Noć veštica ili Halloween,izvorno Samhain, ove godine se ,zbog koronavirusa ,nešto skromnije obeležava i najavljuje.Noć veštica na našim prostorima nije izvorna svetkovina u duhovnom smislu.Noć veštica je nasleđe keltskog paganizma ,koje je kolonizacijom Iraca ,amerikanizovano.Neki elementi ovog festivala ,kao što je deljenje bombonica deci,ni sami nisu deo izvornog keltskog oblika obeležavanja praznika,već je i on amerikanizovan.

Da li bi trebalo osuđivati Noć veštica

Noć veštica ili Halloween ,nema dodirnih tačaka sa slovenskom mitologijom, niti bilo kakvih korena u našem balkanskom području .Ali, postoji veza u svetskoj kolektivnoj svesti koja je ujedinila ,kroz paganizam ,neopaganizam i savremenu religiju odnos ljudi prema ovom periodu godine.Noć veštica se dešava u znaku Škorpije, koji je zodijački šaman sposoban da istraži najdublje misterije -podzemlja ,tajni i sveta mrtvih.

 

Razvojem hrišćanstva na evropskom tlu,paganski rituali su implementirani u hrišćanske ,i pomerani u zavisnosti od politike i potrebe crkve da se identifikuje sa paganskim svetom.Dan ponuda duhovima mrtvih vernika, duhovima drugog sveta i svecima ,je u katoličkoj crkvi od strane Pape Boniface pomeran za 13. maj, da bi ga papa Gregori vratio na 1. novembar.

U pravoslavnom hrišćanskom svetu, takođe ,postoji obeležavanje dana mrtvih u ovom periodu i to su pravoslavne mitrovdanske Zadušnice.Reklo bi se da je dan odavanja počasti mrtvima okvirno u istom periodu godine za razne duhovne struje.Hrišćanski svet nema paganskih individualnih rituala koji mnogi praktikanti neopaganskih pokreta sprovode u Noći veštica ,završavajući na ovaj način i period godine ,odnosno po keltskom verovanju – kraj i početak Nove godine.

Zato ne bi trebalo biti isključiv u poštovanju i nepoštovanju ovog festivala, jer u različitim duhovnim strukturama postoje bliski dani sećanja na preminule.

 

1970 .god u Americi je počela komercijalna proslava Noći veštica ili Halloweena, tako da su mnogi njegovi aspekti zahvaljujući industriji-izvitopereni.Naravno ,uticaj ekonomskog činioca je doveo do toga da se pravi smisao ,ovog dana pomalo izgubi.Na popularizaciju Samhaina kao keltskog praznika, je uticao  i porast poklonika neopaganskog pokreta Vika,čiji je osnivač Gerald Gardner i sam bio druid.

Proricanje kelta za Noć veštica 

Kako je u ezoterijskom smislu ovo period godine kada je veo između dva sveta zaista tanak,čitav niz divinicijskih tehnika iz različitih duhovnih  pravaca ,može pomoći praktikantima da ostvare prediktivne uvide.Najpopularniji su Tarot ,Rune,karte,a mogu se praktikovati i ostali oblici divinicije koji su etnološko nasleđe samih kelta.

Tako jedan od načina da se u  Noći veštica,sazna budući ljubavni status ,jeste da devojka uzme tri oraha .Jedan orah imenuje svojim imenom ,a ostala dva imenom simpatija.Bacivši ih u vatru ona posmatra približavanje pucajućih oraha svom imenu.Ako su orasi ili jedan od njih blizu njenog ,znači da je osoba- osobe veoma zainteresovana za devojku.Što je orah bliži devojčinom mogućnost za sklapanje braka je veća.

 

 

Još jedan način proracinja budućnosti za Halloween ili Noć veštica , koji dolazi iz paganskog nasleđa kelta jeste sa tacnama ili tanjirima.Potrebna su tri tanjira od kojih se po jedan napuni sa zrnevljem,drugi solju,a na treći se stavi bilo kakva mrežica.

Osobi se stavi povez oko očiju i ona se okrene tri puta oko sebe.Zatim se  okrenuta tanjirima spusti jednu ruku na jedan od tri tanjira.

Zrnevlje označava prosperitet

So je povezana sa smrću ,označava dramatične nauobičajene promene.

I mrežica promenljivu sudbinu.

Preporučujemo za čitanje

Noć veštica ili Samhain

Samhain i gatanje kostima

Samhain proricanje – magija noći

Oslobodite se prošlosti uz pomoć duhova Tarota-otvaranje za Noć veštica

Noć veštica-kada preci pređu veo između dva sveta

Noć veštica ,noć magije, trikova i darivanja koja ima dugu istoriju

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde