Snovi nose dubok značaj mnogim ljudima i daju uvid u svet ne samo naše podsvesti, nego i u neviđeni svet duhova i dimenzija „s one strane“. Snovi poseduju moć i takođe nam mogu dati uvid u skrivene svetove, unutar i van samih nas. Snovi su uveliko sastavni dio mnogih vera i magijskih praksi suron sveta ,u mnogim različitim kulturama.

Prema tradiciji Hudua i Vodouna, snovima upravljaju određeni duhovi i služe kao prag u svetove mrtvih. Primer, jedna od tradicija na jugu SAD-a je postavljanje ogledalceta, pričvršćenog na plavi privesak urokljivog oka iznad kolevke, da bi se dete zaštitilo od zlih haintova ili duhova, koji će dete pokušati ukrasti tokom noći kroz njegove/njene snove.

U haićanskom i jamajkanskom Vodounu, snove nastanjuju demonski entiteti, poznati kao Dzabi. Džabi su veoma slični varljivim duhovima ostalih kultura, ali s kobnijim obratom, budući da će oni u snovima ubiti osobu dok spava. U jamajkanskom Vodounu je ovo čak i kompleksnije, te se tumači da na snove može utecati i Duppy, zloćudan duh kojeg je izazvao predak. U ovim zemljama seljani plaćaju velike sume novca i stoku bokorima i veštičjim doktorima, da bi zaštitili svoje familije i stoku od takvih zlih entiteta i napada. U Vuduu, putem prakse poznate kao šetnja kroz snove, Prizivač koristi „Luzienne snove“ da bi saznao skrivenu informaciju. Način na koji ovo funkcioniše je prilično kao dvosmerni radio. Najprije Prizivač utone u duboki trans, birajući trenutak kada je ciljana žrtva već po prilici u dubokom snu. Onog trenutka kada Prizivač uđe u ovo stanje, on može unutar sveta duhova putovati do žrtve i direktno izvući informacije iz njegovog/njenog usnulog uma. Ovo je veoma opasno po obe strane, jer ako se osoba probudi prije nego se Prizivač vrati u svoje tijelo, njegov duh se zauvek zagubi u svijetu snova.

Da bi ovo sprečili, mnogi ljudi u Luizijani sačinjavaju nešto što je poznato kao „Božje oči“. Ovi predmeti se prave vezivanjem dva štapa u oblik krsta, a zatim se dva obojena prediva ispletu oko štapova u oblik nalik Svevidećem oku. Potom se to obesi ispred ogledala u spavaćoj sobi ,da bi zarobilo svakoga ko je dovoljno smion da pokuša hodati kroz snove. Različiti putevi Vodouna nisu isključivo i jedine prakse koje ovako intenzivno shvaćaju snove.

U brazilskoj Quimbandi snovima upravljaju dva glavna duha. Dobri i ugodni snovi su svetovi Exu Maiorala, a lošim snovima upravlja Exu Cavaeira. Za dobre snove se kaže da su blagoslovi poslani iz Nzombia kroz Maioral u korist naroda i produžetka njegovog vijeka. Za loše snove i noćne more se kaže da ih šalje Exu Lucifuge, da bi unesrećio narod putem svog pomoćnika Exu Caveira, s’ ciljem skupljanja duša prokletih. Narodu u Brazilu nije neoubičajeno obraćati se veštim quimbandistima, da bi sklopili paktove s Exu Caveirom i Exu Lucifugom, s’ izričitim ciljem da sanjaju samo dobre snove i sretan život. Nažalost, mnogi quimbandisti sklapaju paktove i s’ drugim mračnim silama da bi dobili moć nad klijentom, i naposletku prisvojili njegove blagoslove kao svoje.Witch doktor Grey Rayven

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde