U tradicionalnom šamanizmu se radi i sa životinjskim duhovima,životinjama moći ,ali je generalno mnogo veći naglasak na precima i na duhovima lokacija.

Takozvani korenski šamanizam, koji je napravio Majkl Harnera, stavlja naglasak na rad sa životinjskim duhovima.  Harner je sreo neke prave šamane, živeo je u Amazonu sa plemenskim isceliteljima, ali ono što je podučavao bilo je različito od toga što je tamo naučio. Po nekima je stvari komercijalizovao, po drugima je to samo primer kolonijalističkog odnosa prema tim kulturama, dok neki misle da je osmislio način da zapadnjaci isto mogu da praktikuju nešto što liči na šamanizam, a što ne bi mogli inače da dobiju od tradicionalnih šamana i iscelitelja.Kako god Harnera je nakon napuštanja posla antropologa da bi se posvetio izučavanju šamanizma,od „instituta za zdravlje i lečenje kalifornijskog pacifičkog medicinskog centra“ odlikovan nagradom za “ pionire u lečenje integrativnom medicinom“

Veština prepoznavanja duhova životinja moći i koliko je meditacija sigurna tehnika

U tradicionalnom šamanizmu životinjski duhovi dolaze i odlaze, veoma često kao pomagači jačih duhova sa kojima šaman radi. U Harnerovom sistemu korenskog šamanizma, odakle se to raširilo i na mnoge nju ejdž grupe, to su duhovi koje neko sretne tokom transa na svom „putovanju“ i sa kojima uspostavi dugoročni odnos koji se vremenom sve više produbljuje.

Sa tim duhovima se razgovara, postavljaju se pitanja, oni odgovaraju i  pružaju pomoć.   Neke nju ejdž grupe za to koriste meditaciju i čekaju da se životinje moći pojave kao misao tokom meditacije. To nije baš najbolji način i to je više razgovor sa samim sobom, nego realni kontakt sa duhovima. Zapravo, u Harnerovom sistemu veoma često oni koji ga praktikuju i razgovaraju sami sa sobom i svojom podsvešću, ali postoje i neki koji su to praktikovali i uspeli da ostvare kontakt sa duhovima.

 

Cela veština leži u tome da neko nauči kako da razlikuje šta je informacija iz podsvesti, a to znači fantazija, a šta realan kontakt sa duhovima.  Ako nalazite ptičija pera to ne znači da vas kontaktira neki životinjski duh ptice, ili anđeo. To može da bude i to, duhovi nekad šalju poruku slanjem životinja,  ali je šansa za to mnogo manja nego da nije.

Harnerov pristup je više nastao pod uticajem animizma nego šamanizma. Animističke  kulture češće poznaju životinjske duhove pomagače od šamanističkih. U nekim afričkim kulturama ovakvi životinjski duhovi se javljaju u snovima da ih vode i prenose poruke predaka.

Postoji puno načina da pronađete koja je vaša životinja moći, ali je najbolje da pronađete nekog šamana da za vas ode na šamansko putovanje i otkrije koja je vaša životinja moći.

Drugi način je da duži vremenski period u meditaciji tražite da vam vaša životinja moći dođe u snovima.

Generalno, u animističkim kulturama ako je iscelitelj negde odsutan, životinjski duhovi će mu prići i reći mu da je neko iz plemena u nevolji i da mu je potrebna pomoć. Takođe, oni iscelitelju mogu preneti poruke duhova šume ili nekih nebeskih duhova. Zavisno od toga koje životinje se prikažu nekom u viziji, tokom plemenskih rituala koji uključuju supstance za menjanje stanja svesti, plemenski vrač određuje da li je ritual uspešan ili nije.

Postoji razlika između totemskih životinja,životinja moći i duhovnih životinjskih pomagača 

  • Totem životinje dolaze od ideje da neka porodica pripada klanu. Klan medveda, klan vukova, klan sova itd. Moguće je fizičko pretvaranje u takvu životinju. Ja sam gledao fizičke transformacije ljudi, gde su drastično se menjale crte lica, ruke i glas, ali pretvaranje u životinje nisam nikad video. Par ljudi koji su pouzdani su mi pričali da su to lično gledali, kako se žene pretvaraju u pticu i odlete. Ne komentarišem, ne tvrdim i dok sam ne vidim to iznosim samo kao kurizitet o kojem sam čuo.
  • Totem životinja služi i za definsanje identiteta klana, ali i za uređivanje društvenih odnosa. To konkretno znači da u recimo australijskoj aboridžinskoj zajednici svaka porodica ima specifičnu životinju koja je karakteriše, isto kao i veće grupacije unutar plemena. Dužnost starijih članova zajednice je da paze ko se udaje u koju grupaciju, a to prepoznaju po životinjama, kako se krvne linije ne bi ukrštale unutar grupacije, nego izvan i tako izbegli genetski problemi.  Totem životinje su dakle simbol moći klana i moći koju taj klan može da koristi.
  • Životinje moći su one koje dolaze i odlaze iz naših života. One nam pozajmljuju svoje moći i znanje, mada to tehnički baš i nije tačno već nas pre dovode u situaciju da možemo da imamo moć,  da bi mogli da učimo iz lekcija i iskušenja kroz koje prolazimo u životu.
  • Duhovni životinjski pomagači su naši čuvari i vodiči koji nam pomažu na putu. Možemo da ih imamo više i ne moraju dolaziti samo u postojećim životinjskim oblicima, već i kao mitološka bića, recimo vile i zmajevi.

Tradicionalno to se radi u prirodi i u nekim kulturama čeka se konkretna fizička životinja, kao znak, da dodje do onog ko čeka.

Jedan od načina,možda i najčešći, koji se radi i sa kojim se sa životinjama  moći povezuje u šamanizmu ,jeste da „plešete vašu životinju“.

Pre nego se počne pripremite prostor u kojem ćete to raditi. Ukoliko radite uprirodi onda ispoštujte pravila za rad u prirodi i duhovnim bićima koja tu žive. Ako radite u zatvorenom prostoru najpre se osigurajte da vas niko neće uznemiriti, a potom i da je prostor čist i da imate dovoljno prostora za plesanje. Čišćenje prostora dobro je raditi kađenjem. Domaća biljka kadulja, kod nas poznata još i kao žalfija, mudrac i kuš (Salvia officinalis) je za naše prilike sasvim pogodna za to. Prostor uredite po svom razumevanju, sveće, mirisi i kamen koji odgovara vašoj životinji mogu biti prisutni, a naravno možete pustiti i šamansko bubnjanje.Moj izbor je muzika koju je izdavala Harnerova fondacija za šamanske studije.

Stanete u centar prostora i raširite ruke, izgovarajući: „Moj dragi (reći vrstu životinje i ime ako ga znate), moj vodiču i zaštitniče molim te dođi i ispuni me svojim duhom.“ Zatim sedite, dišite i čekajte da telo počne samo da vam se pokreće. Ako se stvari uspešno dešavaju to će biti veoma nevoljno i van vaše kontrole, a postoji šansa i da ćete bili u laganom transu. Kada počne da vas napušta pokret, kako se polako vraćate u normalnu svest dobro je da pustite neku drugu muziku koja je smirujuća i koja će vam pomoći da se saberete i da to što se dešavalo „spustite na zemlju“. Sedeti neko vreme, disati i meditirati i nakon toga zapišite sve čega se setite i što mislite da je bilo važno.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde