Podvezice sa pentagramom i seksi kostimi su vrlo često obeležje Noći Veštica .No da li ste znali da podvezica u veštičarstvu ima svoje istorijsko i magijsko značenje?

Veštice koje nose podvezice

U knjizi Dorien  Valiente,sveštenice Gardnerovog Kovena “ ABC of Witchcraft,“ spominje  ss nekoliko istorijskih primera srednjovekovnog čarobnjaštva s podvezicama.

Veštica koja nosi podvezicu prikazana je na crtežu iz ranog modernog perioda. Da li umetnik samo uključuje tipičnu modu za taj vremenski period ili je to stereotip veštica nije poznato. Podvezice su vekovima nosile i žene i muškarci .Namena im je bila da su ih nosili kako bi čuvali čarape  umotane u njih. Veštice prošlih vekova možda su ih koristile i za skrivanje svojih vradžbina jer su ih se lako sakrile od očiju drugih.

U suđenjima za veštice podvezice su  bile povezani sa Đavolom. Optuživan veštice su često opisivale odeću djavola kao povezanu s podvezicama.

Margaret A. Murrai, britanska antropologistkinja o podvezicama govori kao  tajnom  simbolu identifikacije među srednjovekovnim vešticama; međutim, ne postoje dokazi da su veštice bile široko ili jednolično organizovane na taj način.

Ù neopaganskoj Viki podvezica je amblem odnosno Svečani predmet Visoke sveštenice zanata. U Kovenu ona označava Rang među ostalim vešticama.Boje i materijali mogu varirati.

Obično su izrađene od zelene kože obložene plavom svilom koja je ukrašena  velikom srebrnom kopčom, koja predstavlja Koven nad kojim vlada. Tamo gde ima više od jedne srebrne kopče na podvezici zapravo predstavlja Kovene  pod svojim autoritetom.Velika kopča predstavlja centralni Koven a manje  kopče  ili drugi srebrni ukrasi koji predstavljaju ostale

Tradicionalno se nosi na levoj nozi, odmah iznad kolena pričvršćenu kopčom ili trakama / štapima.

Crvene podvezice tradicionalno su se  nosile u veštičjem kovenu  Summoner, član Kovena koji će izaći i informisati Veštice o datumu, vremenu i lokaciji nadolazećih sastanaka je nosio podvezicu.Crveni podvezice su drugima značili da dolazi sa istinskom porukom vođe Koven-a, važnim znakom kada je želeo da sakrije te aktivnosti od vlasti.

Osim što se crvena podvezica stavlja na oltar kada se priziva boginja Aradia čiji je i simbol,podvezice se mogu koristiti i za pravljenje sopstvenog talismana.

 

Crno – da biste izbacili negativnost, zaštitili od negativnog uticaja, spajanje sa tamom.

Belo – da zadrži čistoću, takođe zaštitnu boju, da priziva nebeske sile.

Crveno – za strast; izazivati požudu; za zaštitu od predaka.

Ružičasta – da biste privukli romantičnu ljubav
Zelena – za novac

Najbolje su čipkane podvezice koje mozete ukrasiti perlama i ostalim dodacima za vašu namenu..Vaša podvezica može biti skrivena ispod suknje, haljine … Druga opcija je da kupite podvezicu za odeću zatim dodajte svoje omiljene eliksire za očaravanje mesečevu vodu, čarobna ulja …

Red podvezice je najviši i najstariji viteški red u Britaniji i onaj koji se obično pojavljuje u raspravama o vešticama podvezicama.

1348. godine kralj Edvard III održao je Bal  kada je žena neočekivano spustila podvezicu pred kralja i njegove ljude. Jedan od muškaraca je pljesnuo i zaplesao i prokomentarisao  o tome koliko je odvratno i uvredljivo za ovu ženu da dozvoli da joj podvezica sklizne .Ali kralj Edvard III je to smatrao dobrim znakom, pokupio je podvezicu i zabranio svojim ljudima da ikada više komentarišu o tome. Zašto bi se branio tako nepristojnom gestom?

Legenda kaže da je žena zapravo bila veštica, a kralj Edvard III je branio staru pagansku religiju. U stvari, kralj Edvard III je uzeo ovaj znak i poklonio se njemu Tada je stvorio kraljevski red podvezice – grupu vitezova koja ima najviše poštovanje do danas.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde