Oko Horusa hotel na obali Sredozemnog mora, jeste neobična investicija ,koja pleni svojom mističnom gradnjom ali i udobnošću koju pruža.

Arhitektonsko rešenje

Luis De Garrido : OKO HORUS-a Eko-hotel se nalazi na malom rajskom ostrvu Adasi Sedir u zalivu Gokova i veoma je blizu jugozapadne obale Turske.

Kuća se nalazi pored plaže Kleopatra koja se smatra najlepšom plažom na svetu. Kleopatrina plaža je poklon Marka Antonija Kleopatri, u znak svoje ljubavi naredio je da se pesak prenese iz Egipta na ostrvo kako bi se napravila najlepša i najromantičnija plaža koja je ikada postojala kako bi zadovoljio svoju voljenu Kleopatru.

 

Slično, EIE of HORUS Eco-Hotel takođe ima za cilj da stvori rajski  oblik kuće sa unutrašnjom mikroklimom i prostornim karakteristikama i dizajnerskim oblicima koji odgovaraju plaži i poznatom imenu ostrva i koji je u stanju da zadovolji potrebe svog stanari (funkcionalni, emocionalni, simbolički i ekološki).

 

Kuća ima snažne simboličke osobine i namenjena je da predstavlja želje, snove i težnje za osobu čijim je životom inspirisana, a rezultat je optimizovanog procesa projektovanja. Ovaj proces dizajna takođe obezbeđuje besprekornu integraciju kućišta sa prirodom i njegovu nameru da deluje kao „zvučna ploča“ za povećanje sreće svojih stanara.

Slično, korišćeni proces projektovanja je postigao savršenu sintezu između potreba svojih stanara, sa potrebama životne sredine, što je dovelo do arhitektonskog dizajna sa najvišim mogućim nivoom održivosti. Ukratko, proces dizajna teži da napravi uzornu kuću, kuću iz snova, onu koja služi kao referenca i inspiracija za buduće generacije. Kućište je integrisano u kupolu od fasetiranog stakla, kao treća koža. Kupola stvara zaštitni arhitektonski omotač koji stvara stabilnu mikroklimu unutra i garantuje udobnost svojim stanarima u svakom trenutku.

Kuća je kružna, sa dvorištem u obliku oka, i ima 4 sprata. U podrumu se nalaze sobe za goste, sobe za sastanke, sobe za igre i sobe za kućni bioskop. Prostorije su osvetljene kroz podzemna dvorišta i kroz bazen, s obzirom da su mnogi zidovi omotača stakleni. Takođe, unutrašnje prostorije su osvetljene kroz centralno dvorište koje prolazi kroz celu kuću. Podrum ima direktan bočni pristup ostrvu preko pešačke rampe sa blagim nagibom, što inspiriše da se prošeta i odvoji trenutak za razmišljanje o životu. U prizemlju se nalaze dnevni boravak, trpezarija, kuhinja i servisne prostorije. Prizemlje je skoro u potpunosti okruženo bazenom i celina je uokvirena sa dva uzdužna zida različite visine, u obliku oka. Tako kuća ima dva ulaza (severni i južni), a treći izlazi na balkon sa prozorima u obliku Ankha. Na prvom spratu se nalazi glavna spavaća soba i sobe za goste. Konačno, na poslednjem spratu se nalazi krovna bašta, koja je zasvođena upadljivom fasetiranom staklenom kupolom. Obojene staklene lamele kupole su strateški postavljene tako da se (promenom njihove boje i nagiba) u unutrašnjosti održava stabilan nivo osvetljenja, kao i stabilna temperatura, koja obezbeđuje udobnost stanarima u svakom trenutku.

 

Energetska samodovoljnost

 

Eko-hotel Eie of Horus je energetski samodovoljan. To znači da priključak na električnu mrežu nije potreban.

 

Ova energetska samodovoljnost je postignuta nizom komplementarnih strategija:

 

 1. Odličan bioklimatski dizajn je izveden da bi se smanjila potreba za energijom. Kupola od obojenih staklenih žaluzina stvara unutrašnju mikroklimu, koja garantuje dobrobit stanara. Pored toga, sve vrste bioklimatskih strategija su korišćene u dizajnu kuće kako bi se osiguralo da se troši najmanja količina energije. Prirodno je osvetljen, prirodno provetren i samostalno reguliše temperaturu, tokom cele godine. Zahvaljujući posebnom samoregulišućem dizajnu, kuća se leti hladi, a zimi greje. Slično, tokom dana zgrada je osvetljena prirodno, svakog dana u godini, bez upotrebe veštačkog osvetljenja.

 

 1. U zgradu su ugrađeni samo osnovni uređaji sa veoma niskom potrošnjom energije.

 

 1. Korišćena su tela za veštačko osvetljenje OLED sa veoma malom potrošnjom energije.

 

 1. Kuhinja i frižider se napajaju biogasom koji nastaje fermentacijom organskih ostataka stoke. Takođe imaju fotonaponski sistem za hitno napajanje, za određene trenutke.

Beskonačan životni ciklus

 

Svaka komponenta EIE of HORUS Eco-Hotela je dizajnirana da se na suvo montira pomoću šrafova, eksera ili pritiska. Na ovaj način se mogu lako ukloniti iz zgrade da bi se popravili, ponovo upotrebili ili vraćeni. Tako zgrada može da traje beskonačno, uz veoma nisku potrošnju energije.

 

Krovni vrt prekriven staklenom kupolom

 

Jedan od ciljeva dizajna EIE of HORUS Eco-Hotela je izgradnja integrisanog kućišta unutar kupole okružene fasetiranim staklenim lamelama. Tako kupola služi i kao arhitektonski omotač za fantastičan krovni vrt koji se nalazi na vrhu kupole. Tako, krovna bašta postaje raj, jer ima ugodnu temperaturu u svakom trenutku, hladan povetarac Sredozemnog mora nežno prelazi njegov put i uvek je zaštićen od kiše. Krovna bašta je projektovana korišćenjem autohtonih biljnih vrsta, koje troše malo vode (lavanda, ruzmarin, timijan,…).

Reverzibilni enterijer

 

Sve unutrašnje završne obrade EIE of HORUS Eco-Hotela su reverzibilne. To jest, možete ih lako ukloniti, preuzeti i zameniti. Sve završne obloge se sklapaju pritiskom ili zavrtnjima i stoga se lako mogu popraviti i zameniti. Ovaj koncept se proteže čak i na opremu za kupatilo i kuhinju, toalet i kuhinjski nameštaj.

 

Upotreba ekološki prihvatljivih materijala

 

Eko-Hotel OKO HORUS koristi čisto ekološke i zdrave materijale, uključujući nove proizvode, visoko inovativne ekološke proizvode (izolacije od recikliranih avionskih peškira, izolacije od recikliranog stakla, izolacije od staklenih flaša, panela od staklenih prozora, šrafova, gvožđa, …. ekstrudirani polikarbonatni paneli, Panelate, GEA ekološke boje itd.)

 

Da promoviše dobrobit i sreću stanara stambenog prostora

 

Možda se čini da svako ima različite potrebe i drugačiji koncept sreće. Međutim, sa fizičkog, emocionalnog i psihološkog stanovišta, može se identifikovati skup opštih obrazaca koji mogu da obezbede dobrobit i sreću ljudi. Ovi obrasci su u potpunosti uzeti u obzir u dizajnu Eko-kuće EIE OF HORUS, i tako postaje zvučna ploča koja može da promoviše i poveća sreću stanara.

 

 1. Termička stabilnost

 

 1. Sezonske varijacije temperature

 

 1. Prirodno osvetljenje

 

 1. Tehnološka jednostavnost i minimalno održavanje

 

 1. Prirodni materijali

 

 1. Arhitektonski dizajn jednostavan i nije monoton

 

 1. Upotreba ispravnih boja

 

 1. Osećaj sigurnosti i privatnosti

 

 1. Lepota

 

 1. Odsustvo patogena

 

 1. Prozračnost

 

 1. Stimulišite međuljudske odnose

 

 1. Samoodrživost (energija, voda i hrana)

Čitav tekst možete pročitati na linku

https://amazingarchitecture.com/hotel/eye-of-horus-luxury-eco-hotel-in-sedir-adasi-island-turkey-by-luis-de-garrido-architects

Sirenum scopuli-mistična ostrva Sirena

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde