„Tibetanska knjiga mrtvih“,u originalu Tibetanski Bardo je tibetanski budistički tekst koji se obično čita pokojnicima i živima kako bi pomogao pokojnicima u putovanju srednjim stanjem (bardo) između smrti i ponovnog rođenja. Izraz „bardo“ na tibetanskom znači „srednje stanje“ i veruje se da je to period kada duša prolazi kroz proces tranzicije pre nego što poprimi novi fizički oblik kroz ponovno rođenje.

Tibetanska knjiga mrtvih je na tibetanskom poznata kao „Bardo Thodol“ i pripisuje se legendarnom tibetanskom mudracu Padmasambavi, iako je verovatno bila sastavljana tokom nekoliko vekova. Smatra se vodičem za pokojnike i njihove žive voljene koji im pomaže da razumeju i upravljaju iskustvima sa kojima se susreću u zagrobnom životu.

Tekst opisuje različite faze i iskustva kroz koja pokojnik može proći tokom Bardoa, uključujući susrete sa mirnim i gnevnim božanstvima, kao i mogućnosti za oslobođenje i prosvetljenje. Daje uputstva o tome kako prepoznati i upravljati ovim iskustvima, naglašavajući važnost održavanja svesnosti i jasnog stanja svesti kako bi se izbeglo da budemo zarobljeni u ciklusu smrti i ponovnog rođenja.

Tibetanski Bardo je imao značajan uticaj na tibetanski budizam i prevođen je na različite jezike i proučavan od strane ljudi zainteresovanih za tibetansku duhovnost i istraživanje svesti. Važno je napomenuti da je Tibetanska knjiga mrtvih religiozni i filozofski tekst duboko ukorenjen u tibetanskim budističkim verovanjima i praksama i da se ne smatra bukvalnim vodičem za zagrobni život od strane svih kultura i verskih tradicija.

U tibetanskom budizmu, koncept „šest carstava“ ili „šest domena postojanja“ odnosi se na različita stanja postojanja u koja se živa bića mogu ponovo roditi unutar ciklusa samsare, što je ciklus rođenja, smrti i ponovnog rađanja. Ova područja predstavljaju različite nivoe postojanja, od kojih svaki karakteriše specifične vrste patnje i iskustva, i često su prikazani u dijagramu nalik točku poznatom kao „Točak života“ ili „BavaČakra“.

Šest carstava su:

  1. Carstvo Božanstava (Deva ili Devata carstvo): Bića u ovom carstvu doživljavaju visok stepen zadovoljstva, luksuza i obilja. Međutim, često ih proždire ponos, privrženost i samozadovoljstvo, što može dovesti do pada u niže sfere kada se njihova dobra karma iscrpi.
  2. Carstvo ljubomornih Božanstava (Asura ili Titansko carstvo): Bića u ovom carstvu karakterišu ljubomora, agresija i stalne borbe. Oni se često takmiče sa bogovima za resurse i moć, ali ih na kraju progutaju sopstvene negativne emocije.
  3. Ljudsko carstvo: Ljudsko carstvo se posmatra kao područje mogućnosti i duhovnog potencijala. Bića u ovoj oblasti imaju kapacitet i za pozitivne i za negativne akcije, a njihova iskustva su mešavina zadovoljstva i patnje. Smatra se da je to dragocena prilika da se postigne prosvetljenje.
  4. Životinjsko carstvo: Bića u ovom carstvu doživljavaju neznanje i instinktivno ponašanje. Oni su podložni raznim oblicima patnje, kao što su grabež, glad i strah. Životinjsko carstvo predstavlja ograničenu sposobnost razumevanja i duhovnog rasta.

 

  1. Carstvo gladnih duhova (Preta carstvo): Bića u ovom carstvu su prikazana kao izuzetno gladna i žedna, ali imaju mala usta i ogromne stomake, što im onemogućava da zadovolje svoje žudnje. Ovo carstvo predstavlja intenzivnu žudnju i vezanost.
  2. Carstvo pakla (Naraka carstvo): Bića u ovom carstvu trpe ekstremnu patnju i muku. Postoje različiti nivoi carstva pakla, od kojih je svaki povezan sa različitim oblicima patnje, kao što su toplota, hladnoća i nasilje. Veruje se da se bića ponovo rađaju u ovim oblastima kao rezultat intenzivne negativne karme.

Ciklus ponovnog rađanja kroz ove oblasti vođen je zakonom karme, gde nečiji postupci u prethodnim životima određuju njihovo buduće ponovno rođenje. Krajnji cilj u tibetanskom budizmu, kao iu drugim budističkim tradicijama, jeste da se oslobodi ciklusa samsare i postigne oslobođenje (nirvana) ili potpuno prosvetljenje (buda).

Tibetanska budistička učenja često naglašavaju važnost negovanja pozitivnih kvaliteta i angažovanja u duhovnim praksama da bi se prevazišao ciklus patnje i dostigao više stanje postojanja, na kraju potpuno izbegavši ciklus rođenja i smrti.

Ovo je uticalo i na zapad. Tako je Timoti Liri bio psiholog, pisac i zagovornik upotrebe psihodeličnih supstanci, posebno LSD-a (dietilamid lizerginske kiseline). Postao je poznat šezdesetih godina prošlog veka po istraživanju i promociji psihodelika, kao i po zalaganju za lična i duhovna istraživanja kroz upotrebu ovih supstanci. Liri je bio kontroverzna ličnost, a njegove ideje i akcije su imale značajan uticaj na kontrakulturni pokret 1960-ih.

Jedan od koncepata koji se povezuje sa Timotijem Lirijem je ideja „Barda“. Termin „Bardo“ je pozajmljen iz tibetanskog budizma, gde se odnosi na srednje stanje između smrti i ponovnog rođenja. Liri, zajedno sa svojim kolegom Ričardom Alpertom (koji je kasnije postao poznat kao Ram Das), prilagodio je ovaj koncept da opiše različita stanja svesti koja se doživljavaju tokom psihodeličnih putovanja, posebno ona izazvana LSD-om.

Liri je predložio model poznat kao „model svesti sa osam krugova“, u kome je sugerisao da bi upotreba psihodelika mogla da vodi pojedince kroz različite faze svesti, od kojih je svaki uporedio sa različitim „Bardom“. Ovi stadijumi ili „krugovi“ predstavljali su različite nivoe svesti i percepcije, od osnovnih instinkata preživljavanja do viših stanja prosvetljenja.

Lirijevo tumačenje Barda i njegovo zalaganje za upotrebu psihodelika kao alata za lično i duhovno istraživanje naišli su na entuzijazam i kritiku. Neki su njegov rad videli kao revolucionaran i transformativan, dok su ga drugi videli kao nepromišljen i opasan. Na kraju krajeva, Lirijev uticaj na kontrakulturu i proučavanje svesti ostaje značajan deo kulturnog i istorijskog pejzaža 1960-ih, ali sam Liri je više puta hapšen i odležao je zatvorsku kaznu zbog zalaganja za LSD i eksperimentisanja sa njime.

Tibetanska praksa Tumo Joge -natprirodne moći Ledenog čoveka

Magija za Mir u svetu

Purba najmoćnije magijsko oružje Tibeta

Reiki -kako su nju ejdžeri upropastili i zatrovali japansku umetnost lečenja?

Feng Šui -magijska ogledala i zagrobni život

Loke

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde