Magija sa jajima je veoma popularan oblik narodne magije i gotovo da nema kulture koja ne poseduje magijske obrede ove vrste.Balkan i Bugarska naročito su bogati obredima vezanim za magiju sa jajima.Prenećemo vam samo neke informacije o ovoj vrsti magije,a vi uporedite sa onima kojim ste ,verujemo, već čuli.

Magija sa jajima za čišćenje i zaštitu

Jaja u magijskim obredima  se koriste za čišćenje od negativnih energija i crne magije, ali je manje poznato da mogu da spreče i neke ljude ili energije da se približe vašem domu. Postoji i vradžbina za zaštitu kada se jaje stavi ispod bebine kolevke, često u posudi sa solju, kako bi upilo bilo šta negativno što bi bilo poslato ka bebi. Deo ove vradžbine je da se čita Psalm broj 21 dok se jaje priprema za zaštitu. Isto tako, kao primer magije sa jajima jeste da jaja mogu da se iskoriste i tako da se u njih uhvati poslata vradžbina i da se ona „ubije“ u momentu kada se smrska jaje.

Magija sa jajima da se neko napadne ili neutrališe

Takođe,kao što se može koristiti da uhvati vradžbinu koja se onda u njemu neutrališe, magijsko jaje  može i da prenese nekome crnu magiju tako što se jaje sa vradžbinom zakopa u dvorište žrtve, ali za to se jaja mnogo ređe koriste. Tako da ako se nađu jaja u dvorištu, ili oko kuće, ili čak u kući, veća je šansa da neko misli da mu bacate magiju i tako pokušava da vas neutrališe, nego da se trudi da vas magijski napadne. Ali ako nadjete jaje sa osušenim laticama cveća, veoma je verovatno da je neko na vas polušao da baci magiju za kvarenje veze, ili braka,što je samo još jedan primer iz bogatog opusa magije sa jajima.

Ljubavna magija sa jajima

Jaje u magijskim obredima može da posluži i u određenoj vrsti ljubavne magije ,da se brak i očuva tako što se neko zadrži u kući, a ne da vara(popularno narodski rečeno) okolo. To se radi tako što se izvede vradžbina sa jajetom koja ima za cilj da ljubavni ili bračni partner ne ide u švaleraciju, ili da niko ne dolazi u kuću radi švaleracije.

Za to ljubomorni partner nabavi na papiru napisano ime partnera, koje je vlastoručno napisao partner koji se želi zadržati u kući. Zatim se razbije presno jaje tako da se ljuska što više sačuva. Taj papir sa imenom se stavi u ljusku i to se zakopa ispred kućnog praga.

To je vrsta magije sa jajetom da neko ostane u kući, ali može da se radi i da neko ode iz kuće. Zna se za jedan praktičan slučaj da je žena zakopala četiri kuvana jajeta na četiri ugla komšijske kuće i da su se posle toga njene komšije iselile i nikad više nisu došli ni u goste kod novih vlasnika. Kako se to radi nećemo vam reći, samo ćemo napomenuti da se za to koriste jaja od crne kokoši.

Magija sa jajima je popularna i u savremenom svetu

Ono što ni mi ne znamo, a ne sumnjamo da kad bi znali mnogi bi tražili da to nauče od nas, jeste kako su neki nigerijski političari pre par godina po svaku cenu u potrazi epskih razmera pokušavali da dodju do jaja lešinara, ptice koja je u Nigeriji, kao ugrožena vrsta, zaštićena zakonom. Njima su, naime, lokalni vračevi bili obećali pobedu na izborima ako im donesu jaja lešinara, za koje se veruje da poseduju veliku magijsku moć. Zato su bili unajmili decu da se penju po drveću višem od 40 metara, pošto se lešinari gnezde i legu jaja na tim i većim visinama, kako bi tražila jaja u sred noći, i pokupila ih na poseban način pošto se veruje da samo jaje koje nije dodirnula ljudska ruka poseduje natprirodne moći.  Da li su to bili baš političari koji su u Nigeriji te godine dobili izbore nije saopšteno.

Magija sa jajima – jaje crne kokoši

Ali ono što znamo jeste lokalna vradžbina sa jajetom koja je korištena u ovim krajevima, po Bosni najčešće, sa namerom da  veštica dobije duha koji će joj služiti. Posebno odabrana devojka, čiji prethodni život ispunjava magijske kriterijume, bila bi zadužena da mesec dana, dan i noć, ispod pazuha nosi takođe posebno odabrano jaje crne kokoške. Nakon tog vremena iz jajeta bi se izleglo natprirodno biće koje bi veštica zatim odgajala da bude demon koji joj služi za njene magijske poslove.

Magija sa jajima čak i na ovaj način „proizvođenjem“ demonskog bića ima veze sa otimanjem plodnosti iz okolnih kuća.Samo jaje se kod nekih srpskih vračara koristi i za proveru plodnosti kod muškarca ili žene,na raskrsnici,od određene kokoši,ali to su neke male tajne duboko čuvane u narodnim obredima – koje one retko žele da podele sa javnošću.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde