Ljudsko telo kao hram i uskrsnuće predaka

Ljudsko telo je hram. Ljudsko telo je u mnogim sistemima zamišljeno kao minijaturni univerzum, koji postoji sam po sebi. Različita kosmička Božanstva, principi, ili kako god već da to nazovemo, zauzimaju odgovarajuća mesta u različitim delovima tela. Zato se i kaže da je naše telo naš hram.Uostalom to kaže u Apostol Pavle u svojoj Prvoj poslanici Korinćanima 6: 19-20

  1. Ili ne znate da je telo vaše hram Svetoga Duha koji je u vama, kojega imate od Boga i niste svoji?
  2. Jer ste kupljeni skupo. Proslavite, dakle, Boga telom svojim i duhom svojim, jer su Božiji.

Veoma zanimlljiv prikaz veoma jednostavnog rituala zapadne ezoterične tradicije može se naći u knjizi Beli Dominikanac Gustava Majrinka. To je istovremeno i prića o uskrsnuću predaka. On je ovdašnjoj široj, a i ezoteričnoj, javnosti postao poznat najviše zbog svog romana Anđeo sa zapadnog prozora.Naravno i njegove ostale knjige, sve su prevedene i kod nas, veoma su zanimljive sa jednog ezoteričnog stanovišta.  Kruže priče da je moguće da će svetlo dana u svetu uskoro ugledati jedan do sada nepoznati Mejnrikov rukopis, koji je tek nedavno preveden na engleski.Samoi nam ostaje da sačekamoi vidimo da li je to istina.

Inače Majrinkje bio matrinista, u ložu Plava zvezda ga je inicirao Baron Adolf František Leonhardi.Diplomu o toj inicijaciji,  u slavu Velokog Arhitekte Univerzuma, rukom je ispisao lično francuski ezoterik Papus. Majrink je tada bio star tek 24 godine. Sem toga pripadao je i teozofskoj loži u Pragu, kao i rozenkrojcerskog društva koje je osnovao Alois Mailander.On mu je bio i učitelj više od deset godina. Drugi poznati Mailanderov učenik moguće da je bio sam Rudolf Štajner.

Bio je u kontaktu sa vodećim ezoteričarima tog vremena kao što su Vin Veskotom, Hejnrih Trenkermom, G.R.S.Midon, Mederin Star iz Akvarijanskog društva itd.DžonJarkerom  ga je primio u Nebesko bratstvo. Bio je i prijatelj sa Svami Abedanandom, jogijem koji je bio direktni učenik Paramhansa Ramakrišne i kojeg je Svami Vivekanda poslao na zapad da širi jogu. Ostalo je zabeleženo da je Majrink pred kraj života svaki dan praktikovao jogu 5 sati u toku dana i pored toga još po 3 sata noću, uključujući i tantričke vežbe sa čakrama.

Ranije pomenuti ritual je zanimljivi  zato što se on zapravo bavi dušom.Duša je po Majrinku određena našim preminulim precima koje i sačinjavaju.

Tradicija predaka je zastupljena u kulturama Balkana, naročito među Srbima i Vlasima.Uzapadnoj ezoteričnoj tradiciji preci u velikoj meri bili negde u drugom planu.Tek se u poslednjih par decenija počinju pominjati na zapadu i to najviše zbog uticaja afro-američkih sinkretičkih religija i sve većeg interesovanja za šamanizam. U tom smislu ovaj ritual je veoma zanimljiv zato što mu je cilj bio da kroz buđenje i uskrsnuće predaka duša postane celovita i besmrtna.

Sam ritual je jednostavan i glasi:

Položiti desnu ruku na vrat i reći:

„Ovo je razina na kojoj moji roditelji prebivaju i čekaju uskrsnuće. Ljudski oblik je kuća u kojoj nečiji dragi preci žive.“

Ponovi se sa rukom na grudima uz reči:

„Ovde su moji dragi dede i babe pohranjeni u grobnicu“.

Na stomaku se to ponovi sa pradedama i prababama, na slabinama sa sa čukundedama i čukunbabama, na butinama sa navrdedama i navrbabama, a na kolenima sa kurđelima i kurđelama.

Zatim se ruka stavi na taban i kaže se: I ovo je gde ja živim. Moja stopala su moj osnov. Ovo je dan kada mrtvi u meni počinju da vaskrsavaju.“

Predačka reka-prva linija patnje ali i zaštite

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde