Magijsko bilje izgled biljaka i njihova pripadnost planetama

Predmet magičnih prepiska je složena operacija, i nastala iz raznih izvora. Za početak, imamo tradicionalnu upotrebu za bilje, kako čarobne tako i lekovite, koje nam se nalaze  u zapisima i preživljavanju folklornih izvora ; za neke bilje se mislilo da privlače vile, druge da razgone bolesti i negativnost, nekima su dodeljivani drugi razni atributi .

Takođe imamo i dodele biljama koje su dale razne religije, i različite biljke koje se koriste u obožavanju određenih bogova, ili povezane .Uvek se postavlja pitanje izvora .Na sajtovima se mogu naci proizvoljne dodele kvaliteta biljkama sto je jako pogresno.

Zašto bi biljka iz Kine ili Novog sveta bila svetinja grčkom bogu kad su te biljke bile nepoznate u antičkoj Grčkoj, recimo Tretirajte takve izvore  sa oprezom.

Kada pogledate prepiske o biljkama, možete pročitati da takvom i takvom biljkom vlada sunce ili Merkur itd. Većina ove predaje dolazi od srednjovekovnih astrologa koji su verovali da sve bilje i biljke dolaze pod vladarstvo planeta:

Najmanje nekoliko hiljada godina pa sve do sedamnaestog veka i dalje, lekari su uobičajeno uzimali u obzir astrološke uticaje prilikom formulisanja tretmana za svoje pacijente, na osnovu toga koja je planeta izazvala bolest ili koji deo tela
• Sunce – srce, kičma, opšta vitalnost
• Mesec – stomak, digestivni sistem
• Merkur – mozak, pet čula, ruke
• Venera – grlo, bubrezi, jajnici
• Mars – mišići, glava
• Jupiter – jetra, butine, stopala, rast
• Saturn – koža, kosa, zubi, kosti
To znači da ako imate problem sa srcem, lečili bi ga biljem sunca, ili ako imate problem sa kostima, lečili biljem Saturna. Tradicija astrologa-bilježnja je najsveobuhvatnije zabeležena u The Compleat Herbal (1653) od strane Nikolasa Kalpepera.

Sunce – dinamična, muška i ekspanzivna energija. Sunce vlada prosperitetom i opštom zaštitom
Mesec – suptilna, ženstvena i energija koja izgleda unutra. Mesec vlada instinktom, emocijama i psihičkim sposo
Merkur – vlada umom, intelektom i komunikacijom
Venera – ženstvena, kreativna, harmonična i ljubav
Mars – muška, asertivna, spontana i smela energija
Jupiter – benigna, proširena i optimistična energija
Saturn – Saturnova energija ima veze sa ograničenjem, promenom, kristalizacijom napora i sa završecima
Nedavno otkrivenim planetama dodeljene su i osobine:
Uran – inspirativan, inventivan i intuitiven.
Neptun – pasivan, vizionarski i sanjiv
Pluton – energija Plutona je seksualna.

Izgled bijaka i njihova pripadnost planetama

Sunce: Sunce je dinamično i prošireno. Bilje koje vlada sunce okreće se ka suncu ili imaju žute cvetove kao neven, kanta i maslačak.
Mars: Mars je planeta rata, tako da Mars biljke simbolizuju ratni duh i uglavnom imaju trnje ili ubode, poput čička i koprive.
Saturn: Saturn je planeta starenja, ograničenja i smrti, pa biljke Saturna sporo rastu ili dugovečne i drvenaste, napreduju u hladu, imaju duboko korenje, ili su otrovne, smrdi miriše
Merkur: Merkur je planeta komunikacije, tako da biljke Merkura uključuju brzorastući korov, puzavice i vijugave biljke, ili biljke sa Mogu biti aromatične.
Venera: Venera je planeta ljubavi i lepote, pa biljke Venere obuzimaju čula slatkim mirisima i divnim cvećem, crvenim plo
Mesec: Mesec upravlja plima, a mesečeve biljke često rastu blizu vode ili imaju visok sadržaj vode ili sočno lišće. Mogu imati bele cvetove ili lišće u obliku meseca ili mahune semena.
Jupiter: Jupiter je donosilac obilja, tako da su biljke Jupiter obično velike i smele,.

Stari astrolozi-herbalisti Evrope dodeljivali su planete i elemente svakoj poznatoj biljci po svojim karakteristi To znači da Novi svet i orijentalne biljke uglavnom nemaju takve atribucije, iako moderni magični-biljnici pokušavaju da isprave ovo – neki sa više veštine i razumevanja od drugih, mora se reći, zato budite oprezni kada naiđete na razlicite izvore

© Ana Frenklin, kompendijum Veštice iz ognjišta, Llewellyn, 2018

Enciklopedija zelenog veštičarstva -magično bilje

Miloduh biblijska biljka pročišćenja- čisti od grehova ,zla i bolesti

Ruzmarin biljka vernosti i sećanja -evo kako pomaže ako ste zaboravni

Druidski herbarijum-lekovita i magijska upotreba drveća -prvi deo

Keltska astrologija,magične moći drveća

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde