Ne nećemo vam pisati bajke o nekakvim Tajnama koje su ovog veka, igrom holivudske produkcije ,odjednom postale dostupne javnosti,da bi se izgradila piramidalna struktura komercijalnih učenja u kojima magije nema.Zapravo ,sistem kanalisanih poruka  koji je i Ester Hiks primenila u svojim kabalističim meditacija i prenelo u tkz.učenje koje se povezuje sa popularnim zakonom privlačenja i istoimenim filmom je davno poznat vid magijskog rada među okultistima 19.veka.kada su ritualnom praksom invocirani gospodari magije ili deifikovani preci ili pak, uzašli majstori.Ali o tome ćemo pisati u nekom od sledećih tekstova.

Ovde ćemo govoriti o tome gde je zapravo počelo prvo pisano učenje o magiji na tlu Evrope .

U vekovima pre nove ere..

Za prve profesionalne Magove možemo smatrati filozofe drevnog Irana , koji su bili istinski kraljevi ali ne fizičkog , već duhovnog kraljevstva.

Kralj iranskih filozofa mudraca bio je Zoroaster,za koga je grčki matematičar Eudokus izračunao da je živeo šest hiljada godina pre smrti Platona,što znaci negde oko 6347 godine pne.

Zoroastrijska magijska učenja su se razvijala na  učenjima prirodnog šamanizma koji se razvijao oko 60.00 godina ranije,još u doba neolita kada su prema savreminim arheološkim istraživanjima nađeni  ostaci prvih obreda u vidu odsečenih prstiju kao žrtve bogovima.

Plinij starij je istraživao rađanje magije i napravio razliku između pronalaska magije od strane Zoroastera i kada je ona prvi put zapisana.

Prvi svitak papirusa koji je ispisan magičnim čarolijama i talismanima,prema Pliniju napisao je iranski mađonicar i astrolog Ouesthnes,koga je zaposlio kralj  Kseres i koji je učestvovao u invaziji na grčku oko 480 godinr pre nove ere..

Kada je Aleksandar veliki 332. godine p.n.e osvoji Egipat, to je izazvalo veliko interesovanje egipatskog sveštenstva za grčku magiju i obrnuto.U Egiptu je tada već uveliko bila razvijena egipatska magija Heka, koja se primenjivala ne samo na život pojedinca , več je bila i deo religioznog i političkog života čitave države.Najveći magovi Egipta bili su sveštenici u hramovima, a putovanje svetom duhova i proces pripreme za život posle smrti u koji se odnose zemaljska blaga bio je usavršen u egipatskim okultnim učenjima.

Aleksandrijska biblioteka

Grčki magovi  su pokazali veliko interesovanje za egipatske škole misterija i ovo uzajamno delovanje je rezurtiralo osnivanjem Aeksandrijske biblioteke.U zapisivanju magičnih tekstova korišten je koptski sistem pisanja izrađen iz grčke abecede i  egipatske fonetike.Ovi egipatsko grčki papirusi kada su otkriveni i prvi su ih preveli Evropljni tek u devetnaestom veku kada se na tlu Evrope počinju razvijati i prva okultna društva.Pre toga se samo jedna čudna fragmentirana svitka uputila u Evropu preko vitezova templara.

Ovi papirusi sadrže fascinantnu mešavinu egipatskih grčkih i jevrejskih čarolija,simbola,i konjugacija.Njihova glavna upustva jesu bila na usmeravanju ka dobijanju pre svega materijalnih bogastava.Upravo je egipatska magija bila jedna od glavnih interesovanja okultiste Alistera Kroulija koji je u Kairu 1904.godine koristeći se egipatskom magijom dobio kontakt sa inteligencijom koju je on nazvao Ajvaz i koja mu je izdiktirala Knjigu zakona.

Velika Aleksandrijska biblioteka je kao što znamo spaljena, čime smo mi kao civilizacija izgubili ne samo magijsko učenje drevnog sveta ,već i spoznaju o načinu života i religijskom i filozofskon ustrojstvu velikih država , zasnovanom na onome što poznajemo kao Magiju.

 

 

Fejsbuk Komentari

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde