Lepota pijemontske prestonice i gurmanska izvrsnost okoline dobijaju puno simpatija od strane posetioca , ali ne znaju svi da je Torino i grad prepun magije i legendi.

Kada mrak proguta Torino , pojavljuje se misteriozna strana grada: Trgovi i palate koji su tokom noći zasenčeni melanholičnim tonovima. Detalji koji prolaze neprimećeni obično se operu sunčevom svetlošću i maskiraju bukom svakodnevnog života, materijališu se u tišini među prožimajućom svetlosnom maglom i blagim sjajem kapija i osvetljenih prozora.


Fotografija: Federica Giulia Sacchi
Foto: Federica Giulia Sacchi

Noću kipovi, frizovi i bareljefi poprimaju uznemirujući izraz. Jednostavni cvetni ukrasi na  gradskim vratima  prepuni su ezoteričnih značenja, a ono što bi moglo izgledati kao plebejski prorezi ns trotoarima zapravo dovode svetlost do paketa , podruma poznatih kao „mali pakao“, ispod masonskih lođa.


Foto: Federica Giulia Sacchi
Vrata ukrašena simbolima masonerije: šestar ,  pergament i kompas.

Torino ne nazivaju čarobnim gradom tek tako. Ne samo da je Torino – zajedno sa Lionom i Pragom – deo belog magičnog trougla, takođe pripada crnom magičnom trouglu, osi koju deli sa Londonom i San Franciskom .

Pored toga, Dario Argento, bonafidni autoritet za  zlokobna mesta, izjavio je u svojoj autobiografiji: „Torino je mesto gde su moje noćne more najbolje“ Reditelj, Argento je mnoge svoje filmove postavio u glavnom gradu Pijemonta.

 


Okultne knjige na prodaju  na Piazza Statuto, foto: Federica Giulia Sacchi

Kaže se da se osećaju jezive vibracije dok se šeta ispod arkada Piazza Statuto. Smeštena u zapadnom delu grada (gde sunce zalazi i počinje carstvo tame), Piazza Statuto, nekropola na otvorenom gde se početkom osamnaestog veka dogodila krvava bitka, kao i strašni požar 1983.

Piazza prikazuje spomenik posvećen onima koji su poginuli tokom izgradnje železničkog tunela Frejus, koji povezuje Francusku i Italiju. U mraku, prelepi anđeo na vrhu – koji treba da predstavlja ljudsku inteligenciju koja pobeđuje nad prirodnim silama – zapravo liči na đavola koji jednim pokretom ruke odbija ljude koji pokušavaju da se popnu na vrh. Đavolja leđa okrenuta su Alpima dok gleda na Piazza Castello gde Dioskurine statue, koje čuvaju Torinski pokrov odgovaraju na njegov pogled. Polluk ga nadmeće sa petokrakom zvezdom, simbolom ezoteričnog znanja.

Crni anđeo na Piazza Statuto, foto:

Konjički Dioskuri čuvaju mnoge tajne, poput alhemijskih laboratorija  za koje se verovalo da su skrivene iza veličanstvenog ulaza Palazzo Reale. Unutar ovih bajkovitih radionica rečeno je da su alhemičari duhovno transformisali metal u zlato. Tokom vekova, mnogi su se upuštali u vrtove Palazzo Reale kako bi otkrili ove radionice smeštene ispod fontane Triton. Međutim, pronašli su samo skladišta i kutije za led.

Statua Polluka na Piazza Castello, zasluge: Federica Giulia Sacchi

Možda bi duh Christine Marie iz Francuske , „madam“ iz Torina, mogao malo osvetliti tu temu. Kaže se da njen duh kišovitim večerima luta pjacom sećajući se svih ljubavnika koje je „slučajno“ gurnula u reku Po.


Piazza Castello i Palazzo Madama, krediti: Federica Giulia Sacchi

Palazzo Trucchi di Levaldigi takođe je prekrivena misterijom

Giovanni Battista Trucchi, grof od Levaldigija, bio je ministar finansija porodice Savoi. Stekao je veliku sumu novca i naručio izgradnju ove zgrade, koja je nekoliko meseci bila bez vrata.

Jednog jutra, neki radoznali prolaznici primetili su impozantna drvena vrata fino obložena bareljefima koji su bili sve samo ne umirujući: uvenulo cveće, tužni heruvimi  i – najstrašniji detalj od svih: Brava za kucanje na vrata u obliku đavola okruženog pticama grabljivicama i pakleni psi, iz čijih su čeljusti iznikle dve zmije.

Đavolja vrata, foto: Federica Giulia Sacchi

Nejasno je zašto je Trucchi odabrao baš taj dizajn, ali u zgradi su se na kraju dogodila dva nerazrešena ubistva. Ema Cosce, prva žrtva, bila je plesačica koju je tokom zabave ubila visoka peta u leđa. Drugi je bio policajac sa zadatkom da donese misiju u Pariz. Izgledalo je da je nestao u vazduhu pre nego što ga je pratnja uspela da donese, ali njegovo telo – zajedno sa smrskanom lobanjom – pronađeno je mnogo godina kasnije unutar zidova.

Palazzo Trucci je kasnije postao sedište gradskog proizvođača Tarota. Možda je to puka slučajnost, ali tramvaj koji prolazi ispred palate je broj 13 broj Đavolje karte Tarot palube!


Palazzo Trucchi di Levaldigi foto: Federica Giulia Sacchi

Ako je ovo pobudilo vašu radoznalost i nestrpljivi ste da otkrijete sve tajne i misterije Torina, rezervišite obilazak magičnih i ezoteričnih mesta sa vodičem .

 

https://blog.musement.com/us/esoteric-turin-a-journey-between-white-and-black-magic/

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde