Nekada su ljudi verovali da kada neko umre vrana nosi njegovu dušu u zemlju mrtvih. Ako bi duša bila toliko tužna i toliko nespokojna, da nešto mora da se ispravi na zemlji, vrane su bile te koje su takvu dušu vraćale nazad na zemlju, da se ispravi šta je potrebno.

Odakle takvo verovanje o vranama? Tim neurobiologa iz Tubingena je dokazao da mozak vrana, kada ptice moraju da donose strateške odluke, proizvodi inteligentno ponašanje. Vrane prave i koriste alat, mogu da zapamte veliki broj mesta za ishranu i da isplaniraju svoje ponašanje u zajednici u odnosu na to što ostale vrane iz njihovog jata rade.

Vrane pamte lica svojih ubica

Više istraživanja pokazalo je da vrane pamte lice onih koji su ih ugrozili čak i duže od devet i po godina. Šta više, informaciju o osobama koje su ubile neku vranu mogu da prenesu mlađim vranama koje onda umeju da nastave da prate te osobe. Kada neka vrana umre, druge vrane dođu da istraže koji je uzrok smrti, kako bi izbegle istu sudbinu u budućnosti, ali ono što je najfascinantnije jeste to da tevrane prave mrtvim vranama neku vrstu pogrebnog ispraćaja, što je jedinstven slučaj opraštanja od mrtvih u ptičijem svetu.
U različitim kulturama vrane se povezuju sa smrću, delom zbog toga što u jatima kruže iznad bojnih polja, grobalja i generalno mesta gde se očekuje da umre neka životinja ili čovek.Vrane po raznim predanjima i legendama mogu s lakoćom putovati različitim dimenzijama kao što su carstvo snova, zemlja mrtvih, mesto gde žive bogovi, pakao i nebesa. Takođe, veruje se da one mogu da nose poruke između ovog i onog sveta.

 

 

Za Kelte vrana je bila oblik u kojem se nekad pojavljivala njihova Boginja rata Morigan, koja je običnoi bila praćena s tri vrane. Za njih, videti tri vrane značilo je da ih posmatra Boginja Morigan i onda su radili posebne radnje kako ih ne bi posetila. Slično je i u našen narodu. Pojava vrane blizu kuće upućuje na smrt nekoga iz kuće, ali smrt može da vreba i da ode, tako da to ne znači da će neko sigurno i umreti. Značl samo da je smrt u blizini.

 

Za drevne Grke, vrana je bila simbol boga Apola, koji je vladao nad veštinama proricanja. Jedna od bitnih stvari u ovom proricanju bilo je i iz kog pravca doleće vrana. Ako je to bilo sa istoka ili juga, smatralo se da je to dobar znak.

 

 

U Indiji, recimo, videti jednu vranu kako nam leti u susret obično znači da će da nam se dogodi nešto loše. Pet vrana koje lete u našem pravcu može da znači poteškoće sa zdravljem, dok 6 vrana simbolizuje smrt, najčešće nasilnim putem, ili osobe koja ih vidi ili nekog bliskog. Za razliku od toga, sedam vrana koje dolaze u susret označavaju dobru sreću, uspeh i prosperitet. Da bi se obezbedila dobra sreća, ali pomoglo i preminulim članovima porodice, nakon njihove smrti u periodu dok se obavljaju pogrebni običaji, Indusi veruju da je dobro hraniti vrane.

Porodična kletva i ime jednog od 28 paklova indijske mitologije

Nije onda čudo zašto je vrana jedan od omiljenih motiva u dekoraciji za 31. oktobar i „Noć veštica“, ali bilo bi nepravedno ne pomenuti i film „Vrana“, urađen 1994, po motivima istoimenog stripa. U njemu se rok zvezda Erik Drejven vraća iz mrtvih, uz pomoć vrane koja ga prati i pomaže mu tokom celog filma, kako bi osvetio smrt svoje verenice i sebe. Malo je poznato da je prvo za tu ulogu bila planirana poznata pop zvezda Majkl Džekson, ali je produkcija na kraju odlučila da glavnu ulogu dodeli Brendonu Liju, sinu poznatog Brus Lija. Ovaj film je trebalo da ga vine u visine glumačke slave, ali samo osam dana pre završetka snimanja neko je u pištolj korišten na snimanju stavio prave metke i Brendon Li je smrtno ranjen.

Veoma je simptomatično da je i njegov otac, Brus Li, umro pre završetka snimanja svog poslednjeg filma, „Igra smrti.“Zanimljivo je da se u dokumentarnom filmu „Zmaj“, priča o Brusu Liju, nalazi scena u kojoj se on bori sa demonom koji na kraju filma potpuno neočekivano i iznenada gubi interes za Brus Lija i skreće pažnju ka njegovom sinu Brendonu. Dva meseca pre nego se film pojavio pred javnošću, Brendon Li je ubijen u pomenutom nesretnom slučaju.

Takođe, Brus Li je rodjen u godini i satu zmaja, ali su ga roditelji zvali ženskim imenom zbog uroka pošto su već bili tragično izgubili jedno dete i verovali da na Brusu Liju postoji kletva i da mu duhovi mogu ugrabiti dušu. Nakon smrti njegovog sina u filmu „Vrana“,veoma nalik na scenu iz njegovog poslednjeg filma, mnogi su počeli da veruju da je stvarno bila u pitanju kletva i magija.U samom filmu „Vrana“, glavni junak i njegova verenica bivaju ubijeni u noći 30. oktobra, na takozvanu „Đavolju noć „koju karakteriše nasilje, dan pre njihovog venčanja, na“ Noć veštica.“

Da li je glavni glumac poginuo slučajno? Da li je to bilo zbog porodične kletve? Da li je film prepun okultne simbolike, na primer u trenutku njegovog povratka iz mrtvih pojavljuje se reč koja je ime jednog od 28 paklova u indijskoj mitologiji, pokrenuo neke demonske sile da fantaziju pretvore u tragičnu realnost? To je nešto o čemu još uvek mnogi raspravljaju. Slučajnost ili ne, odlučite sami. I čuvajte se vrana na Noć veštica!

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde