Autor Abella Moreau

Sirene-mitska bića u ranoj grčkoj umetnosti imale su sasvim drugo obličje od današnjih Sirena.Bile su predstavljane kao ptice sa velikom glavom i nogama ,kasnije i kao žene sa velikim nogama.Svojom predivnom pesmom zavodile su mornare a jedan takav primer se pominje i u Homerovoj „Odiseji“ gde sam Odisej ne može da odoli njihovoj pesmi.Mitologija govori o tri ostrva na kojima su živela ova bića.

 

 

Kasnije Sirene dobijaju drugo obličje i predstavljaju se kao polužene poluribe.Na enleskom jeziku one se zovu marmaid dok ostali jezici i dalje nose izvorni prevod povezan sa ženama pticama-Sirene..No iako sada žene ribe  dalje povezane sa čarobnom pesmom .Brojna ostrva Mediterana nose dah mitske istorije i skulpture ovih bića.Jedna takva skulptura nalazi se u Španiji

 

„Ispod mora “Dubokoga i Hladnog,” žive Sirene. Dozivaju brodove!“ Svojim pjesmama i zavodljivim izgledom, sirene su mamile mornare do smrti!” Misteriozna Sirena sjedi na kamenu u rukama drži Školjku! Sirene su živjele na otoku zvanom Sirenum scopuli ili na drugim otocima, ovisno o inačicama mita, a otoci bjehu okruženi kamenjem i stijenama. Sirene su pjevale svoju neodoljivu i očaravajuću pjesmu što je uzrokovalo pomorce da plove prema liticama i dožive brodolom.

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde