Postoji veza između Tradicionalnog Veštičarenja i Romske Magije. Mnogo više originalnih informacija o Tradicionalnom Veštičarenju može da se nađe u Lelandovoj knjizi »Cigansko Čarobnjaštvo i Proricanje Budućnosti« (Gypsy Sorcery and Fortune Telling) nego u većini savremenih knjiiga o vešticama.

Zato ćemo sada ovde da se pozabavimo jednim rumunskim-romskim činima za novac, koja se radi uz pomoć duhova Pet Trinka.

Niko ne zna šta su i ko su Trinka duhovi. Po nekima, Pet Trinka su duhovi pet elemenata, dok drugi kažu da su oni pet katoličkih svetaca. Treći, pak, misle da su oni anđeli. Četvrti, ime Trinka dovode u vezu sa „onim koji izvodi trikove“, a peti sa magijskim znanjem vezanim za vrane. Ma šta od toga da je tačno, ili nije, pokazalo se da Pet Trinki veoma uspešno pomažu kada je nekom potreban novac — i to brzo.


Verzija koju ovde dajemo je nastala na osnovu tradicionalne – dakle porodične – rumunske verzije. Naši dodaci su navedeni bez predhodnog naglašavanja šta je originalno, a šta je naša nadogradnja.


Ono što je bitno da kažemo jeste to da je da Trinke pomažu kada neko ima OZBILJAN novčani problem. To znači kada nekom novac treba da preživi, a ne za luksuz. Dakle, ovo se koristi samo kada je novac baš prekopotreban.

 


Sada, za ove čini nam je potreban ćup/posuda sa poklopcem. Mi preferiramo glineni, ali i ostali su isto tako upotrebljivi. Uzme se komad papira, mi koristimo onaj braon papir koji se koristi za pakovanje i u pekarama za kese u kojima se daje pecivo. Prvo, veoma često je to reciklirani papir, što je ekološki ispravno, a drugo — duhovi vole, iz nekog razloga, baš takav papir. Isto tako, ne sečemo makazama, nego ga cepkamo iz sličnih razloga. Na taj papir se napiše Trinka Pet i precizno iznos koji nam je potreban. Ta svota se zaokruži i papir se stavi na dno ćupa. Ako ste dešnjak, uzmite u desnu ruku, a ako levak, u levu, 3 novčića. Koncentrisati se na sumu koja je potrebna i tri puta glasno reći dok se u ruci tresu novčići:

»Trinka Pet, Trinka Pet,
Drevnih duhova ka meni sad je let.
Da moj novac raste i čuje se njegov zveket,
Duhovi Trinka Pet, Trinka pet.«

Novčići se bace u ćup koji se zatvori i ostavi na neko nama vidno mesto. Neki na papir, pre nego se bace novčići, postave jednu malu crvenu sveću, To se sa novim novčićima ponavlja 9 dana. Tokom tih deset dana se sadržaj ćupa ne dira. Posle toga se posuda otvori, novac se potroši i skloni se papir.


U slučaju da novac stigne pre nego se sve završi, čini se ipak izvedu do kraja.
Kada se novac troši, pametno je deo dati u neku humanitarnu svrhu. Kupite, za primer, neko pecivo i dajte ga gladnom prosjaku.


Trinke ne traže brže-bolje da im kažete Hvala, ali nije na odmet devetog dana pored ćupa da stavite i, recimo, sveže cveće i da zapalite odgovarajući miris, ili mirišljavu sveću i verbalno da im se zahvalite.

Otvoreno pismo pratiocima časopisa Veštičarenje

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde