Kako bi se u par reči mogli opisati inicijacijski stepeni veštice u Vika kovenima?Odgovor je bičevanje,bičevanje i bičevanje..

Inicijacija predstavlja priznavanje određenog stepena mističnog razumevanja. Deo njene svrhe svakako je I iniciranje , ali to se obično ne daje dok vas zajednica već ne tretira kao da ste na određenom stepenu razumevanja, I spremni da prihvatite inicijaciju. Delimično ,ona predstavlja jednu fazu pokretanja života u sledeću.U nekim tradicijama,inicijacija predstavlja vezu sa onima koji su bili pre vas,preobražava inicijanta I poboljšava nju ili njega kao osobu I kao vešticu .

U savremenoj neopaganskoj Viki kao i kovenima koji su nastali iz Gardnerovih kovena ,postoje tri stepena rasta kroz inicijacije.Negde I četiri,kao sto je slučaj kod Alexandrijske Vike,ali je taj stepen uglavnom simboličan.
Stepeni su u rastucem redosledu po bitnosti:

1.Sveštenik I Veštica Velike boginje
2.Veštičja Kraljica ili u slučaju muškarca Magus
3.Prosveštenica I Visoki Sveštenik.

Većina Vika kovena se pridržava pravila od najmanje godinu dana I jedan dan studija,pre pokretanja iniciranja u prvi stepen.Gardnerova “Knjiga Senki“ detaljno daje upustva za sva tri stepena iniciranja.

Prvi stepen inicijacije predstavlja novo rođenje.Vi samim činom postajete jedan od “dva puta rođenih”.Simbolično,to se prilikom obreda predstavlja nagošću,povezom oko očiju,vezivanjem ruku konopcem iza leđa, ,( simbolizam pupčane vrpce),dok inicijant stoji na pragu kruga,kako bi se utvrdilo da ulazite slobodnom voljom.Rezanjem konopca,odnosno pupčane vrpce,inicijant postaje ponovo rođena ili rođen, kao veštica.Nakon pet poljubaca koje dobija inicijant i 40 udaraca bičem on daje zakletvu o čuvanju tajni umeća ,kao i posvećenje svog ritualnog oruđa.Uobičajeno je da za prvi stepen inicijacije aspirant ima svoju athamu kao magijsko oruđe.

A witches initiation ceremony.

Drugi stepen inicijacije predstavlja saznanje tajne smrti.Posebno smrti ega,jer njegovom smrću inicijant postaje bliži Bogu.Većina praktikanata se nekoliko godina priprema za ovaj ritual,jer on ,iako sa varijacijama između tradicija,predstavlja simboličnu smrt,patnju i novo rađanje.Kao takav , opet zahteva da ritualnu nagost ,ovog puta bez poveza.Postizanje ovog stupnja predstavlja neku vrstu rafinisanja i puno ličnih sukoba.

Drugi stepen ponovo uključuje bičevanje.Aspirant na pitanje da li je spreman da trpi i da se prečisti kako bi naučio,a nakon sto odgovori potvrdno ,dobije 40 udaraca bičem.Lider Kovena zatim izjavljuje da u Veštičarstvu “ti uvek moras dati da bi dobio ,ali trostruko,“ i nalaze da aspirant dobije 120 udaraca bičem od inicijatora.Za ovaj stepen inicijacije uobicajeno je da se traži kompletno posedovanje sopstvenog magijskog oruđa.

 

Prvi stepen inicijacije,predstavlja praktičare ,dok drugi ih navodi da izađu iz svoje zone udobnosti.Pa tako, Veštica moze da izabere za svoje rituale širu publiku,može svojoj paganskoj zajednici nuditi nastavu iz poznavanja bilja,kamanja ,tarota..moze usavršavati sebe u onom smeru za koji ima talenta…

Treći stepen inicijacije se izvodi ritualnim seksualnim odnosom u krugu između kandidata i inicijatora. Za treči stepen inicijacije potrebno je da prođe od 7 do 10 godina.Ritual je seksualno magijski,i samo duhovno spremne osobe ili osobe koje žele imati svoj koven rade ovaj ritual.


Razlozi za inicijaciju mogu biti mnogi,od toga da veštica trazi“legitimisanje“svog zanata,do pogrešnih pristupa tipa dobijanje sredstva moći ili statusa.

Veštice ili “veštice“ili one koje želite da postanete vestice,i pratite put Vike,ovo je put inicijanta jedne takve organizacije .Drugog nema, ili se on na našim prostorima baš i ne predstavlja onako kako on istinski i jeste.Verujem da bi mnogi ostali bez titule “vestice“kada bi ovaj put zaista trebali i da prođu..

Fejsbuk Komentari

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde