Ove 2020 god. Noć veštica biće u vreme punog meseca.Zato ćemo vam predstaviti najpoznatije evropske boginje Meseca, iako ih širom sveta svaka drevna kultura ima mnoštvo.Takođe ,postoji zanimljiv medijski trend u predstavljanju veštica kao starica. Tek ponekada se kostimima za Noć veštica da erotična nota ,ali je uglavnom njihova prikaza u starim oronulim odelima i starog lika.Ne znamo konkretnu namenu ovakve medijski propagande ali je činjenica ,da su se veštičarstvom bavile i mlađe žene i da Mesec jeste povezan sa veštičarstvom i magijom.Ako pogledamo istorijat evropskog veštičarstva grčka boginja veštica Hekata, nikada u svojoj domovini nije bila prikazivana kao starica.Danas se u eklektičnom veštičarstvu Hekata takođe predstavlja kao jedna od boginja Noći veštica, iako Gardnerovska Vika izvorno nema veze sa ovim božanstvom .Reklo bi se da je atribut starica  došao upravo iz keltskog paganizma ,koji je osnova Vike i koji u svojoj tradiciji govori o Trojnoj boginji sa aspekta -devica-majka- starica.

Mesec je fascinirao čovečanstvo otkako su prvi put razmišljali o univerzumu. Mesec je taj koji sadrži magiju , misteriju i iluziju.Ima magnetizam da utiče na naše emocije,podiže  okeane i mora. Mesec ima cikluse rasta i opadanja i ponekad potpuno nestane. Mesec pomaže pticama i životinjama da se kreću po planeti. Pomaže nam da izmerimo najbolje vreme za sadnju semena i žetvu useva.

U ezoterijskom smislu iako mnogi neopagani nisu Vika, a unutar samog neopaganizma prakse i teologija se veoma razlikuju, mnogi inicirani Vikani ali  i drugi neopagani poštuju „Trojnu boginju“  Po njihovom mišljenju, seksualnost, trudnoća, dojenje – i drugi ženski reproduktivni procesi – su načini na koje žene mogu da otelotvore Boginju, čineći fizičko telo svetim.

Devica  -predstavlja očaravanje, početak, širenje, obećanje novih početaka, rođenje, mladost i mladalački entuzijazam, predstavljen rastućim mesecom.

Majka -predstavlja zrelost, plodnost, seksualnost, ispunjenost, stabilnost, moć i život predstavljen punim mesecom.

Starica- predstavlja mudrost, odmor, smrt i završetke predstavljene

Najistaknutija drevna Trojna boginja bila je Dijana , Prema Robertu Gravesu, koji je popularizovao koncept 20. veka Hekata je bila „originalna“ boginja trostrukog meseca. Dijana i Hekate su bile predstavljene u trostrukom obliku od ranih dana njihovog bogosluženja, a posebno Diana je počela da se posmatra kao trojedinstvo tri boginje u jednoj, koje su se posmatrale kao različiti aspekti jednog božanskog bića: „Diana kao lovkinja , Diana kao mesec, Diana iz podzemlja “ Dodatni primeri boginje Hekate posmatrane kao trostruke boginje povezane sa veštičarenjem uključuju Lukanovu priču o grupi veštica, napisanu u 1. veku pre nove ere.Specifični karakter modernog novopaganskog arhetipa Maiden(Devojka) , Mother (Majka)  i Crone (Starica ili Kruna) nije pronađen ni u jednom drevnom izvoru povezanom direktno sa Hekatom. I Diana i Hekate su gotovo uvek bile opisivane kao devojačke boginje, sa izgledom poput mlade žene.Neopagani danas slede put trojedinstva Hekate i Dijane pa tako postoje koveni i jedne i druge boginje.

Krenimo od grčkog panteona

Artemida boginja rastućeg Meseca 

 

 

Artemida grčka boginja rastućeg meseca, je odmah po rođenju pomogla majci Leto da rodi brata blizanca, što ju je učinulo zaštitnicom porođaja. Postala je boginja lova, čistoće, porođaja, i divljih i pitomih životinja, i meseca. Predstavljena je  rastućim mesecom u tradiciji trostruke boginje, Artemida  je oličenje mladosti  širenja, uzbuđenja, nevinosti i razigrane erotske aure. Njeni simboli su luk i strela, rastući polumesec, jelen i medved.

 

Grčki kalendar je bio podeljen na tri desetodnevna perioda za svaki mesečev ciklus koji je počeo posle mladog meseca. Artemida  je simbolizovana kao rastući mesec i prva je trećina arhetipa trostruke boginje. Ona je mladost, lepota i nevinost prirode. Bila je boginja tranzicije i bila je putokaz onima koji se bore da prežive, a zapravo je pomagala ljudima  da napreduju u teškim okolnostima.

Selena „Oko noći“

 

Selena , boginja meseca Titana, zrela i majčinska, često je prikazana u kočiji koju vuku krilati konji, noseći polumesec kao krunu. Nazvana je „Okom noći“, punog meseca, okrugle jarke bele boginje trostrukog meseca. U umetničkim delima lice joj je zaobljenije, a stas kraći i puniji od stasa mlade boginje.

Takođe Selena je  nazvana Mene , latinski „mesec“, Selena je povezana je sa mesečnim ciklusom žene, a time i sa plodnošću. Bila je jedina grčka boginja za koju se govori da je otelotvorenje meseca, a ne samo predstavljanje. Selenini rimski pandani bile su Diana i Luna, koje su imale hramove u brdima Rima .

Poput jarko belog punog meseca, i ova boginja je počastvovana belom bojom. Pan,Selenin ljubavnik, dao joj je krdo belih volova, a konji koji su vukli njena kola bili su beli. Proslavili su je belim svećama i belim ružama. Rečeno je da su mesečevi zraci padali na usnule smrtnike dok su Selenini poljupci padali na njenu istinsku ljubav, Endimiona,koga je Zevs po Seleninoj molbi poslao u večni san kako bi ostao besmrtan.

 

Hekata boginja magije 

 

 

 

Hekata boginja meseca i boginja magije je opadajući mesec u grčkoj tradiciji; treći deo arhetipa boginje trostrukog meseca. Plodnost i fizička lepota odavno su napustili staricu , ali ona ima mudrost koja može doći samo sa godinama i dugim životom. Neki kipovi i ilustracije boginje prikazuju je sa tri glave, sve okrenute u različitim pravcima. Neki je prikazuju sa psima pored sebe i isprepletenim zmijama dok je nosila zapaljenu baklju da joj osvetli put. Baklja u rukama Hekate simbolozuje mudrost i prosvetljenje koju njena „starost“ donosi.Njen mit potiče od egipatske boginje babice Hekat . Grci su naglasili njenu vladavinu podzemljem .

Slično u rimskoj tradiciji, Hekate ili Trivia su nadgledali duše mladih žena koje su preminule pre svojih glavnih godina.te je moguće je da se negativni aspekt boginje Hekate rodio na ovaj način; bila je povezana sa besnim, nemirnim dušama.

Bila je bolničarka svih živih bića, zaštitnica porođaja i poput Artemide, boginje prelaza. Po prirodi neovisna, upoređivana je i ponekad pomešana sa mladom Artemidom i sigurno je starija, mudrija inkarnacija boginje. Kako Artemida raste, poput rastućeg meseca, Hekata usporava i baca ono što je s vremenom postalo nepotrebno.

Hekata-Lunarna Božica

 

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde