Kada tarot čitanje pokazuju karte Male Arkane koje pripadaju broju  pet, postoji verovatnoća da će doći do poremećaja, izazova, razočarenja i borbe u životu ispitanika. Kao tumač  vaš posao je da ove teške aspekte prevedete u pozitivne mogućnosti ukoliko okolne karte ne govore drugačije. Obavestite svog klijenta da pet označava prekretnicu, platformu sa koje možete sagledati novu perspektivu, šansu da prihvatite promene i priliku da naučite više o sebi.

Major Arcana V: Hijerofant

Reč ‘Hijerofant’ potiče od starogrčkog i predstavlja kombinaciju ‘ ta hiera’;sveto , i “ phainein ‘ ; pokazati. U mnogim starijim palubama kartica se ponekad naziva ‘Papa’. Najčešća tumačenja su donekle negativna: organizovana religija, dogma, nefleksibilnost, institucije, konvencionalnost, usaglašenost, doktrina itd. Sveti čovek se smatra kanalom između Boga i običnog čoveka.


Vreme je da Hijerofanta prepoznajemo kao snažniji i pozitivniji uticaj nego što se često dodeljuje. ‘Sveti’ znači ‘celovit’ ili ‘celovitost’, a ‘pokazati’ znači ukazati, voditi i demonstrirati. Prema tome, ima smisla tumačiti karticu kao unutrašnje vođstvo, a ne kao neki spoljašnji autoritet koji nas stalno prekida da se pridržavamo standarda ponašanja koji se smatra prikladnim.Hijerofant može kao takav imati i pozitivno značenje naročito kada se kao dogma ili etičke norme nalazi kao prepreka lukavim kartama.

Kada se Hijerofant pojavi u čitanju, on predstavlja „viši autoritet“, kao što je prethodno opisano, međutim, vi kao tumač možete izraziti ideju da klijent u sebi sadrži sve smernice koje traže i da nema potrebe da idu bilo više od toga. Dozvolite Hijerofantu da otvori put komunikacije između vas i vašeg klijenta, i koristite karticu kako biste impresionirali osećaj samopouzdanja i samopouzdanja prema ispitaniku.

Petica štapova 

Petica štapova se obično tumači kao različitost,sukobi manjak argumenata, rivalstvo  neslaganja,  i konkurenciju. Takođe može predstavljati smetnju, iritaciju i netoleranciju. Kada se petica stapova pojavi obrnuto, to može ukazivati na eskalaciju svih ovih stvari, što znači da se neslaganje može pretvoriti u totalnu bitku.

Ova kartica pokazuje da je pitanje moglo biti van ravnoteže sa njegovom ili njenom okolinom, drugim ljudima, situacijama ili čak njihovim vlastitim telom. Ovde postoje dve mogućnosti, ili se povući na kratko vreme radi odmora  ili da nastavimo s poverenjem prema pobedi.
Ako se čini da je prvi način odgovarajući, onda je mudro shvatiti da razlike između pojedinaca nisu loša stvar, niti je neophodno boriti se oko njih. Možda je vreme da prihvatite da je u redu da se ne slažete i nastavite dalje.
Drugi način  može izazvati više problema, a osećaj pobede može biti kratkotrajan. Međutim, pojedinac mora da sudi sam za sebe i može biti da je situacija pozitivna, kao što je takmičenje i dobijanje novog posla, osvajanje takmičenja ili otkrivanje načina da se izleče.

Petica pehara

Petica pehara je karta koja  se odnosi na tugu, gubitak, bol, očaj, krivicu i razočaranje. Niko ne želi da vidi ovu kartu u čitanju. Pet pehara zrači tugom.
Kartica se često ilustruje kao figura okrenuta leđima i  nagnuta u tugu.Tri prosute čaše pred njim. Iza njega su dve pune čaše i onaj kome se čita teži ka tome da odbac bol u pokuša da nađe oporavak..

Međutim značenje  jednog od aspekata Petica kao prekretnice je onda kada klijent   shvati da to ne može uvek biti trenutni pokret. Ponekad postoji potreba za radom kroz proces, kao i sa tugom što se mora raditi. Ne možete očekivati da se osoba oseća bolje u jednom trenutku.
Jedna od najtežih stvari za čitača tarota je da se ova kartica pojavi u budućem položaju. Ne pokušavajte da je odbacite , već objasnite da će, bez obzira na događaj na koji se kartica odnosi, na kraju proći i da je važno zapamtiti da bol ne mora imati jednaku bespomoćnost. Istaknite da će uvek postojati tračak nade.Ti će se trenuci proširiti i jednog dana bol će se povući, čime će se stvoriti put za dobre uspomene i sreću da zauzmu njegovo mjesto.
Kada se petica pehara pojavi  obrnutom onda je vaš klijent možda u poricanju ili potiskivanju emocionalnog odgovora.  Stvarnost je da oni svoju bol  nisu preboleli i moraju dopustiti sebi da rade kroz svoje emocije. To vam može pomoći da se fokusirate na svog klijenta radeći svoj put ka metaforičnoj lestvici emocija. Polako, polako od očaja do beznađa, ljutnje na frustraciju i na kraju na nadu.

Petica mačeva

Smisao karte  petica mača je zloban, laž, kleveta, podmuklost, zlobnost, okrutnost, maltretiranje. Karticu često ilustruje  pobednika lukavog izraza lica  u posedu pet mačeva dok jedna osoba odlazi, a druga, dalje u daljini, očajno se hvata za  glavu. Obrnuto, kartica znači gotovo istu stvar, iako se energija može ili pojačati ili raspršiti u zavisnosti od okolnih kartica.

Pet mačeva je često problematično za čitaoce. Često se isplati tražiti da se ukaže na koje se figure poistovećuju. Svi smo bili krivi što smo iskoristili nečiji poraz ili čak pokrenuli taj poraz.
Postoji veoma važan deo ove kartice, i to je jedna osoba koja je odlučila da ode. On nije u očaju, ne igra ulogu žrtve. On jednostavno donosi odluku da skrene pažnju sa situacije. Ovo je ključno zato što ostavlja manipulatora da ništa ne pritiska. Manipulator lukavog lica verovatno je očekivao borbu i bio je spreman za to, zaista, čak i uživajući u perspektivi. Onaj ko je otišao je  je izvukao vetar iz njegovih jedara i pobeda, kakva je ona, je pirova..
Kada se kartica pet mačeva  pojavi u čitanju, pokušajte da utvrdite da li je klijent podstrekač, žrtva ili onaj koji je zaista u kontroli, onaj koji kaže: „Ovo nije igra i ja više nisam voljan da učestvujem.“!

U petici mačeva postoji prilika i tu se odlučuje da skrenete pažnju sa situacije. Možete ostati i raspravljati se, ali nećete osvojiti ovu igru jer vaša moć proizilazi iz situacije da odete.
Takođe  ova kartica se ponekad pojavljuje da označi dete u nevolji. Roditelj možda nije svestan da je dete zlostavljano ili zlostavlja.

Petica pentakla 

Pet pentakla je još jedna karta koju ne bismo hteli da vidimo u čitanju. Opšte značenje kartice je , osiromašenje, finansijski propast, glad, materijalni gubitak, odbacivanje, beskućništvo,razvod i otpuštanje.

Obrnuto, može ukazati na kraj takvog perioda ili na smanjenje manifestacija.

 

Ova kartica može ići još dublje, ukazujući na nekoga sa ekstremnim nedostatkom samopouzdanja ili osećajem nedostojnosti. Ta osećanja su toliko duboka da se osoba odvojila od društva ili nije u stanju da pruži pomoć. U ovom slučaju, malo je verovatno da će predstavljati vašeg klijenta ili oni neće ni biti s vama. Imajte na umu, međutim, da možete biti poslednje sredstvo, u kom slučaju ta osoba treba ozbiljnu podršku.
Pažljivo pogledajte ostale kartice u čitanju da biste utvrdili verovatno značenje ove kartice. Ako je kartica okružena drugim negativnim karticama, onda se pripremite za težak period. Ako je ton čitanja inače optimističan onda možete naglasiti priliku na kartici. Na primer, ako se gubi posao na horizontu, onda bi to bila savršena prilika za  novi posao. Možda se klijent otuđio od svoje porodice ili bliskog prijatelja; ovo je dobar trenutak da se ponovo povežete.

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde