Postoje razne legende o prvoj veštici ,neke su veoma moderne, a jedna od najstarijih je arapska legenda po kojoj je su Adam i Eva imali ćerku koja se zvala Anakju i koja je bila sestra bliznakinja Seta i supruga Kaina. Ime pod kojim su je znali rabinski kabalisti bilo je Azura.

Anakju je bila majka Uja, džina koji je jedino živo stvorenje van Arke koje je preživelo veliki potop, da bi ga potom ubio Mojsije.

Anakju je bila prva osoba u istoriji koja je izvodila sihir (magiju). a ostalo je zapisano da je imala po deset prstiju na svakoj ruci. Dok ju je nosila u stomaku Hava (Eva) je imala san da porađa zmiju sa velikom glavom koja će pogledom spaliti svakoga ko je pogleda. Nakon toga je jedva preživela porođaj. Sva deca Adame i Eve su rođena kao blizanci, sem dvoje. Anakju je bila jedno od to dvoje dece.

Bog je Adamu dao imena demona kako bi mu se svi oni pokoravali i naredio mu da ih prenese Evi. Adam je tako i uradio načinivši tako od Eve živi amulet koji je tim imenima bio zaštićen. jedne noći dok je Eva spavala Anakin se prišunjala njenoj postelji i ukrala joj ta imena. Potčinila je sebi demone i mnoge Adamove potomke povukla sa sobom na put magije.

Da bi zaštitio Evu od nje Adam je tražio od Boga pomoć i Bog je u dolinu u kojoj je boravila Anakin poslao lava, većeg od slona da je ubije. Njen sin, džin Uj, bio je toliko veliki da voda nije mogla da ga preplavi tokom velikog potopa. Uj je tražio Arku da je potopi, ali ga je Bog privremeno oslepio kako se to ne bi desilo.

Anakju je i nebesko telo. Postoji velika sličnost izmešu nje i kasnije Al-Zuhare (Venere). Al-Zuhara je zavela dva Anđela, Haruta i Maruta, koji su se spustili na zemlju, da bi nakon odnosa sa njima tražila da joj kažu reči kojima idu na nebo. Izgovorila ih je, uzdigla se na nebesa i postala nebesko telo Venera.

Anakju je isto srela Anđele u ruševinama, na mestu kojim vlada Lilit, a i isto je nebesko telo. Harut i Marut su inače u Knjizi Enoha Azazel i Šemjaza i oni su kasnije  podučavali ljude čarobnjaštvu. Egipčani i Kopti su takođe imali legendu o dva Anđela, oni ih zovu Mahla i Mahala, koji su se spustili na zemlju i podučavali ljude magiji.

Veštica i vila -kako izgleda veštica-drugi deo

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde