Koje je poreklo tarot karte Kula? To je pitanje koje nam je veoma često stizalo. Pa da počnemo. Izvor koji se obično navodi za tarot kartu Kula je biblijski izveštaj o Vavilonskoj kuli u Bibliji. Tamo se ne opisuje uništenje kule, već samo o uvođenju različitih jezika. Ne postoji druga referenca na Kulu u Bibliji.

Episkop Cezareje, Jevsevije Pamfil, u četvrtom veku nove ere je zabeležio citate mnogih istoričara i filozofa.  Tako su delovi tih spisa sačuvani. Tako je ostalo zabeleženo da su asirski grad Vavilon prvi osnovali oni koji su izbegli potop. Kada je Božja sila srušila kulu, ovi divovi su se rasuli po celoj zemlji. Ovaj podatak nam je značajan zato što odatle znamo da su graditelji Kule bili divovi. A kula je građena pod vlašću mesopotamskog kralja Nimroda. Nimrod se i u Danteovom Infernu pojavljuje u devetom krugu pakla, zajedno sa divovima. Pseudo-Filon takođe identifikuje Nimroda kao jednog od biblijskih Nefilima, tj divova.

Žan Noble tarot špil iz 1650. smatra se za najstariji špil Marseljskog tarota i jedini primerak koji postoji čuva se u Nacionalnoj biblioteci u Parizu. Karta Božija Kuća (Kula), isto kao i u većini ostalih verzija starih tarot špilova, ima 22 reda cigli, isto koliko ima i velikih karata tarota, odnosno slova hevbrejskog alfabeta. Nakon 16 reda u kulu udara grom i prepolovljava je. Tarot karta kula je šesnesta po redu u tarotu. Kuća od karata, odnosno „kula od karata“, koncept je koji je poznat bar od 17. veka. Šta je drugo Tarot karta Kula do kula od karata?

Ako bismo išli još ranije, pre nego što je tarot došao u   Francusku, tarot karta Kula je nazivana „vatra“, „kuća prokletih“, „pakao“, ali i „raj“. U Francuskoj je dobila ime Bozija kuća (Maison Dieu). Od sredine 19. veka zovu je Kula. Prvobitno, ova karta se odnosila na Jova i test njegove vere. Tarot karta Kula je taj test, isti kao onaj koji je Jov prošao. Nakon toga moguć je nebeski uspon, koji sumbolizuju karte Zvezda, Mesec i Sunce. Ako neko nema čisto srce, neće biti u stanju da se uzdigne do božanskog nivoa.

 

Božija kuća, što je kako smo videli raniji naziv za tarot kartu Kula, naziv je i Solomonovog hrama. Solomonov hram su po drugi put uništili Rimljani 70. godine nove ere. Kako smo videli  grom udara na mestu 16. reda cigli. Šesnesto slovo hebrejskog alfabeta je Ain, značenja Oko. Svake godine, na praznik Tugovanja za Jerusalimom,  Jevreji obeležavaju razaranje Solomonovog Hrama. Tom prilikom čita se iz Biblije Plač Jeremijin. Svaki stih tog teksta odgovara slovu hebrejskog alfabeta

 

Ali kada se dođe do šesnestog slova, Ain, tu posotoji prekid zato što je zamenjeno sa sledečim slovom. Baš kao što to simbolizam tarot karte Kula pokazuje. Posle Ain dolazi slovo Pe, značenja Usta. Mojsije je poslao deset izvidnika da traže Obećanu zemlju. Osam od njih su bili uplašeni i pričali su o njoj bez da su u nju i ušli. Usta su išla pre nego su je videli. Bog je toj dvojici dozvolio da uđu u Izabranu zemlju. Na tarot karti Kula oni su dvojica koji padaju sa kule. Ostalih osam su šiljci na vrhu kule koja se ruši. Oko kule je 30 sfera. Osam piljaka koji padaju sa kule i 30 sfera simbolišu 830 godina koliko je trajao Slolomonov hram. To je i ispunjenje Jezekiljevoj proročanstva o uništenju Jerusalema.

To je originalni smisao tarot karte Kula, simbolizam koji nisu znali mnogi potonji autori tarota. A i danas retko ko to zna. Tarot je jezik simbola i njihovog skrivenog značenja i međusobnog povezivanja. Da bi razumeli ezoteriju morate poznavati Bibliju, srednjovekovno društvo i njegove specifinosti, čitati Dantea i Miltona i razumeti ih, te sve to spojiti u jednu smislenu celinu.

Primećujete da nismo ništa rekli o značenju tarot karte Kula u tumačenju? Tačno, nismo. Zato što svaka karta može da znači potpuno različlite stvari. Zavisno od konteksta i okolnosti. Ljudi najčešće pitaju za veze. Može da znači da se veza rastura spektakularno dramatično. Ako je povezana sa Đavolom to može biti uticaj spletki i laži koji dovodi do toga, ali i ne mora. Tarot karta Kula može da znači i da je neko pred ispitom vernosti. Recimo on sreće drugu ženu i u iskušenju je da prevari postojeću partnerku. Ali može da znači i da će sa partnerkom imati gromovit orgazam veoma brzo.Tarot karta Kula može da znači i da će pod uticajem nekog sa strane da se uklone problemi u vezi. Može da znači katastrofalan sastanak, ali i da će neko izbeći vezu sa osobom koja je silovita i loše naravi. Značenje zavisi i od okolnih karata i od onog intuitivnog osećaja Aha koji može da se javi. Tarot je veoma jednostavna veština, ali i veoma komplikovana za ovladavanje. A tarot karta Kula je u neku ruku ona karta koja oslikava smisao cele strukture. Zato je se nemojte plašiti, poštujte je i pokušajte da bez straha proniknete u njenu prirodu.

Tuneli straha i Tarot

Tarot i uklanjanje astralnih blokada

Elementarna dostojanstva Malih Arkana Tarota

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde