Autor Tau Zostrijan

Postoji jedno verovanje po kojem veštice napadaju ljude u snu i kradući im vazduh isisavaju im energiju. Ove veštice su vrsta  ženskih vampira specifičnih po tome što se smatra da su bez kože, kao da su odrane. Zato kradu kožu od žrtava i nose je kao odeću Za razliku od klasičnih vampira, ovi vampiri isisavaju životnu energiju od ljudi preko njihovog daha, dok ih noću jašu.

Kada odluče koju će žrtvu napasti,, po pripovedanju nekih naroda, ulaze u kuće kroz male otvore ili naprsline. Žrtve napadaju u snu, tako da im kradu dah, zbog čega su žrtve bespomoćne i u stanju sna. Ovi vampiri obićno ne ubijaju odmah žrtve već ih ostavljaju u životu kako bi mogli da se hrane njima tokom dužeg vremenskog perioda za vreme kojeg žrtva sve više slabi i kopni.

 

 

Kada se žrtva probudi nije svesna šta se dešavalo, već obično samo oseća jači umor i problem sa disanjem.

Postoji folklorna legenda o čoveku koji je primetio da žena leže sa njim u krevet, ujutru je sa njim u krevetu, ali kad se noću probudi nje nema u krevetu. Zato se jednom pravio da spava i kad mu se žena iskradala iz kreveta pratio je i video kako skida svoju kožu i tako oderana leti kroz dimnjak u svet da traži žrtve. Uzeo je kožu koju je bila ostavila, dobro je nasolio i zabiberio i vratio gde je bila. Celu noć nije spavao i kada je čuo buku u dimnjaku iskrao se. Njegova žena je pevala pesmu ostavljenoj koži da je prepozna.

 

Pošto nije više mogla u tako začinjenu kožu, uvukla se u krevet i pokrila preko glave. Ujutru je, umotana u ćebad preko glave, rekla da je bolesna i da neće da izlazi iz kreveta. Čovek je otišao do lokalnog čarobnjaka koji mu je rekao da založi vatru i na njoj zagreje veliki kazan sa katranom. Sa još jednim čarobnjakom je otišao u čovekovu spavaću sobu, sklonio ćebad sa  žene za koju se tako pokazalo da je veštica i odvukao je do kazana u kojem je bacio da se živa skuva.

 

Znaci da se ova veštica približava, veruje se, uključuju i to da se u kući odjednom oseti promena vazduha koji kao da je postao veoma topao i sa puno teške vlage, što prati miris truleži. Postoji više načina da se neko zaštiti od ovih veštica. Jedan je da se na ulazna strana stavi metla. Veštica može ući kroz ključaonicu, ali kad vidi metlu sa druge strane staće kako bi izbrojala sve grančice, kojima se čisti, na metli. To neče uspeti do izlaska sunca i moraće da napusti tu kuću. To je slično postupanje sa vampirima i vilama u Evropi, koji se varaju tako što se ostave gomilice peska. Smatra se da će vampir tada prebrojavati svako zrno do zore i onda biti uništen sunčevom svetlošću.

Umesto samo soli i bibera postoji i formula za čarobni prašak kojim se pospe veštičija koža i koji se pravi od dve različite vrste bibera, crne soli, praha crvenog sandalovog drveta, aktivnog uglja, sumpora i praha habanero sušene čili paporike. Drugi način je onaj koji koriste čarobnjaci i podrazumeva da se veštičin duh uhvati u zamku načinjenu od flaše ili odgovarajućeg ćupa. Prva osoba koja ujutru pokuca na vrata je veštica.  Da li je sve ovo realno ili je samo narodna mašta, odlučite sami!

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde