Verovanje kod Srba ima u svojoj osnovi simboliku koja se može poistovetiti sa magijskim pravilima i simbolima.

Novac igra važnu ulogu u životu svakog pojedinca i porodice.Kod Srba se niz verovanja i običaja povezuje sa novcem ,kako bi on što više opstao kod vlasnika ili se gomilalo bogastvo.

Prema verovanju da bi se u kući gomilao novac potrebno je držati metlu sa ručicom nadole.

Mrve sa stola ne bi trebalo brisati golom rukom jer tada neće biti novca.

Novčane transakcije ili pozajmljivanje novca raditi uvek ujutro jer uveče to vodi u propast.

Povišicu plate tražiti sredom.Ne zajmite novac od drugih  u ponedeljak ,a drugima ne zajmite u utorak.Budući da je ponedeljak Mesečev dan,kada se magija,laži i obmane su prisutne,a utorak Marsov ,potencijal za svađu i raspravu ,ovo verovanje kod Srba ima smisla.

 

U novčaniku uvek treba imati neku srećnu paru dobijenu od dobrog čoveka ili na neki drugi poseban način.

Prazni i pocepani džepovi nije nešto što novac voli.U džepove zimske odeće uvek stavite malo sitnog novca.Isto tako uradite i sa džepovima letnje garderobe.

Hleb i so su simbol bogastva ,te ih nikako ne bi trebalo pozajmljivati il davati susedima kako se bogatstvo ne bi osipalo.

Kada vam neko nešto pozajmi iz kuće ne dajte da sa tom stvari onaj koji pozajmljuje izađe van kapije ,nego vi ili gazda kuće odnesite do kapije

Novac treba da je uvek okrenut licem prema gazdi.

Novac koji je zarađen nepošteno ili je pocepan ili dobijen na igrama na sreću brzo treba potrošiti i ne držati u novčaniku.

Takođe, kada se dobije plata ne valja je odmah trošiti nego novac doneti kući da prenoći.

 

U partnerskim odnosima ,danas ova pravila ne važe baš puno i nisu deo savremog sveta, ali se nekada vodilo računa šta pokloniti partneru za neku priliku kao što je rođendan.

Momku devojka ne bi trebalo da pokloni sat i čarape ili nešto od obuće.Momak devojci na valja da pokloni maramu,minđuše ,neki keramički predmet ,ogledalo,ili verenički prsten da ga ona vrati.

Sat se ne poklanja jer simbolično pokazuje da vreme ističe -setimo se da je vreme povezano sa grčkim božanstvom Kronosom ili Saturnom-simbolom propadanja.

Čarape i obuća simbolično označavaju odlazak momka od devojke.Sa druge strane devojka ako od momka dobije ogledalo -ono je simbol nesreće,minđuše znak da će devojka u vezi izvisiti ,a keramički predmet ako pukne označiće pucanje veze.Verenički prsten devojka ukoliko vrati nije dobro za nju jer samim tim zatire put svojoj sreći .To se naročito dešava ako je prsten neodgovarajuće veličine te mora da se vrati ili prepravlja.Marama takođe nije dobar znak u poklonima jer označava,prema verovanju ,žaljenje devojke za momkom.

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde