Zvuk zvona je jedan od osnovnih elemenata gotovo svih većih rituala u svim duhovnim obredima, bilo religijskim ili onim koji dolaze iz domena folklorne ali i visoke magije.Za zvučne vibracije veruje se vekovima da poseduju magijsku moć i moć pročiščenja negativnih i zlih sila.Osnovna funkcija zvona u duhovnim obredima bi ocigledno bila komunikacija sa svetom duhova.Hinduistički i budistički hramovi ,ali i ritualni alat kao sto su činije koje proizvode zvuk ,imaju svoju duhovnu namenu i u ovim religijama.

 

Crkvena zvona koja mi danas poznajemo su nastala  u petom veku ali je njihova upotreba rasirena tek u sedmom.Osnovna funkcija je bila da se pozovu vernici na okupljanja ili obaveste o dogadaju kao sto je venčanje ili krštenje,ali se za njihovu magijsku moć takođe vezuje puno legendi.Ova zvona su postavljana na Crkve uz velike ceremonije i dobijala su imena svetaca.

Crkvenim zvonima se prepisuje posebna moć proterivanja zlih duhova i svih sila koja se nalaze na crkvenom pragu.Isto kao što crkveni ključ odnosno brava ima moć u skidanju i otklanjanju raznih magijskih dela .Zvuk kao sredstvo borbe protiv zla obilato je korišten u srednjem veku,od Noći veštica kada su se oglašavala crkvena zvona da rasteraju demone ,do oluja i grmljavina za koje se takođe smatralo da donose demonske sile.

 

Zvona su deo šamanskog rada,a Vika kao i praktičari visoke magije koriste zvuk zvona za pročišćenje ili otvaranje samog rituala.

Ritualna upotreba u Viki jeste takođe ,komunikacija.Zvukom zvona se može otvoriti krug ,može se napraviti zaštitni krug,pročistiti sopstvena Aura od negativne energije ali i pročistiti i zaštiti kuća .Obično se zaštita kuće od zlih duhova vrši postavljanjem zvončića na ulaznim vratima.

Folklorna magija poznaje upotrebu zvona u iscsliteljske svrhe .Recimo kod nas je poznat obred da se deci koja imaju problem sa govorom da da pije vodu iz zvona.

Ali zvuk zvona ima svoju upotrebu i u ritualima kojima se obezbeđuje komunikacija sa svetom  mrtvih.Dorijen Valijente sveštenica Geralda Gardnera je uvek zvono držala u levoj ruci.

Nekromantičko zvono za čiju izradu postoji upustvo u jednom srednjevekovnom grimoaru, se izrađuje sa ciljem da osoba dobije moć priziva mrtvih.

 

Ovo zvono treba izraditi kao leguru od sedam metala koji karakterišu sedam planeta-bakar ,olovo,kalaj,gvozđe,ziva,zlato ,srebro i to na dan rođenja osobe koja želi da stekne ove mistične moći.Izliveno zvono se ispisuje slovima Tetragramatona,Adonai i Isusa,kao i simbolima sedam planeta sa datumom rođenja osobe koja će posedivati ovo zvono.Zatim se zvono ostavi u komad zelene svile i tu stoji dok god osoba ne stekne hrabrost da ode na groblje i ostavi zvono u sred jame u kome stoji sedam dana.Ovim činom osoba stiče trajnu vrlinu i kvalitet koji koristi u radu na ovom mestu.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde