Rituali za zaštitu žene pri porođaju i novorođenčeta

Trudnoća i porođaj bili su u drevnom svetu izuzetno opasan period u životu žene. Ne samo u fizickom smislu vec se verovalo da su buduća majka i njena beba ranjive na zlonamerne natprirodne sile. Stoga su mnoge drevne civilizacije razvile rituale porođaja za koje se verovalo da štite i majku i njenu bebu od povreda.

 

Ko su božanstva bila zadužena  za zaštitu rađanja?

U drevna vremena verovalo se da će zli duhovi napasti ženu dok se ona porađa, Zato su mnoga drevna društva su u svom panteonu imala božanstvo/nekoliko božanstava koja bi imala zadatak da štite porodilje. Pošto su rođenje i porođaj mogli biti opasni i za majku i za dete, drevne egipatske babice su koristile mnoge boginje i bogove za pomoć i zaštitu. Boginje i bogovi za koje su drevne egipatske babice i žene mislile da će pomoći tokom trudnoće i porođaja bile su Hator, Bes, Taveret, Meshenet, Khnum, Tot i Amun. Hator je bila čuvarka-boginja žena i kućnog blaženstva i čuvala je žene koje rađaju. Uzela je oblik krave. Bes je bila patuljasta boginja koja je pobedila sve zle stvari koje lebde oko majke i bebe. Taveret je bila trudna boginja nilskog konja i glavno božanstvo žena tokom trudnoće, porođaja i dojenja. Nosila je magični nož ili Izidin čvor. Meshenet je prikazan u obliku cigle za porođaj sa ljudskom glavom i davao je snagu i podršku trudnici. Khnum je bio bog-tvorac koji je davao zdravlje novorođenim bebama nakon rođenja. Bog Tot je pomogao pri porođaju, a bog Amun je pomogao da ublaži teške porođajne bolove duvanjem hladnog severnog povetarca (Parsons, str. 3).

Statue i slike ovih boginja i bogova bile su postavljene po celoj prostoriji i oslikane po zidovima, kamenim stolicama za rađanje i koje su koristile trudnice. Babice su takođe pozivale božansku pomoć i zaštitu tokom porođaja tako što „stavi magični štapić u obliku polumeseca od slonovače, ukrašen rezbarijama božanstava, zmija, lavova i krokodila, na stomak žena koje rađaju“

Većina drevnih egipatskih žena radila je i rađala svoje bebe na ‘hladnom krovu kuće ili u senici ili paviljonu za zatvaranje, koji je predstavljao strukturu stubova od papirusa ukrašenih vinovom lozom’ (Parsons, str. 2). U doba Ptolomeja, žene iz plemićkog staleža rađale su u rodnim kućama koje su bile pričvršćene uz hramove. Pozicije koje su ove žene zauzele prilikom porođaja bile su stojeće, klečeće, čučeći ili sedeći na petama na ciglama za porođaj, ili sedeći na stolici za porođaj. Babica bi tada bila postavljena ispred majke kako bi pomogla pri porođaju i uhvatila bebu. Dve druge žene ili babice bi bile postavljene sa obe strane majke da bi je držale za šake i ruke dok je gurala i da bi ohrabrile. Ponekad bi babica stavila posudu sa toplom vodom ispod porođajne stolice kako bi para mogla olakšati porođaj.

Dolaskom hrišćanstva hrišćanke su dobile svog sveca zaštitnika pri porođaju-Rejmona Nonata.

Tradicionalni datumi za život svetog Rajmona Nonata predstavljaju nam ga kao čoveka 13. veka. Rođen u Portelu, kada mu je majka već umrla, došao je na svet bodežom vikonta od Kardone, koji je dete izvadio iz majčine utrobe; otuda je  stekao  nadimak  Nonat  (nerođen). Zbog čudesnog slučaja svog rođenja, on je zaštitnik trudnica koje mu se obraćaju za zaštitu u trenutku rođenja. U nekim zemljama mu se mole i kao svecu zaštitniku pro-life institucija. Red milosrđa uključuje u svoj ritual dva elementa povezana sa svetim Rejmonom, blagoslov trudnice i blagoslov vode u korist bolesnika.

 

Koji rituali su bili potrebni da bi se osigurala zaštita?

Ipak Molitva bogovima / svecima za zaštitu tokom porođaja nije bila dovoljna. Mnoga drevna društva imala su rituale koji su se I individualno izvodili kako bi se osiguralo da proces porođaja protekne što je lakše moguće. U staroj Grčkoj, opasnost bi bila ukoliko u prostoriji postoji neki čvor. Verovalo se da su čvorovi u porođajnoj sali magične prepreke bebinom rođenju i da je stoga svaki čvor u tom području morao da se otkloni što je pre moguće. Drevni Anglosaksonci su verovali da se lako rođenje može postići izvođenjem .za nas sada bizarnog,ritualnog plesa koji uključuje mrtvaca i živog čoveka (obično njenog muža). Buduća majka bi prvo pregazila grob mrtvaca dok bi izgovarala bajalicu a zatim bi gazila  preko živog čoveka koji je ležao na zemlji dok bi izgovarala drugu bajalicu.

Jedini primer amajlije dizajnirane za ovu specifičnu funkciju iz rimskog perioda.

Otkrio ga je detektor metala 2007. godine u Južnom Oksfordširu, UK ( PAS: BERK-0B6771 ), ovaj mali, ispisani zlatni list je zaista zanimljiv uvid u materijalne strategije lične zaštite u rimskoj Britaniji. Prevod teksta ispisanog na listu otkriva da je ovo filakterija ( zaštitni, magični šarm) koju je stvorila dama po imenu Terentia da zaštiti svoju ćerku Fabiju tokom porođaja (Tomlin 2008).

Pravougaoni list je sićušan. Dimenzije su mu 63,1 mm k 28,3 mm, a težina 1,41 g. Tekst je napisan na jednoj strani i organizovan je u šesnaest redova grčkog pisma. Iako je ovo rimski period i možemo očekivati da je latinski, postoji mnogo grčkih tekstova iz Britanije – to bi moglo sugerisati da je Fabija provela neko vreme negde drugde u Rimskom carstvu

„Učinite svojim svetim imenima da Fabija, koju je Terentija rodila njena majka, u punoj kondiciji i zdravlju, ovlada nerođenim detetom i donese ga na svet; ime Gospoda i Boga Velikog u večnost“.

„Gospod i Veliki Bog“ koji se ovde pominje pojavljuje se u brojnim drugim magijskim tekstovima i ne odnosi se na judeo-hrišćanskog Boga. U svakom slučaju, funkcija amajlije je vrlo jasna – dizajnirana je da zaštiti Fabiju kroz opasno vreme porođaja. Uključivanje imena majke može sugerisati da je ona sama naručila amajliju, ali to bi jednostavno moglo biti matronim da bi se bolje identifikovala Fabija.

Datira iz 250-350. godine nove ere (na osnovu rukopisa), ovo je jedini primer amajlija dizajniranog za ovu specifičnu funkciju iz rimskog perioda. Mora da je nastala pre porođaja – tekst gleda u budućnost – pa bismo mogli nagađati da se Fabija smatrala posebno ugroženom od trudnoće. Možda je imala problema sa prethodnim rođenjem? Ili je ovo bilo prvo dete i pružena dodatna podrška? Ili je njena majka imala težak period? Možda je majka ili babica primetila potencijalni problem sa porođajem? Ili je Fabija na neki način bila loše? Tačan razlog je izgubljen za nas, ali je funkcija ovog objekta jasna – da pruži natprirodnu zaštitu jednoj osobi u eksplicitno opasnom periodu njenog života. To je odličan prozor u funkciju ovih objekata u rimskoj Britaniji.

Vredi napomenuti da krajnji rezultat ispisanog zlatne ploče može biti jednostavno proizvod mnogo većeg i komplikovanijeg magijskog rituala. Kao primer, čarolija ‘Dardanosov mač’ iz grčkih magičnih papirusa ( PGM IV. 1716-1870, videti Betz 1992) navodi stvaranje sličnog šarma, ali zahteva niz drugih ritualnih elemenata uključujući: stvaranje ispisanog dragog kamena  i stavljanje pod jezik; izgovorena molitva; žrtvu paljenicu; i višednevni ritualni rad. Čak je zahtevalo da se zlatna amajlija nahrani i zatim izvuče iz stomaka jarebice ( PGM IV.1825-30) .

https://perceptionsofpregnancy.com/2018/04/02/a-roman-amulet-for-protection-in-childbirth/

 

Koji su se rituali obavljali nakon rođenja?

Nakon uspesnog porođaja dolazilo bi do potrebe zaštite novorođenćeta.Bilo je još obreda koji su se izvodili kada se dete rodi. Jedan od najvažnijih uključuje bebinu posteljicu. Asteci bi, na primer, zakopali posteljicu devojčice u uglu kuće. Posteljica dečaka bi bila data ratniku da bude ukopana na neprijateljskoj teritoriji. Ovo je trebalo da obezbedi da dete odraste i postane snažan i hrabar ratnik. Otprilike u isto vreme u Evropi bi se posteljica stavljala preko glave novorođenčeta kako bi se sprečile bolne oči.

Posebni pokloni detetu da bi se obezbedila zaštita

Drugi rituali koji se obavljaju nakon rođenja deteta uključivali su poklone.Bula je bio poklon koje su novorođenje bebe dobijale u starom Rimu.To je bio poseban medaljon  kojei je dete nosilo oko vrata kada dobije svoje ime. Kod dečaka se to dešavalo devet dana nakon rođenja, a kod devojčica osam dana. Bula je sadržala amajliju za koju se verovalo da štiti dete od svakog zla. Momci su svoju bulu nosili dok ne postanu građani, devojke bi svoje nosile do predvečerje venčanja.

Da li vi znate za neke rituale zaštite majke i novorođenčeta.Pišite nam u komentarima.

Handfasting ceremonija – Sve što ste želeli da znate o Paganskim venčanjima

Tragom običaja-deveruša čuva mladu od zla

Ruzmarin biljka vernosti i sećanja -evo kako pomaže ako ste zaboravni

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde