Autor -Nenad Stepanović AlMagest astrolog
Određivanje godina života (Astrološki Almanah, za sve ljubitelje Astrološke Ezoterije)
Hajleg i alkohoden – Antonijus De Montulmo
Kada materija izgubi odgovarajuću razmeru i dodje do uništenja njene sistematske utvrdjenosti u njoj preegzistenciona forma nema više snage da ostane u utvrdjenosti sem u pokvarenom stanju. Hajleg je konstituisan kao materija u odnosu na alkohoden, a alkokohoden kao forma i sam život osobe zavisi od oba ova posrednika, jer ni jedan od njih zasebno ne može dati život čoveku. Stoga ukoliko hajleg dodje do anarete pre navršenih godina alkohodena bez aspekta benefita, to ubija osobu jer efekat koji zavisi od hajlega, nosioca životne sile biva uništen. Iz toga proističe da faktor kojim su bili objedinjeni da borave jedan u drugom (hajleg-alkohoden), nije u stanju da nastavi postojanje.
HAJLEG – ALKOHODEN – ALMUTEN – ANARETA
Današnja astrologija ili ono što je ostalo od nje voli da zavija kako je neprikladno odredjivati godine života, a kako kažu još je neprikladnije gledati bebama natale. Te reči nisu deo izvorne astrologije, nekada su su ljudi želeli da se njihovoj bebi pogleda natalna karta, iz prostog razloga jer je smrtnost bila mnogo veća nego danas, pa se jednostavno gledalo da li će beba preživeti i biti zdrava ili ne, nema tu neke velike misterije. Pošto mi svi želimo da znako kakva nam je životna energija, ovaj post nije loš da razjasnimo neke tehničke termine….
HAJLEG – Prva stavka natalnog tumačenja podrazumeva da se proceni planeta koja je hajleg. Hajleg je simbol životne sile u natalu, za njega nije vezano nikakvo naročito ili uzvišeno značenje, prosto se radi o činjenici da li telo i energija rade ili ne, da li nešto ima dušu ili ne. Da bi bila hajleg, planeta mora biti na hajleg mestu, odnosno, to su prva, sedma, deveta deseta ili jedanaesta kuća. Ne želimo da bude u osmoj ili dvanaestoj kući jer su to gadne kuće, ali postoje mnogi astrološki autoriteti koji dozvoljavaju da hajleg boravi i u osmoj kući. U dnevnom rodjenju hajleg će obično biti Sunce, ako je u odgovarajućoj kući nemamo problem, ali ako Sunce nije u odgovarajućoj kući okrećemo se Mesecu (za noćna rodjenja važi obrnuto). Ali ako ni mesec nije u odgovarajućoj kući imamo problem, tu možemo uzeti bilo koju planetu iz lepih kuća koja nam se svidi, ali ako na žalost ne naletimo ni na njih, jedna od sledećih opcija je da se za hajleg uzme almuten svetla vremena ili Fortune. Ako ništa od ovoga ne odgovara, jednostavno ćemo uzeti Ascedent. Teškoća da se pronadje hajleg, odnosno nosioc životne energije ponovo vuče korene od astrologa koji su radili za kraljeve, te nisu smeli da saopšte loše vesti o novorodjenim prinčevima, pa su sebi izgleda ostavili više opcija na raspolaganje.
ALMUTEN – Almuten je Arapska reč i znači najači ili pobednik. Svaki stepen zodijaka ima svoj almuten, a almuten je planeta koja ima najviše esencijalnog dostojanstva na tom stepenu. To se nikada ne menja, bez obzira gde se nalaze planete almuten nekog stepena je isti.
ANARETA – Kada obradimo hajleg kao nosioca života, treba da obradimo i anaretu, odnosno planetu ubicu, rušioca životne energije. Naš prvi kandidat za anaretu je planeta u osmoj kući, ako u osmoj kući ima više planeta, uzećemo onu najbližu vrhu kuće, ne vladara osme da bi se smanjila mogućnost da hajleg i anareta budu ista planeta, ali ako ne nadjemo planetu u osmoj kući uzećemo vladara osme, time pokrivamo gotovo sve mogućnosti.
ALKOHODEN – Alkohoden je davalac godina života, pronalazak alkohodena je jednostavan, alkohoden je almuten hajlega. Svaka planeta ima tri seta godina, svoje manje, veće i srednje godine. U teoriji možemo proceniti koliko će neko živeti na osnovu stanja alkohodena, ako je alkohoden jak daćemo najveće godine, ako je slab manje, ako je osrednji srednje, to dodatno doterujemo tako što posmatramo šta se dešava alkohodenu, na primer: Alkohoden ima kvadrat sa Marsom – oduzmemo par godina, alkohoden ima trigon sa jupiterom, dodamo par godina… i tako dalje… Setove godina svih planeta možete pronaći u većini Astroloških udzbenika, što velikodušno i od srca, preporučujem svim ljubiteljima Okultne Ezoterije….
Autor teksta je Nenad Stepanovic astrolog.Izradu natalne karte ,sinastriju kao i odgovore na horarna pitanja mozete naruciti preko emaila sajta
Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde