Ruzmarin je mediteranska biljka po svojoj  prirodi i uspeva na vrućim, sunčanim mestima u bašti sa prilično dobrom drenažom zemljišta. Svetao, ljupki miris listova ruzmarina čini da on  bistri  glavu i podstiču direktno razmišljanje, podiže loše raspoloženje i utiče na srce i cirkulatorni sistem takođe. Da bi se doneli razjašnjavajući efekti ruzmarina u vaš život, pokušajte da žvačete jedan listić ili nanesite nekoliko kapi esencijalnog ulja na zglob  i redovno udišite što će poboljšati vašu memoriju.

Ruzmarin je bio dobro poznat drevnim praktičarima. Bila je to biljka poznata po jačanju pamćenja i pomoći mozgu. Na kraju se i ona povezivala sa vernošću ljubavnika, pa je bila poklonjena svatovima. Rodžer Haket je 1607. godine rekao: „Govoreći o moćima ruzmarina, on prekriva sve cveće u bašti, hvaleći se ljudskom vladavinom. Pomaže mozgu, jača pamćenje i veoma je lekovit za glavu. Još jedno svojstvo ruzmarina je, utiče na srce.“

Ruzmarin donosi sećanje, kao i stari izreka kaže, i to je odavno pogrebna biljka kovčezi i grobovi  su bili prekriveni njime ,u simbolično sećanje na one koji su nas napustili, kao i da je ono besmrtno.

 

Nekada se smatralo da ruzmarin  predstavlja ljubav i vernost. Biljka je korišćena u svadbenim obredima umesto prstenja u znak vernosti, a nosili su je mladenci i svatovi kao amajlija za plodnost. Ali takođe značenje sećanja, kao što je Šekspir primetio u Hamletu: „Postoji ruzmarin za sećanje. Često se koristi u ljubavnim napitcima, a takođe se kaže da privlači vilenjake. Pošto je ruzmarin povezan i sa lojalnošću i sa plodnošću, koristan je u ceremonijama rukovanja. Uključite stabljike ruzmarina u svadbeni buket ili venac koji ćete nositi na dan posta, posebno ako se nadate da ćete začeti dete u bliskoj budućnosti.

Ruzmarin je magično bio bezbroj vekova smatrana biljkom zaštite.
Venci i grane mogu se okačiti po kući za ovaj efekat. Osušeno lišće se može dodati tamjanu, koji, pri sagorevanju ispuštati oštar dim.

Ruzmarin se nekada uzgajao u baštama i za njega se govorilo da predstavlja dominaciju zene kuće.
Kako je  biljka povezana sa sećanjem; Grčki naučnici su često nosili venac od ove biljke na glavi da bi pomogli svom pamćenju tokom ispitivanja.

Sicilijanske legende  govore da se vilinski narod krije se ispod grmlja ruzmarina.

Za magičnu upotrebu, zapalite ruzmarin da biste oslobodili dom negativne energije ili kao tamjan dok meditirate. Okačite snopove ruzmarima na ulazna vrata kako biste sprečili štetne ljude,npr provalnike da uđu.

Eterično ulje biljke ruzmarina je odlično za čišćenje vaših magičnih alata, kao što su atama i štapići. Ako nemate ulja od ruzmarina, uzmite sveže stabljike i zgnječite listove u avanu  i tučkom da oslobodite ulja i miris; utrljajte zgnječeno lišće na svoje alate.

Koristite u aromaterapiji za pomoć pri pamćenju. Dodajte ga u mešavinu tamjana sa malo cimeta i kore pomorandže i zapalite je u svom domu da biste bili manje zaboravni.

Amajlija sa ruzmarinom

Ako vam predstoji veliki ispit ili test, nosite torbu sa amajlijama punjenom ruzmarinom dok učite. Ovo će vam pomoći da zapamtite informacije kada dođe vreme za polaganje testa.

 

Vile-vilinski narod Sidhe

 

Proricanje u snovima-biljke koje izazivaju proročke snove

Balkanska verovanja- beli luk u zaštiti odojčadi od uroka i veštica

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde