Tradicionalno kuvano vino koje se konzumira u Noći veštica ima namenu da poveća psihičke sposobnosti vizija sveta  duhova ,koje se doživljavaju u noći kada je veo između dva sveta veoma tanak.

…Samhain dolazi

„Evo najmračnije noći u dugačkom baršunastom crnom ogrtaču koji se vuče po zemlji;  Iz mraka u hladnom kristalno čistom vazduhu,mokra i sablasna magla dodiruje ti lice i prste, tiho mrmljajući u ušima glasovima predaka. Sveće bacaju treperav odsjaj na tamno prozorsko staklo za one koji su otišli. Samhain dolazi…“

Uoči dolaska Samhaina, Veštičje Nove godine, koja se popularno naziva i Halloween ili najpoznatije Noć veštica ,iz keltska tradicija je dolazi spremanje čarobnog  napitka za veštice i one koji žele da pogledaju u svet dihova.U  osnovi ovog napitka je  vruće kuvano vino napravljeno od crvenog vina ili jabukovače, začina Samhaina i biljaka kojima zapravo se povećava psihička svest. Dok pozivamo naše pretke da kroz veo pređu u svet živih iz duhovnog sveta, ovo vino se može postaviti na oltar kao ponuda njima. Vino se takođe  koristi kao slava (koja se sipa na zemlju) u čast duhova predaka.

Vino se prema keltskim izvorima  tradicionalno kuva sa sledećim sastojcima ,mada postoje razne varijacije ovog recepta.

Crveno ili crno vino ili jabukovača -rum,rakija ,karanfilić , kora pomorandže ,zvezde anisa,  štapići cimeta , sveže pomorandže i kora pomorandže ,sveže jabuke , sok od nara,a neko dodaje i alevu papriku.

Bilje kojs se dodaje  uključuje dodavanje vrlo malih količina cvetova bazge, mugvorta, lavande i / ili nevena. Bazgu i mugvort treba koristiti u vrlo malim količina jer Mugvort (Artemisia Vulgaris) je vrlo moćna vizionarska biljka i treba je koristiti sa velikim oprezom kada se uzima interno. Takođe, Mugvort se nikada ne sme uzimati tokom trudnoće.

Pripremite sveže kriške jabuke i kriške pomorandže koje se mogu oblikovati u zvezde  ili polumesece. Isecite  pomorandžine kore u spirale i stavite ih kao ukras.

Uputstva:

U velikom loncu na šporetu ili kotliću  sipati

1 litra vina po vašem ukusu, ili 1 litra soka od jabukovače, brusnice…(za one koji ne vole alkohol)

1 jabuka u jezgru i na kriške

1 pomorandža narezana na kolutove, uklonjeni krajevi

1 limun isečen na kolutove, uklonjeni krajevi.

3 štapići cimeta

20 celih karanfilića

1 zvezda anisa

½ šolja meda ili smeđeg sećera
Bilo koje potrošno bilje koje može doprineti vašoj nameri.

Ako  pripremate na šporetu, stavite sve sastojke u lonac i podesite temperaturu do srednje jake. Neposredno pre ključanja, smanjite  na srednje nisko i pustite da krčka (ne kuvajte ) najmanje 30 minuta, često mešajući i ulivajući u svoju nameru. Ako koristite vino, zaista je važno da ga ne prokuvate, jer će to ukloniti sadržaj alkohola.
Služite vruće.

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde