Autor Tau Zostrijan

Ovladavanje elementima ili elementalima je praksa koja nam izuzetno može pomoći.Drevni su poznavali 4 elementa, zemlju, vodu, vazduh i vatru. O duhovima elemenata, takozvanim elementalima, Luxenna je već pisala ovde:  https://www.luxenna.com/2019/05/09/elementali-duhovi-prirodedeo-adamove-prirode-i-kako-se-opet-sjediniti-sa-njima/    a sada ćemo reći nešto o jednostavnim vežbama za ovladavanje elementima.

 

ZEMLJA

 

Razmišljajte o tome koji su pozitivne, a koji negativne osobine zemlje.Na primer, pozitivne osobine su  strpljenje i stabilnost. Negativne su inertnost i depresija.

Meditirajte na element zemlje i napravite listu jednih i drugih, u toku nekoliko dana i onda koristite internet da proverite da li ste bili u pravu.

  1. Nadite mesto u prirodi koje obiluje životom, kao sto je livada, suma ili pak park. Najbolje je biti sa što manje odeće, bez ičega po moguićnosti, ali ako to ne možete obucite se što lakše i što manje i sedite ili lezite na zemlju tako da vam koža što više dodiruje zemlju. Ovo bi trebalo da radite bar 3 puta u nedelji

3.Provedite vreme oko 3 minuta(ne više) na dan zamišljajući da ste ispunjeni elementom zemlje.Osetite zemljinu težinu, sporost i suvoću. Osetite da je slanje vaših problema i bola u zemlju način na koji ih se možete osloboditi. Vezbajte ovo najmanje jednu nedelju pre sledece vezbe

  1. Kada naučite da «budete» zemlja, sledeći korak je ovladivanje elementom Zemlje. Setite se osećaja iz prethodne vežbe. Držite šake rastavljane dvadesetak santimetara, dlanovi okrenuti jedan ka drugom. Zamislite zemljanu bocu između šaka. Izdišući zamišljajte da sa vazduhom celokupan element zemlje ulaziu tu bocu. Tri do pet izdisaja biće dovoljno da se boca napuni. Sa isto toliko udisaja vratite element Zemlje nazad u vaše telo i osetite se ponovo uobičajeno.

Test:

Kada vas boli glava, pospani ste, osećate se da ste kao da ste slomljeni, uradite ovu vežbu. Ako se osetite lakšim i bolje napravili ste pomak ka ovladavanju elementa Zemlje.

VAZDUH

 

Razmišljajte o tome koji su pozitivne, a koji negativne osobine Vazduha. Meditirajte na element Vazduha i napravite listu jednih i drugih, u toku nekoliko dana i onda koristite internet da proverite da li ste bili u pravu.

2 Nađite mesto gde možete biti sami, važe ista pravila za odevanje. Sednite na nešto, ne na zemlju. Ako je potrebno ponesite neku rasklopivu stolicu. Zatim dišite preko pora. Počnite sa opuštanjem. a zatim budite koncentrisani na  dah. Obratite paznju na sporost ulaženja i izlaženja posihičkog vazduha. Osetite osećaj upijanja vazduha kroz vaše telo. Zamislite kako je vaše telo ništa drugo do veliki aparat za disanje. Zamislite kako svaki deo vašeg tela ima samo funkciju disanja. Trebali bi ovo da vežbate najmanje nedelju dana

3 Najvise do tri minuta dnevno, zamišljajte da ste element Vazduha. Osetite svetlost, vrtoglavicu, toplotu i vlažnost vazduha. Osetite kako psihičke stvari nisu važne. Radite ovu vežbu nedelju dana,  nipošto duže, a ako budete želeli ponovo da je radite radite je jednom mesečno.

4 Kada ste ovladali da „budete Vazduh“ morate naučiti da kontrolišete Vazduh. Setite se svih  osećaja koje ste doživeli u prošloj vežbi i držite ih u svesti. Držite šake dvadesetak santimetara rastavljene,  dlanove okrenute jedan prema drugome. Zamislite bocu izmedu ruku. Kada udahnetezamislite sav element Vazduha kako izlazi izdisajem u bocu. Tri do pet izdisaja biće dovoljno da se boca napuni. Sa isto toliko udisaja vratite element Vazduha nazad u vaše telo i osetite se ponovo uobičajeno.

Test:

Kada se osecate teško, usporeno i lenjo, uradite ovu tehniku. Ako se budete osećali sveže i opušteno znači da ste uspeli da ovladate elementom Vazduha

 

VATRA

1.Razmišljajte o tome koji su pozitivne, a koji negativne osobine Vatre. Meditirajte na element Vatre i napravite listu jednih i drugih, u toku nekoliko dana i onda koristite internet da proverite da li ste bili u pravu.

  1. Nadite mesto gde je veoma vruće kao što su na primer pustinja ili sauna(ali ne i parno kupatilo), Ako naravno nemate mogućnost da budete niti u sauni, niti u pustinji, nađite mesto pored vatre. To moze biti kamin, rupa izpunjena vatrom ili rostilj. Važe ista pravila za odevanje. Priblizite se najtoplijem mestu koliko je to sigurno, dakle da pritome ne izazovete opekotine, ili da se nešto zapali. . Kada ste našli poziciju gde vam je neprijatno vruće, ali ne i bolno i nepodnošljivo, izvedite opuštanje. Koncentrišite se na disanje. Ponovo zamislite da ste veliki organ za disanje. Uradite to brzo, ne duže od 10 minuta. Radite ovu vezbu nekoliko puta dnevno jednu nedelju.
  2. Provedite najviše 3 minuta dnevno zamišljajući da ste element Vatre. Osetite temperaturu i kako temperaturu širite oko sebe. Spoznajtešta vatra oseća i šta voli. Radite nedelju dana.
  3. Kada ste naučili da „budete“ Vatra, sledeći korak je ovladavanje ovim elementom. Setite se osećaja iz prethodne vežbe. Držite šake rastavljane dvadesetak santimetara, dlanovi okrenuti jedan ka drugome. Zamislite bocu između šaka. Zamislite da sav element Vatre izdisajen odlazi u bocu između šaka.. Tri do pet izdisaja biće dovoljno da se boca napuni. Sa isto toliko udisaja vratite element Vatre nazad u vaše telo i osetite se ponovo uobičajeno.

Test:

Sledeć  put kad se budete osetili neraspoloženo i bez energije, uradite prethodnu vezbu. Ako se budete osetili puni energije i napunjeni to znaci da ste ovladali Vatrom.

 

VODA

 

1.Razmišljajte o tome koji su pozitivne, a koji negativne osobine Vide. Meditirajte na element Vode i napravite listu jednih i drugih, u toku nekoliko dana i onda koristite internet da proverite da li ste bili u pravu.

  1. Skinite se goli i uđite u kadu, ili bazen,napunjenu malo hladnijom vodom. Najbolje bi bilo da imate pristup jezeru, ili reci. Takođe bilo bi dobro da imate disaljku za vodu, ako ste u jezeru ili bazenu. Kada zaronite koliko god ste u mogućnosti i ako ste potpuno potropljeni i lepo dišete kroz disaljku za ronioce, izbediteopuštanje. Zatim obratite pažnju na dah. Kada se obrati pažnja na disanjem primetiće se da se ono usporava, onda osetite i primetite vazduh koji se kreće disaljkom u usta ili nos i kako ulazi u pluća. Ponovo zamislite kako niste ništa drugo do veliki organ za disanje. Ako osetite bilo koju vrstu «osećaja davljenja ili gušenja» SMESTA PREKINITE I IZAĐITE NA POVRŠINU.Kada se oporavite pokušajte ponovo i to vežbajte jednu nedelju.
  2. Provedite najviše do 3 minuta dnevno zamišljajući da ste element Vode. Osetite svoju tečnost, hladnoću, svežinu i vlažnost elementa. Osetitešta voda želi i šta je ona u stvari. Vežbajte jednu nedelju.
  3. Kada ste naučili da „budete“ Voda, sledeći korak je ovladavanje ovim elementom. Setite se osećaja iz prethodne vežbe. Držite šake rastavljane dvadesetak santimetara, dlanovi okrenuti jedan ka drugome. Zamislite bocu između šaka. Zamislite da sav element Vode izdisajen odlazi u bocu između šaka.. Tri do pet izdisaja biće dovoljno da se boca napuni. Sa isto toliko udisaja vratite element Vode nazad u vaše telo i osetite se ponovo uobičajeno.

Test:

Kada budete osetili veliku razdražljivost uradte prethodnu vežbu. Ako se nakon nje osetis razumno smireniji i odmorni uspeli ste da ovladate Vodom.

Napomena

Tekst je autorsko delo.Deljenje teksta je dozvoljeno isključivo linkom sa sajta.Svako dalje umnožavanje ili kopiranje bez dozvole sajta ,kao i dozvole autora podleže Zakonu o autorskim pravima.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde