Magija sa svećama u slovenskoj narodnoj magiji

U slovenskoj narodnoj magiji tradicionalni  zanat je jednostavan. Naši preci su svoje sveće pravili od masti, katrana ili pčelinjeg voska, tako da su svi elementi bili u savršenoj ravnoteži.

Boje sveća koje su sloveni koristili u narodnoj magiji uopšte nisu bile tako šarenolike kao današnje industrijske.Boje sveća možemo raspoznati po bojama  tradicionalnog slovenskog veza ili pisanka jaje . Najverovatnije ćete videti tri glavne boje: crvena, crna i bela. Takođe možete videti i prskanje plave, zelene i žute ili narandžaste. U magičnim ritualima uglavnom se  koristie crvene, crne ili bele sveće Prirodni neobojeni pčelinji vosak je žut, a ovo je ono što smatramo „belom“/običnom bojom u sveći .Ponekad se koriste  i zelene ili plave sveće,zato što u slovenskim obretima komuniciramo sa tri slovenska sveta: Jav, Prav i Nav; crvena, bela i crna boja predstavljaju ove svetove Sveće od zelenog pčelinjeg voska poznato je da pomažu u magičnom ritualu tako što pojačavaju snagu čarobnjaka.

Međutim, bojenje sveća za magiju je relativno nova praksa, može se reći – naši preci su za sve koristili obične sveće.Ipak izvori każu da su slovenske čarobnice motale  obojeno predivo oko sveće kako bi joj dali kolorit.Ako ne možete da pronađete sveću prave boje, koristite običnu neobojenu ili probajte ovaj metod. Ipak budite oprezni – Vatra je samovoljan element i treba ga držati pod kontrolom radi bezbednosti sebe i drugih.

Što se tiče oblika , obična cilindrična sveća je sve što vam treba. Domaće sveće od voska  su veoma prikladne, posebno za kratke rituale. Sveće u obliku konusa koriste se u ozbiljnim dugotrajnim ritualima, gde u početku manje oslobođuju svoju moć, a aktivnije su kako se približava kraju.

Važno je zapamtiti da samo upaljena sveća zapravo ono što daje snagu u čaroliji: obična sveća ne oslobađa nikakvu energiju koja nam je potrebna za čaroliju dok se ne pojavi plamen na vrhu fitilja.

Sveće u slovenskoj magiji mogu biti i tanke i dugačke i debele i kratke.Što je duža sveća, duže gori, duže može da se koristi, pa je na vama da odlučite koliko bi trajao vaš ritual. Što se tiče debljine, tanke sveće su osetljivije na spoljne uticaje; stoga se tradicionalno koriste za duhovnu komunikaciju, proricanje i duhovnu analizu osobe ili mesta; debele sveće su dobre kada vam treba da steknete i usmerite energiju u čaroliji.

Korišćenje bilja i ulja. Ako sami napravite sveće, možete dodati odgovarajuće bilje i/ili ulja u istopljeni vosak. Ako je sveća već napravljena, onda je možete samo premazati uljem (malo, nisu potrebne velike količine ulja; možete dodati i eterična ulja ako želite), a zatim je uvaljati u bilje.

Šta raditi sa svećom nakon što se obred završi?

U većini slučajeva – rešite ga se. Praktičari  odlažu ostatke sveće umotane u komad tkanine na mestu „gde ljudi ne hodaju“.A ako je to neizvodljivo  onda sveća može biti jednostavno zamotana i bačena u smeće. Ponekad, vosak sveće može da se istopi i napravi u novu sveću jedino sveće koje se koriste u ritualima čišćenja i pročišćavanja – njih se treba rešiti u svakom slučaju.

Pisanka- magijsko jaje starih Slovena -stvoreno u moći neme vode

Pogledajte šta su Sloveni radili sa smećem iz kuće

Sloveni-kako su gradili svoje kuće?

Sveci u folklornoj magiji i narodnim kultovima

Magijske sveće sa biljkama i njihova namena

Magija sveća-osnove rada koje nikako ne smete zaboraviti!

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde