bor..kristali takođe, mogu posluziti za zaštitu ..najpoznatiji je svakako crni obsidian.

Benin, West Africa, Bopa, dah tofa voodoo master showing the skulls criminals killed by heviosso the god of thunder that he collects

Folklorna magija,takođe obiluje svojim talismanima,to su Fatimna ruka ili kamen plave boje,zatim i gris gris ili Mojo torbice koje se prave za zaštitu i o kojima smo pisali,kamenje sa talasima ili linijama,srećne potkovice,detelina sa četiri lista.

O načinu kako se prave Talismani i koja je ,zapravo i najveća njihova razlika od amajlija,možete pročitati OVDE.

Jedna vrsta neuobičajenih talismana , zovu se zapravo Sigili ,a služe za ostvarenje cilja,pravi se i u Haos magiji čiji je začetnik Austin Osman Sper i o njima takođe možete pročitati na našem sajtu Austin Osman Šper -praktična magija sigila

Rune se takođemogu pretvoriti u talismane tako što se vibratornom aktivacijom iscrtane Rune, ili Bind Runa ,pokreće njihova energija u željenom smeru.Mnogo je primera…

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde