Obilazila sam mnoga mesta,od svetih do prirodnih, gde se može osetiti i naći energija koja jeste Univerzum u našem mikrokosmosu.Iako se trudim da u magijski rad ne unosim ličnu impresiju,moram reći da se od svih mesta najveličanstvenije osećam u borovoj šumi.

Dugo vremena nisam znala zašto se javlja taj osećaj vanvremenske pripadnosti mira i spokoja.A onda, naravno ,saznah da je bor povezan sa celim mojim bićem Saturna.Iako bor neki autori svrstavaju pod uticaj Marsa,slovenska mitologija ali i K.Agrippa u svojoj „Prirodnoj magiji “ mu daju saturnovsku prirodu.I zaista ,bor je kod Slovena izrazito senovito drvo. Postoji preko 120 vrsta četinara kojima pripada i bor ,na našoj planini Zlatibor se najviše može naći crni i srebrni bor.Vrana ,čavka i gavran su ptice borove šume.

Kako mu je priroda saturnovska bor ,kao i tuja najčešće se sadi na senovitim mestima kao što je grobljeZbog svoje izuzetno zaštitne funkcije bor ima snagu da zaustavi duh umrlog ukoliko želi da se vrati u živi svet.Po samoj svojoj prirodi bor (crni) kao i tuja su ,crne kore i stabala, što im sledeći pravila paganskog sveta ,da sve što je u prirodi  se povezuje sa duhovnim svetom-bor je htonske prirode.

 

Kada neka znamenita ličnost posadi bor to drvo kod Srba postaje sveto.

Bor cara Dušana  – munika se nalazio u dolini reke Nerodimke, na njenoj desnoj obali, u porti crkve Svetih Arhanđela, na seoskom groblju u samom selu Gornje Nerodimlje, opština Uroševac, na Kosovu i Metohiji.

Stablo je bilo očuvano, vitalno i plodonosno. Stablo je ostatak Letnjikovca Cara Dušana i imalo visinu od 23 metra. Po verovanju stablo je posadio lično Car Dušan 1336. godine uništeno od strane albanskih nacionalista 1999 godine.

Najstariji crni bor u Srbiji nalazio se na Kamenoj gori kod Prijepolja.Star je oko 500 godina Meštani su ga nazivali Sveti bor a zvanično je pao i sada mu kao takvom niko ne prilazi .Slika je preuzeta sa sajtahttps://avanturista.co/blog/sveti-bor-kamena-gora/

 

Bor je u mnogim tradicijama drvo koje zbog svoje povezanosti sa podzemljem i težinom da se uzdigne u oblake ,povezan sa prosvetljenjem.Naravno i šišarka kao simbol trećeg oka je u raznim kulturama predstavljana kao simbol prosvetljenosti.Od starog Egipta otprilike u 1224. godinu pre nove ere,gde se  prikazuju  dve isprepletene zmije kako se podižu kako bi se sastale kod borove šišarke.

 

 

Pored duhovne svesti i prosvetljenja, šišarke su se u istoriji takođe koristile kao simboli besmrtnosti ili večnog života. Drevni asirski rezbarski dvorci, datirani od 713-716. pre Hrista, prikazuju četverokrilne bogolike likove koji namerno drže uzdignute borove šišarke.

 

 

 

 

Bor je u istoriji povezan sa neobičnim kultom frigijske boginje Kibele,Velike majke koja je rođena od neba i zemlje.Boginja je rođena kao hermafrodit, ali je kastrirana kako bi postala žensko.Sledbenici ovog kulta i njeni sveštenici Gali su takođe vršili kastraciju kako bi se što više feminizirali.Mit govori o tome da je Kibelin ljubavnik Atos ispod bora u planini izvršio kastraciju zbog neverstva.Sama priroda kulta boginje Kibele je mazohistička i sklona orgijama što se može porediti sa jednim od „najozloglašenijih “ okultnih društava u Nemačkoj“Frater Saturnis“ koji slede put saturnovske gnoze.

 

Borova šuma kao i drvo donosi osećaj pročisćenja .Sadrži antisepticka svojstva pa je mnogima sigurno u sećanju šetnja pored Jadranskog mora u borovim šumama ,gde kombinacija morske soli i aroma bora u vazduhu ,čini iscelenje disajnih organa.

 

 

Borove iglice kao i borova smola spaljene na ognjištu čiste i štite dom od negativne energije.Smola bora čini ovo drvo magičnim i jedinstvenim.Kada grom udari u drvo bora ono celo zbog smole zasvestli.

 

 

Bor pročiščuje i regeneriše nove domove,kuće ,pranje podova sa borovim ekstratima čisti i štiti od negativne energije

 

 

Borove grane preklopljene preko kreveta štite od bolesti.Knjiga Hermesa Trismegistus govori o borovoj smoli i njenom spaljivanju rano ujutro kako bi se razbudio duh i telo.Borove iglice se koriste u ritualima za novac,pročisćenje ali i vraćanje crne magije.

 

 

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde