Nekada davno sukobiše se asuri i bogovi u surovoj bici koja je trajala celih sto godina. Asure je predvodio Mahiša, moćni demon sa glavom bivola, dok je na čelu bogova stajao Indra. Asuri pobediše bogove i prognaše ih sa nebesa.

Tako su bogovi morali da se potucaju po zemlji kao obični smrtnici, a Mahiša, svrgnuvši Indru sa prestola, zavlada svetom.

Pobeđeni bogovi odoše Brahmi, Šivi i Višnu i ispričaše im o svom porazu i Mahišinom usponu. Ta vest strašno ratgnevi gospodare vasione i plamen njihovog gneva bljunu iz njihovih ustiju i spoji se sa vatrenim oblakom, sličnom planini. U tom oblaku ovaploti se snaga svih bogova.

Iz tog vatrenog oblaka koji svojom zastrašujućim bleskom osvetli celu vasionu, stvori se žena. Lice joj postade od Šivinog plamena, a kosa od Jamine snage. Od Višnine moće postadoše joj ruke, a bog Mesec joj stvori grudi, Indra je opasa snagom, Varunina sila dariva joj noge, Prithvi boginja Zemlje, stvori joj bedra, pete joj stvori Surja, zube Brahma, oči Agni, obrve Ašvini, nos Kubera, uši Vaju.

Tako postade strašna boginja.

Bogovi joj dadoše i svoje oružje: Šiva joj dade svoj trozubac, Višnu bojni disk, Agni koplje, Vaju luk i tobolac pun strela, Indra svoju vadžru, Jama žezlo, Varuna omču, Brahma svoju ogrlicu, Surja svoje zrake, Višvakarman fino izrađenu sekiru, skupocene ogrlice i prstenje, Himavat gospodar planina joj pokloni lava za jahanje, a Kuberta pehar sa vinom.

Tada nebesnici povikaše: “ idi i bori se! „.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde